Trump'a kimse dayanamıyor! Kaçan kaçana

ABD Başkanı Trump dün bir sürpriz bir kararla Adalet Bakanı Jeff Sessions'ı görevden aldı. Her ne kadar kağıt üzerinde Sessions istifa etse de bu kararın ardından yaptığı açıklamada Trump'ın kendisini zorladığını duyurdu. Sessions'la birlikte Trump'ın 2 yıl Beyaz Saray süresince 19 kurmayıyla yollar ayrılmış oldu.

Trump'a kimse dayanamıyor! Kaçan kaçana
Trump'a kimse dayanamıyor! Kaçan kaçana
GİRİŞ 08.11.2018 15:41 GÜNCELLEME 08.11.2018 16:32

ABD’deki ara seçimler sonrasında Adalet Bakanı Jeff Sessions istifa etti. Son dönemde ABD Başkanı Donald Trump ile arasının kötü olduğu bilinen Sessions’ın istifa kararı sonrasında gözler ABD Başkanı’na döndü. Sessions ile birlikte 2 yılda en yakın kurmaylarından 19’unu kaybeden ya da uzaklaştıran Trump, "Jeff Sessions’a hizmetlerinden ötürü teşekkür ediyoruz. Yerine kalıcı bir aday gelecektir" ifadesini kullandı.

 

 

Buna rağmen Sessions, kendisinin istifaya zorlandığını söyledi. Adalet Bakanı Sessions'ın Trump'a gönderdiği istifa mektubunda, "Sizin isteğiniz üzerine, istifamı sunuyorum" dediği belirtildi.

İşte kurmaylarını kaybeden Trump’ın yaşadığı süreç:

Nikki Haley

 

 

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi olarak görev yapan ve sıkı bir İsrail yanlısı olduğunu belli eden Nikki Haley, bu yılın sonunda görevini bırakacağını duyurmuştu. ABD Başkanı Trump ile katıldığı toplantıda ayrılık kararını açıklayan Haley’nin istifasının sebebi bilinmiyor. Kasım 2016’dan beri bu görevi üstlenen Haley, 2020’de başkanlık yarışına girmeyi planlamadığını söyledi.

Scott Pruitt

Etik açıdan bazı kuralları ihlal ettiğine dair iddiaların ortaya atıldığı Çevre Koruma Ajansı Yetkilisi Scott Pruitt Temmuz ayında istifa etti. Pruitt’in bu soruşturmalardan kurtulmak için ayrıldığı tahmin ediliyor.

Omarosa Manigault Newman

Beyaz Saray’ın İletişim Direktörü olarak görev yapan Newman, 2018 yılının başında görevini bıraktı. Trump’ın TV programında da yarışan Newman, kendisine Beyaz Saray’da ırkçılık ve ayrımcılık yapıldığını iddia etmişti.

Thomas Bossert

İç Güvenlik Danışmanı olarak görev yapan Bossert, görevini bıraktı.

David Shulkin

Gazi İlişkilerinden Sorumlu Yetkili olarak görev yapan David Shulkin, Obama döneminden kalan tek isimdi. Vergi kaçırmak ve etik ihlaller dolayısıyla hakkında soruşturma açılan Shulkin’in ayrılığı Beyaz Saray’da yaşanan gerilimi gözler önüne serdi. Zira Shulkin istifa ettiğini iddia ederken, Beyaz Saray “kovuldu” açıklamasını yaptı.

H.R. McMaster

Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, Trump’tan duyduğu memnuniyetsizlik sonucunda istifa eden isimlerden biri. Trump’ın tarzı ve Oval Ofis’teki toplantılarda uygunsuz tavırlarından dolayı ayrıldığını açıklamıştı.

Andrew McCabe

16 Mart’ta FBI’ın Direktör Yardımcısı Andrew McCabe kovulduğunu duyurdu. Emekliliğinden 2 gün önce kovulan McCabe, bazı gizli görüşmeleri eski patronu James Comey gibi kaydetmiş ve bu durum ABD’de gündem olmuştu.

Rex Tillerson

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, 13 Mart’ta ayrıldığını duyurdu. Trump ile sürekli gerilim yaşayan ve birbirinden çelişkili açıklamalarda bulunan Tillerson’ın yerine CIA’nin eski direktörü Mike Pompeo geldi.

Gary Cohn

Beyaz Saray’ın ekonomiden sorumlu danışmanı Gary Cohn, Mart 2018’de istifa etti. ABD Başkanı’nın ithal çelik ve alüminyumlara vergiyi artırmasına karşı çıkan isimlerinden başında gelen Cohn daha sonra görevden ayrılmak durumunda kalmıştı.

Hope Hicks 

Beyaz Saray’ın iletişim direktörü olarak görev yapan Hope Hicks, Trump ailesinin en yakından tanıdığı isimlerden biriydi. Trump’ın sık sık övdüğü ve hatta bir dönem aralarında aşk dedikodusunun da çıktığı Hicks, sürpriz bir kararla görevden ayrıldı. Hicks’in Trump için Beyaz Saray’da “beyaz yalanlar” söylediğini itiraf etmesinden sonra bu istifa geldi.

Tom Price

Hükümetin uçaklarını kendi şahsi amaçları için kullanan eski sağlık bakanı Tom Price bu skandalın ortaya çıkmasının ardından istifa etmek zorunda kalmıştı.

Steve Bannon

Beyaz Saray’ın baş stratejisti olarak görev yapan Bannon, 14 Ağustos’ta istifa etti. Ayrıldıktan sonra Trump’ı eleştiren Bannon daha sonra Trump yanlısı açıklamalarda bulunarak kamuoyunu şaşırtmıştı.

Anthony Scaramucci

Beyaz Saray’ın iletişim direktörü olarak 11 gün çalışan Scaramucci’nin ABD’li gazeteci Ryan Lizza’ya dönemin Beyaz Saray kurmayları Reince Priebus ve Steve Bannon’ı eleştirdiği ortaya çıkmıştı. Bu skandalın ardından Scaramucci ayrılmak zorunda kalmıştı.

Sean Spicer

Beyaz Saray basın sözcüsü Sean Spicer, 6 ay boyunca bu görevi üstlendikten sonra görevi bırakmak zorunda kaldı. Özellikle günlük basın brifinglerinde tartışma yaratan ifadeler kullanan Spicer, ABD’li komedyenlerin alay konusu olmuştu.

Michael Flynn

Trump’ın ilk Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Flynn, bu görevde 24 gün kaldı. 13 Şubat’ta istifa eden Flynn, ABD başkanlık seçimi döneminde Rusya Büyükelçisi Sergey Kislyak ile konuştuğunu itiraf etmişti.

James Comey

Trump, FBI Direktörü’nü 9 Mayıs’ta kovdu. Trump Comey’i kovma nedeni olarak önce 2016’da Hillary Clinton’a yönelik soruşturmayı doğru yönetememesini göstermişti. Fakat Trump daha sonra seçimde kendisinin soruşturulmasının rahatsızlık yarattığını söylemiş ve bu sebeple kovulduğunu doğrulamıştı.

Reince Priebus

Priebus, Beyaz Saray’da Özel Kalem Müdürü olarak görev yapmış ve 28 Temmuz’da Twitter üzerinden kovulmuştu. Trump, Twitter üzerinden Priebus’un görevden alındığını ve yerine John Kelly’nin getirildiğini duyurmuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi