Arap Baharı 8. yılında! Tunus'ta gerginlik sürüyor

Nahda Hareketi, Tunus'ta son günlerde yaşanan toplumsal gerginlikten kaygı duyduğunu belirterek, güvenlik ve ekonomik temelli sorunların aşılması için hükümet istikrarı gerektiğini vurguladı.

Arap Baharı 8. yılında! Tunus'ta gerginlik sürüyor
Arap Baharı 8. yılında! Tunus'ta gerginlik sürüyor
GİRİŞ 28.12.2018 11:20 GÜNCELLEME 28.12.2018 11:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Nahda Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada, Tunus'un batısında bir gazetecinin ekonomik durumunu protesto amacıyla kendini yakarak hayatını kaybetmesiyle Tunus'un bazı bölgelerinde patlak veren toplumsal olaylara değinildi.

 

 

Açıklamada, hükümet, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler dahil tüm aktörlerin, bölgesel ekonomik ayrımcılığı gidermek ve tüm ülkede eşit kalkınma için önerilerini sunması gerektiği belirtildi.

Protestolarının barışçıl niteliğini kaybetmemesi ve siyasi amaçlara alet edilmemesi için özel çaba gösteren göstericilere övgüde bulunan Nahda Hareketi, hükümete hayatını kaybeden gazeteci Zerki'nin ailesine destek olma çağrısı yaptı.

 

 

Nahda Hareketi, ülkedeki ekonomik ve siyasi sorunların aşılması için hükümetin istikrarının devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

"KENDİ BAŞIMA DEVRİM YAPACAĞIM"

Tunus'un Kasrin vilayetinde yerel bir televizyon kanalı için çalışan kameraman Abdurrezzak Zerki, hafta başında ekonomik durumunu protesto etmek amacıyla kendini ateşe vermişti. 

Yanarak hayatını kaybeden Zerki, sosyal medya hesabından eylemden önce yaptığı görüntülü paylaşımda, "Bu, Kasrin halkına bir çağrı. Ben, kendi başıma devrim yapacağım." ifadelerini kullanmıştı.

Tunuslu kameramanın hayatını kaybettiğinin duyulmasının ardından Kasrin vilayeti ve başkentin bazı bölgelerinde protestolara sahne olmuş, lastik yakıp barikat kurmaya çalışan göstericilere, güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.

ARAP BAHARINI BAŞLATAN EYLEM: MUHAMMED BUAZİZİ

Tunuslu seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin yerel güvenlik güçlerinden gördüğü kötü muamelenin ardından Sidi Bu Zeyd vilayetinde 17 Aralık 2010'da kendini ateşe vererek hayatını kaybetmesi, kısa sürede pek çok ülkeye yayılan "Arap Baharı" adlı sürecin fitilini ateşlemişti.

14 Ocak 2011'de dönemin Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin ülkeden kaçmasıyla neticelenen devrimin ardından demokrasi, kişisel hak ve özgürlükler alanında büyük başarılar kaydeden Tunus, peş peşe gelen hükümetlerle istihdam, kalkınma ve refah gibi devrimin ekonomik vaatlerini karşılamakta yetersiz kaldı.

Arap Baharı'nın son kalesi durumundaki Tunus, bugün, alım gücünün düşmesi, artan enflasyon, yüksek işsizlik ve özellikle genç işsizliği gibi sıkıntılarla mücadele ediyor. 

Tunus'ta devrimin yıl dönümü 14 Ocak yaklaşırken, ülkenin içinden geçtiği ekonomik darboğaz sonucunda protestoların yeniden alevlenmesinden endişe ediliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Abdülhamid 5 yıl önce Şikayet Et
    Birilerinin yazıp çizdiği oyunun oyuncuları gariban Arap halkı. 8 yıldır kan ve gözyaşı bitmedi. Ölen müslüman öldüren Müslüman bunun neresi bahar. Uyan ey Müslüman, baharimiz kış oldu. Vakit birlik vaktidir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler