Çekiliyorum diyen Trump'ın tuzağı: Erdoğan haklı

Times gazetesi son dönemlerde Suriye'de yaşanan olaylar hakkında çarpıcı bir makale yayımladı. Makalede, Ortadoğu'daki en tuhaf dostluğun ABD ile YPG arasında olduğunu, ABD'yi bu konuda eleştiren Erdoğan'ın haklı olduğunu ve Trump'ın Suriye'den çekilme kararı alarak Türkiye, Rusya, Esad ve YPG'yi test ettiğini yazdı.

Çekiliyorum diyen Trump'ın tuzağı: Erdoğan haklı
Çekiliyorum diyen Trump'ın tuzağı: Erdoğan haklı
GİRİŞ 10.01.2019 10:16 GÜNCELLEME 10.01.2019 10:16
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

İngiliz Times gazetesinin internet sitesinde yer alan analiz, "Kürt savaşçıların kaderi, NATO müttefiklerini bölüyor" başlığıylagazetenin Ortadoğu muhabiri Richard Spencer tarafından kaleme alındı.

Richard Spencer'ın analizinden bazı satırlar şöyle:

 

 

"Bir yanda dünyanın önde gelen kapitalist gücü olan, NATO'nun ve Batı ittifakının lideri ABD var. Diğer yanda ise ideolojisi, modası gelmiş Marksizm ile Murray Bookchin adlı az tanınan bir anarşist felsefecinin inancı arasında gidip gelen bir grubu olan YPG var.

YPG'nin Suriye'nin önde gelen Kürt askeri gücü olmasının bir nedeni var. Zira Esad rejimi hiçbir zaman Kürtlerin özerklik arzularına müsamaha göstermedi. Bir dönem, Türkiye'nin güneydoğusunda savaşan Kürt gerilla grubu PKK'yı desteklemenin de çıkarına olduğunu düşündü.

Bu durum Suriye ile Türkiye arasında 1990'lı yıllardaki yakınlaşma ile değişse de PKK'ya Suriye'de destek vardı. PKK, iç savaşın kaosu içinde kendisini siyasi ve askeri olarak kabul ettirme imkanı buldu.

PKK daha sonra IŞİD karşısında geri çekildi. Tam bu noktada devreye giren ABD, 2014 sonunda Kürt kasabası Kobani'de IŞİD'i bombaladı.

Bu, düşmanımın - ki bu düşman IŞİD'di - düşmanı dostumdur durumuydu. Ancak ABD'nin bu yaklaşımı daha eski bir dost olan Türkiye'yi öfkelendirdi."

"TRUMP BÜYÜK BİR KUMAR OYNADI"

Times muhabiri tam da bu noktada, PKK ile YPG arasında fark olmadığını ve ABD'nin esasında kendisinin "terörist" olarak nitelendirdiği bir örgüte yardım ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın haklı olduğunu yazdı.

Gazetenin internet sitesindeki analiz şöyle noktalanıyor:

"Sayın Trump'ın Suriye'den çekilme kararı, YPG'nin terki anlamına geliyor. Bu nedenle YPG liderleri, kendilerini bir Türk saldırısından koruyacak bir anlaşma için aniden Şam'a gittiler.

Trump 4 aktörü de (Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin, Esad ve YPG yönetimi) zor durumda bırakarak, onların anlaşmaya varmak için ne kadar istekli olduklarını test etmeyi düşünüyor olabilir. Ancak mevcut belirsizlikte bu çok büyük bir kumar."

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 32
  • oben 5 yıl önce Şikayet Et
    tüm terör devletlerinin kurum ve kuruluşlarının başı ABD dir abd terör sevicidir işid gibi terörü kendisi finansman etmiştir sonrada mücadele eder gibi gösterilmiştir terörsüz dünya ABD nin işine gelmez kukla örgütler hep olacak ne zaman Türkiyem teknolojiyi tam olarak yakaladığı zaman boy ölçüşülecek fazla tehdit kalmayacak hayırlı cumalar
    Cevapla
  • Gazi 5 yıl önce Şikayet Et
    dünya abd yi test etmiş " Devlet vasfını yitirmiş...... terörist devlet..... terör ve savaş suçlusu " damgasını vurmuş...... trump önce kendi aklının testini yaptırmalıdır
    Cevapla
  • mustafa 38 5 yıl önce Şikayet Et
    Abd nin kendisi terörist tir böyle olmasa pkk pyd ypg bu zamana kadar çoktan bitmişti abd nin yalanlarıyla oyalamalarıyla silah ve mühümmat elde ettiler burda daeş şu bu bahane bunların derdi israile hizmet etmek biz trumpun sözüne güvenip beklememiz yanlış
    Cevapla
  • muharrem 5 yıl önce Şikayet Et
    abd Rusların ypg-pkk ya sahip çıkmasını bekliyor
    Cevapla
  • Almanya 5 yıl önce Şikayet Et
    Istersen cekil istersen kal.. Turkiyenin karari net ve belli. Cekilirsen yolun acik olsun.. kalirsan havani alirsin. Bize hava heryonden hos.. biz gerekeni yaptiktan sonra.. siz Saga da sola da kossaniz taktikte degistirseniz nafile degilmi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı