Türkiye'yi reddeden ABD aynı teklifi tekrar yaptı!

Fırat'ın doğusuna operasyon konuşulurken ortaya atılan "Peşmerge" iddiası gündemi değiştirmiş durumda. Haber7.com yazarı Taha Dağlı, Türkiye'nin daha önce teklif ettiği ancak ABD'nin reddettiği teklifi ABD'nin tekrar neden sunduğunu "PKK yerine Peşmerge ne anlama geliyor?" başlıklı yazısından anlattı.

Türkiye'yi reddeden ABD aynı teklifi tekrar yaptı!
Türkiye'yi reddeden ABD aynı teklifi tekrar yaptı!
GİRİŞ 18.12.2018 10:58 GÜNCELLEME 18.12.2018 10:59
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

İşte Taha Dağlı'nın o yazısı;

 

 

Pentagon Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonu durdurmak için peşmerge planını devreye soktu. Plan Suriye’nin kuzeyinde PKK işgalindeki bölgelerin peşmergeye bırakılmasını içeriyor. Bu sayede Türkiye’ye “PKK terör örgütü konusundaki güvenlik tehdidi ortadan kalktı” mesajı verilecek.

2014’TE TÜRKİYE’YE DAEŞ-PKK DAYATMASI

 

 

2014 Ekim ayında Ayn el Arab (Kobani) bölgesinde DAEŞ terör örgütü ile PKK-PYD terör örgütü arasındaki sözde çatışmalarda Türkiye’ye “PYD’ye yardım et” çağrısı yapılmıştı. Bu açıkça “ya PYD ya DAEŞ” dayatmasıydı.

TÜRKİYE O DAYATMAYA PEŞMERGEYLE KARŞILIK VERMİŞTİ

Türkiye ABD’nin terör örgütü dayatmasında sunduğu seçenekleri reddetti. Plana planla karşılık verdi. Irak’ın kuzeyindeki Barzani’ye bağlı peşmergelerin Suriye’de Ayn el Arab’a geçişini sağladı. Bu durum PKK için can sıkıcıydı. Çünkü terör örgütü Suriye’de kendisine ortak istemiyor, Barzani peşmergesinin gelmesine karşı çıkıyordu.

PKK O PEŞMERGELERİ “MİT’İN ELEMANLARI” DİYE FİŞLEMİŞTİ

Yaklaşık 700 kişilik Peşmerge grubu 2014 Ekim’den itibaren onların Rojava olarak adlandırdıkları bölgelere giriş yaptı. O peşmergeler Esed rejimine muhalif olan aynı zamanda PKK karşıtı Suriye Ulusal Kürt Konseyine bağlı ve Barzani’ye yakın diğer silahlı gruplarla birleşti. Terör örgütü Suriye’deki peşmergelerin Türkiye’ye yakın olduğunu öne sürüp onları “MİT’in adamları” olarak da fişlemişti.

PEŞMERGE SAYISI 8 BİNE ULAŞTI

2014’ten bu yana ABD’nin de Irak’ta DAEŞ ile mücadele kapsamında eğittiği peşmergelerin sayısı 8 bine ulaştı. Bugün onların bir kolu Suriye’de hala duruyor.

TÜRK ASKERİ GİRMESİN DİYE O PEŞMERGELERİ GETİRECEKLER

Şimdi Pentagon’un planı o 8 bin peşmergeyi Suriye’de Fırat’ın doğusuna yerleştirmek. Bu bölgedeki PKK-PYD teröristlerini çekip alanı Peşmerge’ye bırakmayı tasarlıyorlar. Bu sayede Türkiye’nin güvenlim endişesini ortadan kaldıracaklarını düşünüyor ve Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonun iptal edilmesini ön görüyorlar.

PEKİ DAHA ÖNCE NEDEN YAPMADILAR?

ABD “PKK yerine peşmergeyi getirelim, operasyondan vazgeçin” önerisini sunuyor. Ama ortada kafa karıştırıcı bir durum var. Suriye’de madem DAEŞ’le mücadele ediliyor madem ille de Kürt silahlı grup deniliyor o zaman bundan önce bir çok defa ABD’ye “PKK ile ittifakını bırakın bakın bunlar da Kürt üstelik Türkiye ile aralarında bir sorun yok” diye peşmerge önerisi getirilmişti. ABD bu alternatifi her seferinde geri çevirmişti.

OBAMA “HAYIR” DEMİŞTİ

2016 Aralık ayında Mesut Barzani’nin oğlu Mesrur Barzani Washington’da Pentagon yetkililerine “PYD yerine Rakka’da Peşmerge’yi destekleyin, bu sayede Türkiye ile aradaki buzları da eritirsiniz” önerisinde bulunmuş ancak Beyaz Saray’daki son günlerini geçiren Obama yönetimi bu teklifi reddetmişti.

ABD ZORDA KALINCA O PLANA SIĞINDI PEKİ GÜVENİLEBİLİR Mİ?

ABD’nin hem PKK ile hem de Barzani Peşmergesiyle arası iyi. PKK yerine Peşmerge ilk bakışta olumlu duran bir seçenek. Ancak neden bunu Türkiye daha önce teklif ettiğinde kabul görmedi de şimdi ABD işler zora girince son çare olarak ortaya sunuyor. Bu soru cevap bulmalı. Tamam PKK ile Peşmerge arasında mesafeler var ikisi aynı şebekenin ürünleri değil. Biri terör örgütü diğeri ise muhatap aldığımız bir yönetimin silahlı unsuru. Suriye’de bugüne kadar bir çok defa karşı karşıya geldiler, PKK bunları hiçbir zaman Suriye’de istemedi bunların tamamına eyvallah ama Türkiye’nin Suriye’de yaptığı ve yapmayı planladığı askeri operasyonların bir değil iki amacı var. Biri PKK tehdidini ortadan kaldırmak diğeri Suriye’de PKK ve DAEŞ gibi teröristlerden temizlenen toprakları Suriye halkına iade etmek. Bu Azez’de, Cerablus’ta, El Bab’ta, Afrin’de böyle oldu. Şimdi Tel Abyad, Ayn el Arab, Rasulayn, Münbiç hatta Rakka’da da olacak. Bu saydığımız şehir ve kasabaların halklarının çoğunluğu Arap ve Türkmen üstelik bunların kendi yerel silahlı unsurları var, neden o toprakları bu insanlar kendileri yönetmesin de PKK yerine Irak’tan getirilen Peşmergeler idare etsin, ABD bu soruları da içtenlikle ve yüzde yüz emin olunacak şekilde cevaplamalı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 17
  • Alpinnn 5 yıl önce Şikayet Et
    Amerikler bu tuzak öneriyi ilk ortaya attığı günden beri söylüyordum bunu nihayet dillendirilmiş
    Cevapla
  • Hacivat 5 yıl önce Şikayet Et
    Abd ye hic bir konuda güvenilmez pemergeyi türkiyeden gecirip pyd ye dolayli destek vermis olduk simdi büyüdü silahlandilar türkiyeye tehdit oldular bir daha ayni hataya düsmemeli pesmerge gelirse hem pyd yi hemde pesmerge yi vurmali ya terör bitecek ya terörist bitecek 40 yildir terör bitmedi artik terörist bitmeli onlara destek veren kim varsa onlarda vurulmali
    Cevapla
  • Hasan 5 yıl önce Şikayet Et
    Abd yi gözümüzde büyütmeyelim. Yemin ediyorum abd ninki insanların kalplerine şeytani korku salmak ve sindirmek vallahada billahide güçlü değiller biz Allah a sarılalım yeter ki İnan olun bizim ordumuzda gücümüzde daha güçlü biz sadece şunu çok istersek ve uygularsak en güçlüyüz mazlumu korumak zalimi durdurmak Allah a güvenmek. Vallaha firavun gibi olmak istiyorlar güçlü de-ğil-ler...
    Cevapla
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    yahu beni hafızam yanıltıyor mu bilmem ama 90 lı yılların barzani talabani si bugünün duran kalkanı cemil bayığı değilmi. ne zaman adam oldular pkk değil peşmerge oldular anlamadım. 20 yıl sonra da duran kalkanı peşmerge diye yuttururlar.
    Cevapla
  • mert 5 yıl önce Şikayet Et
    bu dakikadan sonra ABD Allah bir dese dahi inanilmaz töbelertöbez olsun hainin gallsin insanliga yakismayacak hersey onlarda fazlasiyla mevcut
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...