Kendilerini böyle savundu: Bizi şeytanlaştırmayın

Suudi Arabistan eski İstihbarat Başkanı Turki bin Faysal, İstanbul'daki Başkonsolosluk'ta gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin, ABD-Suudi Arabistan ilişkilerini bozmasından endişe duyduğunu ve Riyad'ın şeytanlaştırıldığını söyledi.

Kendilerini böyle savundu: Bizi şeytanlaştırmayın
Kendilerini böyle savundu: Bizi şeytanlaştırmayın
GİRİŞ 01.11.2018 15:54 GÜNCELLEME 01.11.2018 16:10
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Donald Trump'ın yönetimindeki ABD ile Kral Selman bin Abdulaziz yönetimindeki Suudi Arabistan'ın yakınlaşmasıyla ivme kazanan Washington-Riyad ilişkileri, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Başkonsolosluğunda öldürülmesiyle iki başkentten gelen karşılıklı açıklamalarla tansiyonun yükseldiği bir açmaza girdi.

ABD'nin başkenti Washington'da katıldığı bir konferansta yaptığı konuşmada Bin Faysal, Kaşıkçı cinayeti ile gerilen Suudi Arabistan ve ABD ilişkilerinin zor zamanlardan geçtiğini belirterek, Riyad'ın şeytanlaştırıldığını ve iki ülke ilişkilerinin "stratejik" olduğu mesajını verdi.

 

 

Cemal Kaşıkçı'nın ABD ve Londra'daki büyükelçilik görevi sırasında danışmanlığını yaptığı Prens Turki bin Faysal, "70 yıldır, 13 ayrı Amerikan başkanı ve 6 farklı Suud kralına uzanan ABD ve Suudi Arabistan ilişkilerinin zorluklara rağmen hayatta kaldığını" belirtti.

Bin Faysal, Riyad ve Washington'ın daha önce "1970'lerdeki petrol ambargosu, 11 Eylül" gibi iki ülke ilişkilerini geren olaylardan daha da güçlenerek çıktığını savundu.

"SUUDİ ARABİSTAN'I ŞEYTANLAŞTIRMAYIN"

Cemal Kaşıkçı cinayetinin "Suudi Arabistan'a karşı yapılan hamle ve şeytanlaştırmanın içeriğini sağladığını" ifade eden Bin Faysal, şöyle devam etti: "Bu saldırının yoğunluğu ve keyfiyeti aynı şekilde kasıtlı ve haksız. İlişkilerimizin geleceğini bu konuya bağlamak hiçbir şekilde sağlıklı değil. Suudi Arabistan, Kaşıkçı'nın katline karışmış isimleri ve hukukun dışına çıkanları adalete teslim etme konusunda kararlı."

Suudi Kraliyet ailesi üyesi Turki bin Faysal, iki ülke arasında sadece karşılıklı ilişkilerde, "diplomasi, petrol, silah, ticaret, yatırım, finans, eğitim"in değil uluslararası alanda, "dünya barışı, Ortadoğu barışı, dünya ekonomisi, uluslararası ticaret, petrol fiyatlarının istikrarı, bölgesel ve uluslararası alanda radikal terörizmle mücadele gibi eş güdümün bulunduğuna" işaret etti.

ABD İLE OLAN İLİŞKİLER

Suudi Arabistan'ın ABD ile ilişkilerinden dolayı "Arap dünyasında ve bölgesinde ağır bir bedel ödediğini, bu bedele de Washington ile dostluğunun değerine inancından dolayı katlandığını" dile getiren Bin Faysal, "Bizler hala ABD ile stratejik ilişkilerimize değer veriyor ve bunu sürdürmek istiyoruz. ABD'nin de benzer şekilde aynı nezaketle karşılık vereceğini umuyorum" ifadelerini kullandı.

Eski İstihbarat Başkanı Bin Faysal, ABD'nin de geçmişinde hataları bulunduğunu bu nedenle diğer ülkelere daha mütevazı yaklaşması gerektiğini ima ederek, şunları söyledi: "İşkence etmiş, masumları hapsetmiş, yalan haberler üzerine binleri öldüren savaşı başlatmış bir ülke, diğerlerine bakışında daha mütevazı olmalı. Gazetecileri hapse atmış veya ortadan kaldırmış ülkeler ifade özgürlükçüleri gibi davranmamalı. Bizim değer yargılarımıza göre bir kişiyi öldürmek tüm insanlığı öldürmek gibidir, Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi de aynı şekilde tüm insanlığı öldürmek gibidir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 35
  • ugur btn 5 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi konuş.Elinizdeki petrol bitince açlıktan öleceksiniz
    Cevapla
  • Fani 5 yıl önce Şikayet Et
    Kaşıkçı cinayeti şeytanlık değilde nedir.Tüüü yazıklar olsun bu cinayeti işleyen ve talimat verene.
    Cevapla
  • ULU BİLGE 5 yıl önce Şikayet Et
    Yok yok bizde biliyoruz sizin şeytan olduğunuzu kendinizi o kadarda büyütmeyin insan olmak bir ayrıcalıktır, anladınızmı, şeytan abd nin yardımcı iblisleri.
    Cevapla
  • murtaza 5 yıl önce Şikayet Et
    Zaten bir farkınız yok.
    Cevapla
  • TALHA 5 yıl önce Şikayet Et
    büyük şeytan amerikanın küçük şeytan kuklaları sizi, karşılık veriyor utanmadan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Gaziosmanpaşa'da toprak kayması meydana geldi
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti