Macron ateş püskürdü! Kritik F-35 açıklaması

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Belçika hükümetin Amerikan yapımı F-35 savaş uçağı satın alma kararını eleştirerek, "Belçikalı hükümetin Amerikan yapımı F-35 savaş uçağı satın alma kararını kınıyorum ve Belçika’nın bu kararı, Avrupa çıkarlarına stratejik olarak ters düşmektedir" dedi.

Macron ateş püskürdü! Kritik F-35 açıklaması
Macron ateş püskürdü! Kritik F-35 açıklaması
GİRİŞ 27.10.2018 14:14 GÜNCELLEME 27.10.2018 14:14
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Belçika hükümetinin, Hava Kuvvetlerinde bulunan F-16 savaş uçaklarını tüm baskılara rağmen F-35’lerle değiştirme kararı almasına ilk tepki Fransa’dan geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Belçikalı hükümetin Amerikan yapımı F-35 savaş uçağı satın alma kararını kınıyorum ve Belçika’nın bu kararı, Avrupa çıkarlarına stratejik olarak ters düşmektedir" dedi. 

"AVRUPA OLARAK BİRLİKTE HAREKETE ETMELİYİZ"

 

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Slovakya’ya yaptığı ziyaret esnasında Belçika’nın Amerikan yapımı F-35’leri alınması yönündeki tercihi hakkında sorulan soruları yanıtladı. Macron, "Avrupa olarak bizler Avrupa’nın menfaatlerini düşünmek zorundayız. Birlik ve beraberlik içinde bulunarak ona göre hareket etmeliyiz. Fakat Belçika hükümetinin Avrupa yapımı Eurofıghter Typhoon avcı uçakları yerine Amerikan yapımı F-35’leri tercih etmesi yanlış bir karar olduğunu belirtmekte fayda var" dedi.

"BELÇİKA'NIN ALDIĞI KARAR ÇOK ÜZÜCÜ"

Macron, "Fransa ve Almanya zaten yeni bir Avrupa savaş uçakları kuşağı inşa etmeyi hedefledik. Avrupa gerçekten sadece egemen ve kendini savunabilir olmayı istiyorsa güçlü olması gerekiyor. Geçmişten gelen alışkanlıkları devralıyoruz ve böylece Amerika’ya bağlı kalmaya mahkum oluyoruz. Bunu artık son vermenin zamanı geldiğinin farkında olmalıyız. Belçika hükümetinin F-35’leri satın alması gerçekten çok üzücü bir karardır" dedi. 

Fransa Savunma Bakanı Floransa Parly ise "Belçika ordusunun Fransa’dan 442 zırhlı araç satın almasından dolayı çok mutlu olduğumu söyleyebilirim" dedi. Parly, "Belçika’nın Fransa’dan 442 zırhlı araç almasının değeri 1,6 milyar euro değerinde olmakta. Belçika’nın, Fransa’dan 442 zırhlı araç satın alması ile ortak askeri eğitim ve lojistik alanlarda birlikte çalışabileceğimiz anlamını da gelmektedir. Belçika’nın 442 zırhlı araç satın alma anlaşması Belçika ve Fransa için mükemmel bir haberdir" şeklinde konuştu. 

Belçika’daki muhalefet partileri de Avrupa yapımı Eurofighter Typhoon avcı uçakları yerine Amerikan yapımı F-35’lerin seçilmesine tepki gösterdi. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • Emin Yilmaz 5 yıl önce Şikayet Et
    Aslinda o eurofighter hicde fena değil ve daha ucuz.
    Cevapla
  • fazla değil 5 yıl önce Şikayet Et
    Bilerek bozuk yapıyorlar neden çünkü hep bağlı kalasın diye abd stratejisi zannedersin il abd yaptı (proje ofisi)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!