ABD'den Suudilere sert sözler

ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, ülkesinin gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğunda öldürülmesi olayının ardından Riyad yönetimiyle ilişkilerini gözden geçirmesi gerektiğini belirterek, 'Suudiler dünyanın başına daha büyük bela' dedi.

ABD'den Suudilere sert sözler
ABD'den Suudilere sert sözler
GİRİŞ 11.12.2018 21:13 GÜNCELLEME 11.12.2018 21:13
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Senatör Paul, Fox News televizyonunun yayınına katılarak, Kaşıkçı  cinayeti ve ABD-Suudi Arabistan ilişikilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Kaşıkçı'nın öldürülmesinin "hiçbir vicdanın kaldıramayacağı olağan  dışı bir vaka" olduğunu vurgulayan Paul, "Bir insanın kendi ülkesinin  konsolosluğuna gittiğini, hatta oraya çağrıldığını ve sonra o ülke tarafından  öldürüldüğünü düşünün. Deniliyor ki diktatörler dünyanın her yerinde adam  öldürüyor. Evet öyle, ama bu o kadar da yaygın bir şey değil. Bir kişiyi  konsolosluğa davet edip, orada güvende olacağını söyleyip sonra onu öldürüp  parçalara ayırmak kesinlikle olağan dışı." ifadelerini kullandı.

Paul, Kaşıkçı cinayetini siyasi yelpazenin her kesimden insanı, hem  Cumhuriyetçileri hem de Demokratları rahatsız ettiğine dikkati çekerek, "Hepimiz  aynı şeyi söylüyoruz. Eğer böyle bir şeye göz yumarsanız daha kötü olaylarla  karşılaşırsınız." diye konuştu.

Suudi Arabistan'ın aşırıcı fikirlere desteğiyle de dünya barışına  zarar verdiğini kaydeden Paul, "Suudileri İranlılarla karşılaştırdığımda  hangisinin daha kötü olduğuna karar vermekte güçlük çekiyorum. Aslında radikal  fikirleri yaymak ve sivillere yönelik şiddeti teşvik etmek bakımından Suudiler  dünyanın başına daha büyük bela." şeklinde konuştu.

"Suudilere silah satmamalıyız"

Paul, Suudi Arabistan'a silah satışının da gözden geçirilmesi  gerektiğine işaret ederek şunları kaydetti:

"En azından onları (Suudiler) ödüllendirmeyi bırakmalıyız. Ödülden  kastım silah satışı. Bence bizim silah sanayimizin kendine özgü bir konumu var.  Silah sanayi, Amerikan halkına mal olmuş bir sektör ve ulusal güvenliğimizin  ayrılmaz bir parçası. Çin'e silah satmıyoruz, Rusya'ya silah satmıyoruz. Bu sektöre yalnızca kazanç veya istihdam gözüyle bakamayız. Suudi Arabistan tam anlamıyla güvenilir bir müttefik değilse onlara silah satmamalıyız."

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da önceki gün Fox televizyonuna  yaptığı açıklamada, Washington yönetiminin, Kaşıkçı'nın öldürülmesine tepki  göstermesinin, ABD'nin bölgesel çıkarlarına zarar verebileceği ve İran'a karşı  duruşunu zayıflatacağı değerlendirmesine katılmadığını belirterek, "Biz olmasak Suudi Arabistan bir haftada Farsça konuşmaya başlar. Biz yardım etmesek orduları  kese kağıdıyla bile savaşamaz. Bizim onlara ihtiyacımız olduğundan daha fazla  onların bize ihtiyacı var." diye konuşmuştu.

YORUMLAR 3
  • Erdoğan 5 yıl önce Şikayet Et
    terörist abd dünyanın başına bela olan sensin pisliğini örtmek için çırpınma bu cinayetin arkasında sen varsın. Dünya senin zalim terörist işkalci abd olduğunu biliyor
    Cevapla
  • Ali Veli 5 yıl önce Şikayet Et
    İt dalaşı
    Cevapla
  • M.Ali Efendioğlu 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD, bunda gerçekten samimi yoksa bir kesimin nabzına göre şerbet mi VERİYOR?.. Mesele bu.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!