Türkiye'ye övgüler dizdi: Bencil rol oynamıyor!

Zambiya Dışişleri Bakanı Malanji, “Zambiya kendisine yeni ortaklar arıyor. Türkiye bencil bir rol oynamıyor. Türkiye nasıl ekonomisini geliştirmek istiyorsa aynı şekilde Zambiya da en iyi şekilde ekonomisini geliştirebilmenin yolunu arıyor.' dedi.

Türkiye'ye övgüler dizdi: Bencil rol oynamıyor!
Türkiye'ye övgüler dizdi: Bencil rol oynamıyor!
GİRİŞ 29.07.2018 14:10 GÜNCELLEME 29.07.2018 14:12
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Zambiya Dışişleri Bakanı Joseph Malanji, ülkesinin ortak çıkarlar doğrultusunda ekonomisini geliştirecek ortaklar aradığını belirterek, “Türkiye bencil bir rol oynamıyor.” dedi.

Bakan Malanji ve Zambiya’nın Ankara Büyükelçisi Joseph Chilengi, iki ülke ilişkilerine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

 

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretini ikili ilişkiler için bir “dönüm noktası” olarak nitelendiren Malanji, sosyal, ekonomik ve siyasi alanlarda imzalanan 12 anlaşmanın buna ivme kazandıracağını ifade etti.

Ülkesinin “ekonomi diplomasisi” yaparak hangi ülkenin Zambiya ekonomisi için faydalı olacağına kafa yorduğunu söyleyen Malanji, Türkiye’yle irtibat kurarak ulusal kalkınma planlarını hayata geçirmek istediklerini kaydetti.

ZAMBİYA YENİ ORTAKLAR ARIYOR

Türkiye’nin Afrika’da büyük yatırımları olduğuna ve Zambiya’nın kendisine yeni ortaklar aradığına dikkati çeken Malanji, “Türkiye bencil bir rol oynamıyor. Türkiye nasıl ekonomisini geliştirmek istiyorsa aynı şekilde Zambiya da en iyi şekilde ekonomisini geliştirebilmenin yolunu arıyor. Bu iki ülkenin de ortak çıkarına.” diye konuştu.

Ülkesinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Malanji, “Türkiye küçük bir ekonomi değil bunu gayrisafi yurt içi hasılaya baktığımızda görebiliyoruz.” dedi.

''EKONOMİYİ ÇEŞİTLENDİRMEK İSTİYORUZ''

Zambiya’nın tarım ve turizm gibi alanlara yönelerek ekonomisini çeşitlendirmek istediğini dile getiren Malanji, “Nasıl tarım ve turizmi geliştirebileceğimizin yollarını arıyoruz. Turizmi pazarlama olmadan düşünemezsiniz. Türkiye, 80 milyonluk bir nüfusa sahip. Türkiye tarım faaliyetlerini buraya kadar genişletirse bu bizim ihracatımızda büyük bir yere sahip olabilir.” ifadelerini kullandı.

Malanji, yakın zamanda Türk Hava Yollarının (THY) doğrudan Lusaka’dan İstanbul’a uçuşlara başlayacağını ve bunun ticarete doğrudan etkilerinin olacağını kaydetti.

Büyükelçi Chilengi de taraflar arasındaki ticaret hacminin çok düşük kaldığını ve iki ülke nüfusunun toplamda 100 milyon olduğunu vurguladı.

Chilengi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti ve görüşmeler büyük bir potansiyeli beraberinde getirdi. Ticareti bir an önce büyütmeyi istiyoruz." diye konuştu.

İmzalanan 12 anlaşmadan en önemlisinin "Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma" olduğunu belirten Büyükelçi, bu sayede ticaretin önünün açılacağını söyledi.

YORUMLAR 5
  • Erdalsilo 5 yıl önce Şikayet Et
    Afrika düzelmeden Dünya düzeni deyişmeyecek başkan anladı inşallah düzgün gider
    Cevapla
  • Emekliyeah 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Afrika ülkeleri ile yardım isteğen ülkelere yardımda bulunmalı bulunuyorda ama Afrikalıların da ilk tercihi Türkiye yi etmesi iyi olur onlarda pişman olmaz.
    Cevapla
  • 777 5 yıl önce Şikayet Et
    doğrudur,zambiya veya herhangi bir mazlum ülkenin ilerlemesi bize mutluluk verir
    Cevapla
  • Beykozlu 5 yıl önce Şikayet Et
    Afrika ulkeleri yillarca beyaz avrupalilar tarafindan sömuruldu acliga mahkum edildi Allah simdi afrikalilara guzel bir firsat verdi iyi degerlendirirlerse gelecegin en guclu devletleri arasina girerler Reis bosuna afrika ziyaretleri yapmadi afrikalilarda bizim iyi insanlar oldugumuzu bildiginden en buyuk ticareti bizimle yapacaklardir
    Cevapla
  • ME~T~İN 5 yıl önce Şikayet Et
    Ticarette çokta samimiyetsiz insanlarımızda var içimizde
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması