'Türkiye ile ilişkilerimiz görülmemiş hal aldı'

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, Macaristan'ın eylül ayında yapılan Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi'ne "gözlemci ülke" olarak katılmasına ilişkin, "Türk Konseyi ülkeleriyle özellikle ekonomik anlamda ilişkilerimizi daha da güçlendirerek bu konuda kazanımlar elde etme arzusundayız." dedi.

'Türkiye ile ilişkilerimiz görülmemiş hal aldı'
'Türkiye ile ilişkilerimiz görülmemiş hal aldı'
GİRİŞ 21.10.2018 12:58 GÜNCELLEME 21.10.2018 13:28
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Büyükelçi Kiss, Macaristan'ın ulusal günü dolayısıyla verilen resepsiyon öncesi AA muhabirinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Ekim'de başkent Budapeşte'ye yaptığı ziyaretin sonuçları ve Macaristan'ın Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi'ne "gözlemci ülke" olarak katılmasına yönelik sorularını yanıtladı.

İki ülke halkının benzerliklerine değinen Kiss, hem Türk hem de Macar halkının özgürlükleri için mücadele ettiğini hatırlatarak, "Türk dostlarımız için bu çok yabancı değil çünkü 2 yıl önce onlar sokaklara çıkarak sevdikleri için, özgürlükleri için yaşamlarını feda ettiler. Geçtiğimiz yıllarda tecrübe ettiğimiz üzere Macar-Türk dayanışması, dostluğu şimdiye kadar hiç görülmemiş şekilde güçlü bir hal almıştır." diye konuştu.

 

 

''İLİŞKİLER ERDOĞAN'IN BUDAPEŞTE ZİYARETİ İLE TAÇLANDI''

Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Macaristan'a Şubat 2013'te yaptığı ziyarette iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulması kararı alındığını, Başbakan Viktor Orban'ın aynı yılın aralık ayında Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret sırasında da ilk Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının gerçekleştirilerek ilişkilerin stratejik iş birliği düzeyine çıkarıldığını hatırlatan Kiss, bu iş birliğinin Erdoğan'ın bu ay başında Budapeşte'ye yaptığı resmi ziyaretle taçlandığını dile getirdi.

Büyükelçi Kiss, ziyaret vesilesiyle kararlaştırıldığı üzere iş birliğini eğitim, kültür, ticaret ve savunma sanayisi de dahil tüm alanlarda daha da geliştirme ve derinleştirme yönünde adımlar atılacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin en görkemli anlarından birisinin de hem Macar hem de Türk hükümeti tarafından restorasyonu desteklenen Osmanlı dönemi eserlerinden Gül Baba Türbesi'nin açılışı olduğunu söyleyen Kiss, "Önümüzdeki yıllarda Budapeşte'nin kalbinde bulunan bu anıtın daha fazla sayıda Türk ziyaretçinin uğrak noktası olmasını temenni ediyoruz." ifadesini kullandı.

''TÜRKİYE VE MACARİSTAN İKİ DOST ÜLKEDİR''

Macaristan'ın 3 Eylül'de yapılan "Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi"ne ilk kez "gözlemci ülke" sıfatıyla katılmasını da değerlendiren Kiss, Başbakan Orban'ın zirvede ifade ettiği gibi Macaristan'ın Türk kökenini koruduğunu ve tarihinin Türk kökenli ülkelerle iç içe olduğunu belirtti. 

Büyükelçi Kiss, şöyle devam etti:

"Bunun için gözlemci statüsünde olsa da Türk Konseyi Zirvesi'ne katılmamız çok doğaldır. Biz bu ülkelerle sadece tarihi ilişkilerimizi geliştirmeyi değil, önümüzdeki dönemde iş birliğimizi de daha geliştirmeyi ve bu ülkelerle birlikte adım atmayı umut ediyoruz. Türk Konseyi ülkeleriyle özellikle ekonomik anlamda ilişkilerimizi daha da güçlendirerek bu konuda kazanımlar elde etme arzusundayız." 

YORUMLAR 4
  • hlt01 5 yıl önce Şikayet Et
    Macarları yanımıza çekmeli ve Türk dünyası içinde yerini almasını sağlamalıyız. bu yaşıma kadar Macarlarla Türkiyenin herhangi zıtlaşmasına tanık olmadım. tarihte de ilişkilerimizde bir problem olmadı.. umarım her alanda ilişkilerimiz taçlanır ve daha ileriye gidebiliriz.
    Cevapla
  • serhat 5 yıl önce Şikayet Et
    cikar olmasa gitmezdiniz zaten
    Cevapla
  • Yavuz Selim 5 yıl önce Şikayet Et
    Kısaca bizde türk'üz diyemiyor...
    Cevapla
  • Atabey 5 yıl önce Şikayet Et
    Ulan senin atan zaten Türk o Nedenle sizinle yakınlaşma oldu..ayrıca 2024 için bize destek olan birkaç ülkeden birisi oldunuz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı