Fransa'daki olaylar ekonomiye büyük darbe vurdu

Fransa'da yaşanan olaylar, Fransız ekonomisine ağır bir darbe vurdu. Ekonomi Bakanı Le Maire, olayların ekonomiye etkisinin 'şiddetli' olduğunu söyledi.

GİRİŞ 03.12.2018 21:54 GÜNCELLEME 05.12.2018 08:38
Bu Habere 123 Yorum Yapılmış

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, akaryakıt vergilerinin düşürülmesi ve ekonomik koşulların iyileştirilmesi için "sarı yelekliler"in düzenlediği protesto eylemlerinin ardından alınabilecek önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu. 

 

Vergi ve kamu harcamalarının hızlı şekilde düşürülmesi gerektiğini belirten Le Maire, bu yolda ilerlemeye kararlı olduklarını vurguladı.

400 MİLYON AVRO ZARAR

 

"Sarı yelekliler"in protestolarınının ülke ekonomisindeki etkisinin "şiddetli" olduğuna işaret eden Le Maire, ülkedeki çeşitli sektörlerin bu durumdan zarar gördüğünü dile getirdi.

OTEL REZERVASYONLARI YÜZDE 20 DÜŞTÜ

Le Maire, protestolar nedeniyle nakliye ve lojistik şirketlerinin zararının yaklaşık 400 milyon avro olduğuna dikkati çekerek, otel rezervasyonlarında yüzde 15 ile 20 arasında düşüş yaşandığını kaydetti.

RESTORANLARIN CİRO KAYBI YÜZDE 50'YE DAYANDI

Yaklaşık 15 gündür restoranların ciro kaybının yüzde 20 ile 50 arasında olduğuna işaret eden Le Maire, gösteriler nedeniyle Renault ve Peugeot'nun satışlarında da azalma görüldüğünü belirtti.

OLAYLARIN GEÇMİŞİ

Ülke genelinde "sarı yelekliler" adı altında örgütlenen eylemciler, 17 Kasım'dan bu yana hükümetin akaryakıta ek vergi koymasını protesto etmek için sokaklara dökülüyor. Protestolar, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümete karşı daha geniş çaplı taleplerle isyana dönüştü.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron'dan başta akaryakıt vergilerini düşürmesini ve ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor.

POLİS GAZ VE TAZYİKLİ SUYLA MÜDAHALE ETTİ

Eylemciler, geçen cumartesi sabahın erken saatlerinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Champs-Elysees Caddesi çevresinde toplanmıştı. Polis, caddeye girmelerine izin vermediği eylemcilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etmişti.

PARİS CADDELERİNİ ATEŞE VERDİLER

Göstericiler, Paris'in caddelerinde çok sayıda araç ve çöp bidonunu ateşe vermiş, polislere taş ve şişe fırlatmıştı. Paris sokaklarında sık aralıklarla ses bombaları duyulmuştu.

ZAMAN ZAMAN ÇATIŞMALAR ÇIKTI

Polisle eylemciler arasında Champs-Elysees çevresinde zaman zaman çatışma çıkmıştı. Eylemciler, gösteride "Macron istifa" sloganları atmış ve birçok binaya Macron karşıtı yazılar yazmıştı.

RESTORAN, KAFE VE MAĞAZALAR KEPENK İNDİRDİ, CADDE VE YOLLAR KAPANDI

Champs-Elysees çevresindeki birçok restoran, kafe ve mağaza, protestolar nedeniyle kepenk indirmişti. Ülkenin birçok kentindeki gösterilerde de cadde ve yollar kapatılmıştı.

2 KİŞİ ÖLDÜ, 1443 KİŞİ YARALANDI, 1424 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

17 Kasım'dan bu yana gösterilerde çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetmiş, 222'si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralanmış ve bin 424 kişi gözaltına alınmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 123
  • ugur Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa'da yașayan biri olarak burada tutunmak her gecen gün biraz daha zorlașıyor. Bu protestolar hukumetleri zorluyor!
    Cevapla
  • suskun44 5 yıl önce Şikayet Et
    endişeliyim
    Cevapla
  • zafer 5 yıl önce Şikayet Et
    bu da paramı ülkemiz 15 temmuz darbesinde 120 milyar dolar zarar etti
    Cevapla
  • KaraMurat 5 yıl önce Şikayet Et
    4yuzmilyon avro nedir ki firansa için.
    Cevapla
  • rambo 5 yıl önce Şikayet Et
    Endiseliyiz, durmaz devam eder insallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır