Rus uzmanlar: Türkiye Fırat'ın doğusunda haklı!

Rus uzmanlar, Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda operasyon mesajı vermesini, terör örgütü YPG/PKK’nın bölgedeki faaliyetlerinin ulusal güvenliği tehdit etmesi nedeniyle "haklı" olarak değerlendiriyor.

Rus uzmanlar: Türkiye Fırat'ın doğusunda haklı!
Rus uzmanlar: Türkiye Fırat'ın doğusunda haklı!
GİRİŞ 15.12.2018 13:46 GÜNCELLEME 15.12.2018 14:49
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Çağdaş Türkiye Araştırmaları Merkezi Müdürü Amur Gadjiyev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna askeri operasyon mesajı vermesini ulusal ve sınırlarının güvenliğini sağlama amacı taşıdığı için ikna edici bir gerekçeye sahip olduğunu belirtti.

 

 

Gadjiyev, bu durumun, özellikle ABD’nin Türkiye sınırlarında yakın bölgelerde gözlem noktaları inşa etmelerini ilan etmelerinden sonra güncel hale geldiğini dile getirdi.

ABD’nin bölgede uluslararası hukuk kurallarını ihlal ettiğini belirten Gadjiyev, “ABD'nin bu davranışı, sadece uluslararası hukukun açık bir şekilde ihlal edilmesi değil aynı zamanda egemen bir devletin toprakları üzerinde askeri bir nokta oluşturma meselesi olduğu için Türk ulusal çıkarlarına doğrudan bir tehdit oluşturması nedeniyle cevapsız kalamazdı.” ifadelerini kullandı. 

 

 

ASIL HEDEF MÜNBİÇ OLACAKTIR

Stratejik Analiz ve Siyasi Uzmanlık Merkezi Direktörü Denis Korkodinov da Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği grupların Suriye’nin kuzeydoğusunda yapılanmasına tepki gösterdiğini belirterek, bu bölgede oluşan güçlerin Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.

Fırat’ın doğusuna yönelik terörle mücadele harekatı çerçevesinde operasyon başlatılacağı düşüncesiyle Ankara’nın sınırdaki cephesini güçlendirmesinin beklendiğini kaydeden Korkodinov, “Asıl hedef Türkiye’nin defalarca Kürt silahlı grupların etkisinden kurtarmak istediğini belirttiği Münbiç olacaktır. Ankara düşman pozisyonlarına topçu ve hava saldırısıyla bir operasyon başlatırsa avantaj kazanacaktır. Bu da Türk Kara Kuvvetlerinin ilerlemesini kolaylaştıracaktır.” dedi.

YPG/PKK ABD'YE ŞİKAYET EDECEK

Bölgede terör örgütü YPG/PKK'nın uluslararası topluma ve ABD’ye şikayette bulunacağını, bu yolla Türkiye’nin müdahalesini Washington üzerinden engellemeye çalışacağını ifade eden Korkodinov, ABD’nin bu gruplara desteğine karşılık Türkiye’nin ültimatom verebileceğini kaydetti.

ABD’nin hem Türkiye’yi kırmamak hem de bölgedeki grupları korumak için karmaşık kombinasyonlar kuracağını anlatan Korkodinov, en nihayetinde ABD’nin, Türkiye’nin YPG/PKK ile ağır kayıplar yaşayacağı çatışmaya girmesini sağlamaya çalışacağını savundu. 

Rus uzman Andrey Ontikov da Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda başlatacağı operasyonun zorluklarına dikkat çekerek “YPG’nin sürekli topraklarına ve sınırlarına saldırmasından dolayı Türkiye uzun zamandır rahatsızlığını dile getiriyordu. Şimdi Ankara’nın işi zor. İdlib’de etkin bir şekilde çalışması gerekiyor. Eğer operasyon başlarsa Türkiye iki cephede çalışmak zorunda kalacak.  Bu çok zor olacak. Bu bağlamda, Fırat'ın doğusundaki operasyon sırasında hava ve topçu unsurlarının aktif olarak kullanılmasının makul olacağını düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • kerimm 5 yıl önce Şikayet Et
    bizim mayamızda savaşmak var. 2500 yıldır Ortaasyadan Anadoluya kanımızla canımızla yüreğimizle imanımızla savaşarak geldik. bu Aziz Millet Trablusgarptan Balkan Savaşına ve hemen ardından 1. Dünya Savaşı ve ordan Milli Mücadeleye kadar aralıksız savaşmayı becerebilmiş bir millettir. arka arkaya aralıksız savaşabilen bir millet gösterin. lütfen tarihimizi her açıdan doğru yorumlayalım.
    Cevapla
  • tan 5 yıl önce Şikayet Et
    esed bunu fırsat bilip tekrar idlib'e operasyon düzenler.
    Cevapla
  • osmanoğlu2023 5 yıl önce Şikayet Et
    abd nin sihirli lambası söndü... kimseyi kandıramıyor artık! çünkü takke düştü kel göründü!
    Cevapla
  • Adnan 5 yıl önce Şikayet Et
    Allahin izniyle amerika ve usaklari turkun osmanli tokadini yiyecek.bu savastan sonrada turkiyeye yan bakacak olan kalmayacak.bolgenin gucu ve orta seviyede super guc olacak insallah
    Cevapla
  • senol 5 yıl önce Şikayet Et
    ruslar siz rahat olun bizim en iyi yaptığımız şey hakkında ahkam kesmeyin kimseden akıl alacak değiliz ölmekten korkan askerler değiliz bir ölür bin diriliriz ölüme koşarız yeter ki masada kaybetmeyelim...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye ile Irak arasında yeni dönem! İşte madde madde 26 anlaşma
Sivas'ta geceye damga vuran penaltı: F.Bahçe ligin dışına itilmiştir