Tarihi zirvede ortam fena gerildi: Ben eskiden...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump, ülkelerinin ilişkilerinin hayli gergin olduğu bir dönemde, ilk bire bir görüşmeleri için Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bir araya geldi. Trump ve Putin'in 2 saatten fazla süren görüşmesi son erdi. İki lider basın toplantısı düzenledi.

GİRİŞ 16.07.2018 19:14 GÜNCELLEME 17.07.2018 11:05
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bugün bir araya gelen ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki ikili görüşme iki saatten fazla sürdü.

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Helsinki'de gerçekleşen görüşme sonrasında açıklama yaptı.

 

Putin, ABD’li bir gazetecinin, "İstihbarat Rusya müdahalesini doğruladı. Bütün dünyanın önünde 2016’da olan şeyi bir daha yapmaması konusunda uyarabilir misiniz?" sorusuna, "Ben kendim de eski bir istihbaratçıyım. Bir saniye lütfen konuşmama izin verin. Ben bir istihbaratçıydım. İkinci olarak da Rusya demokratik bir devlet. Ve kimse siz burada ABD demokratik değildir diyebilir misiniz? Eğer demokratik bir devlet varsa ortada, böyle bir sorun ancak mahkeme tarafından çözülebilir" cevabını verdi.

PUTİN VE TRUMP'IN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI;

PUTİN: TRUMP İLE BİRBİRİMİZİ ANLADIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM

Putin, görüşmelerde nükleer silahların kısıtlanması konusunun da ele alındığını söyledi.

Putin,"Teröre karşı ortak çalışmanın önemini vurguladık. Suriye konusunda gelişmeleri değerlendirdik. Hem Rusya hem ABD ordusu etkili bir iletişim kanallarını açması gerekiyor. İran'la nükleer anlaşmadan çekilmeyi de konuştuk. ABD, İran'la nükleer anlaşma konusundaki pozisyonumuzu biliyor. Rusya asla ABD seçimlerine müdahale etmemiştir Bu konuda herhangi bir spesifik materiyal varsa ortak olarak incelemeye hazırız.Başkan Trump'la birbirimizi anladığımızı düşünüyorum." dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesinin iki ülkenin ilişkilerinin iyileşmesinde ilk adım olduğunu belirtti.

TRUMP: YAPICI VE AKICI GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRDİK

Trump, "Yapıcı ve akıcı görüşme gerçekletirdik. Bir çok konuda açık ve derin konuşma yaptık. Ülkelerimiz arasınadki anlaşmazlıklar iyi biliniyor. Bunları detaylı olarak görüşyük. İşbirliği yapmanın ve ortak çıkarlar doğrultusunda ilerlemenin yolunun bulunması gerkiyor. İşbirliğinin faydalarını da gördük. Soğuk savaşımn gerginliğinde bile bu gündne farklı bir dünya vardı. İlişkilerimiz şu ankinden kötü olmamıştı. 4 saatte bunu çözdük." diye konuştu. 

TRUMP'TAN İRAN'A GÖZDAĞI

Trump, "Rusya ile yapıcı diyalog diğer diyalogları beraberinde getirecektir. ABD seçimlerine müdahale konusunu doğrudan sordum. Küresel terör belası konusunda işbirliği sürdürülmeli. DEAŞ'la verdiğimiz başarılı mücadeleden İran'ın sahada faydalanmasına izin vermeyeceğimi söyledim. Parlak gelecek için daha güçlü diyaloğun ilk adımını attık." şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump, "Suriye krizi karmaşık. İki ülkenin işbirliği yüzbinlerce insanın hayatını kurtarma potansiyeline sahip" dedi.

Trump, "Putin'e iyi bir rakibim dedim. Putin için rakibim derken kompliman yaptım" dedi.

Putin, "Petrol ve doğalgaz alımında ABD'de büyük güç. Hiçbirimiz fiyatların düşmesini istemiyoruz. Belli bir fiyatın ötesinde karlılık ortadan kalkıyor. Doğalgaz üretmenin anlamı kalmıyor" şeklinde konuştu.

Trump, "İki ülkenin iş birliği yüz binlerce insanın hayatını kurtarma potansiyeline sahip" dedi.

TRUMP: SEÇİMDE KARA BULUT YOK

Trump, "ABD'nin aptalca davrandığını düşünüyorum. Ben göreve gelmeden bu diyaloğun açılması gerekiyordu. Artık bir aradayız. Muhteşem şeyler yapacağız. Geçmişte her iki tarafta hatalar yaptı. Rusya ile diyaloğumuzu çok daha önce sağlamalıydık. Rusya ile işbirliği diye bir şey yoktu. Seçimde karbulut yok. Hillary Clinton'u kolayca yendim" diye konuştu.

PUTİN: ABD SEÇİMİNE MÜDAHALE ETTİĞİMİZ İDDASI SAÇMALIK

Putin, "ABD seçimine müdahale ettiğimiz iddiası saçmalık. Doğrudan siyasi çıkar ekseninde hareket etmememiz gerekiyor. Bir gerçek gösterir misiniz Rusya'nın müdahalesini ortaya koyan. Bu saçmalık" dedi.

TRUMP: SURİYE'YE İNSANİ YARDIM İÇİN İKİMİZ DE İSTEKLİYİZ

Trump, "İsrail ile çok uzun zamandır dostuz. Suriye konusunda bir şeyler yapamız gerektiği konusunda aynı fikirdeyiz. Ortak çalışmamız gerçekleşecektir. DAEŞ'in ortadan kaldırılması konusunda atılan adımları gördüğünüzde Rusya bize bazı konularda yardımcı oldu. Bu insanlar korkunç şeyler yaşadılar.Suriye halkına tekrar yardım edebilirsek gerçekten temelimiz insani yardımdı, Tek ikimizde yapacağız" dedi.

Putin, "Suriye'deki insani yardımı görüştük. Çabalarımızı arttıracağız. Askeri kargo uçağımız ile yardımların dağıtılması için çabalıyoruz" dedi.

PUTİN: TOP ARTIK ABD'DE

Putin, gazetecilerin kendisine "Suriye'de topun kimde olduğunu" sorması üzerine "Top artık ABD'de" diyerek ABD Başkanı Trump'a futbol topu hediye etti.

PUTİN: BEN ESKİ İSTİHBARATÇIYIM

Putin ABD’li bir gazetecinin, "İstihbarat Rusya müdahalesini doğruladı. Bütün dünyanın önünde 2016’da olan şeyi bir daha yapmaması konusunda uyarabilir misiniz?" sorusuna, "Ben kendim de eski bir istihbaratçıyım. Bir saniye lütfen konuşmama izin verin. Ben bir istihbaratçıydım. İkinci olarak da Rusya demokratik bir devlet. Ve kimse siz burada ABD demokratik değildir diyebilir misiniz? Eğer demokratik bir devlet varsa ortada, böyle bir sorun ancak mahkeme tarafından çözülebilir" cevabını verdi.

YORUMLAR 27
  • Hıdır BUDUR 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD’nin Çin’i kuşatmak için askeri açıdan Orta Asya’ya ulaşması neredeyse imkânsız gözüküyor. Çünkü Rusya ve Çin liderliğinde kurulan iki savunma ittifakı; Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ: Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Kazakistan, Özbekistan) ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (Beyaz Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Tacikistan) Pentagon’u bu bölgeye sokmayacak güce sahip. Bu durumda geriye Çin’i kuşatmak için iki seçenek kalıyor: 1) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in devrilmesi, 2) Orta Asya bölgesinin enerji geçişine izin vermeyecek şekilde etnik ve mezhep temelinde kaosa sürüklenmesi
    Cevapla
  • hacı 5 yıl önce Şikayet Et
    abd ve rus ilişkilerinin düzelmesi bize yaramaz
    Cevapla
  • HamidiyeSüvarisi 5 yıl önce Şikayet Et
    Çok uyanık olmalıyız.kafir her zaman pusuda.Allahu Ekber.
    Cevapla
  • MsK 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu toplantinin sonucu iki ay icinde belli olur nasil sihirbazlik yapacaklar ve kureden hangi ulke cikacak Eger Rusya Turkiyeyi satacak olursa isin rengi degisir
    Cevapla
  • RuHi 5 yıl önce Şikayet Et
    İranı bir tarafa koydunuz anlaşıldı. Dikkat ettim Türkiyenin adı hiç geçmedi. Peki Esed'e sahip çıkan Rusya nasıl olur da en önemli bölgelere gelindiğinde topu ABD ye bırakır. ABD-RUSYA-İSRAİL şeytan üçlüsü sinsi sinsi iş çeviriyor. Benim düşüncem Çok sivil ölecek...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi