Kriz derinleşiyor! 'Buğday bile almayın!

Suudi Arabistan ile Kanada arasında Kanada Dışişleri Bakanı’nın attığı bir tweet yüzünden başlayan kriz büyüyor. Suudi Arabistan, Kanada’da tedavi gören hastalarını başka ülkelere aktarırken yetkililere ‘Kanada’dan buğday bile almayın’ diye talimat gitti.

Kriz derinleşiyor! 'Buğday bile almayın!
Kriz derinleşiyor! 'Buğday bile almayın!
GİRİŞ 09.08.2018 03:17 GÜNCELLEME 09.08.2018 04:44
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland’in Suudi Arabistan’da tutuklanan insan hakları aktivistlerinin serbest bırakılması çağrısıyla Riyad ile patlak veren kriz giderek büyüyor. Suudi Arabistan, Kanada’da tedavi gören hastalarını başka ülkelere aktarma kararı aldı. Ayrıca, ‘Kanada menşeili buğday ve arpa almayın’ talimatı verdi.

ÖĞRENCİLER DE GERİ DÖNÜYOR

 

 

Suudi Arabistan, pazar günü Kanada Büyükelçisi’ni istenmeyen kişi ilan etmiş, yeni ticari ilişkileri dondurma kararı almıştı. Kanada ile Suudi Arabistan’ın yıllık ticari hacmi 4 milyar dolar civarında. Ayrıca krizin Kanada’nın Suudi Arabistan’a satışına karar verilen ve halen üretim aşamasında olan toplam 15 milyar dolarlık 928 adet hafif ve ağır askeri zırhlı araç paketini de etkileyebileceği söyleniyor. Kanada, İngiltere ve Körfez ülkelerini araya sokarak tansiyonu düşürmeye çalışırken Riyad’dan sert hamleler geliyor. Buna göre Suudi Arabistan, Kanada’da tedavi gören hastalarını başka ülkelere aktarma kararı aldı. Ayrıca Kanada’da Suudi devlet bursuyla okuyan 17 bin 272 öğrenci de aileleriyle ülkeyi terk edecek. Suudi Arabistan Tahıl Ofisi, tahıl ithalatçılarına artık Kanada menşeili buğday ve arpa alımı yapılmayacağını bildirdi.

İRAN ÇEKİŞMESİ YÜZÜNDEN

Öte yandan Kanada’nın uluslararası ilişkilerde ‘önce haklar’ politikası da tartışma konusu oluyor. Ottawa Üniversitesi’nden Prof. Amir Attaran’a göre gerilimin insan hakları savunucularından öte bir anlamı var. Attaran, “Jeopolitik oyunlar söz konusu. Özellikle de Suudi Arabistan ve İran arasında stratejik ve dini çekişme var. Suudi Arabistan ise rakip İran’a karşı yaptırımları desteklemeyen (Başbakan) Trudeau nedeniyle Kanada’yı hedef alıyor” dedi.

BİLGİ NOTU

Kanada Dışişleri Bakanı Freeland, hapiste olan Suudi blogger Raif Bedevi’nin kızkardeşi olan Samar Bedevi ile insan hakları savunucusu bir kadının daha serbest bırakılmasını isteyen tweet atmıştı. Suudi Arabistan ise bunu ‘iç işlerine müdahale’ olarak gördüğünü açıklamış ve bir dizi yaptırım kararı almıştı.

YORUMLAR 45
  • Adil 5 yıl önce Şikayet Et
    Eğer ki bugün Suudi Arabistan Amerika'ya, Avrupa'ya ve İsrail'e petrol satmıyor olsaydı. Ne Türkiye'ye Rusya'ya,nede Pertol rezervi olan İran ve Venezüella'ya Amerika ambargo uygulayamazdı. Suudi Arabistan'ın Amerika ve İsrail'le arası o kadar iyi İngiltere'den bile daha sıkı dostlardır. ABD Suudi Kralı korur tüm dünya'yı istediği gibi sömürür.
    Cevapla
  • konyalı 5 yıl önce Şikayet Et
    vay sevsinler sizin talimatınızı etekli kıral kılıklı herif ya siz bir kere bu talimatı verirken turrrrrrrrrrruuuuuummmpppp dan onay aldınızmı sonra sizi kürenin başına toplayıp kızmasın turrrrrp amcanız
    Cevapla
  • AHMET FURKAN 5 yıl önce Şikayet Et
    ZaTEN TrUMP KaNADA bAŞBAKAnINI SEvMİYOR İkİ yÜZLÜ dİYOR. tRUmP SEViNİr BiLe
    Cevapla
  • konyalı 2 5 yıl önce Şikayet Et
    ulen hemşeri :D :D sabah sabah güldürdün
    Cevapla
  • Ts61 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne güzel işte Araplar Kanadali kardeşlerinle hallederler meselelerini
    Cevapla
  • Yeşilbere 5 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaşın suçu yok, yoksa hiçbir ülke suudlara bir şey satmasın diycem
    Cevapla
  • Fani 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizi ilgilendirmez gıybet etmek ölü eti yemek gibi dir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?
44 ile sarı kodlu uyarı: Göz gözü görmeyecek