Komşuda tarihi anlaşma onaylandı! Yeni bir sayfa açılıyor

Yunan Parlamentosu, Makedonya Cumhuriyeti ile imzalanmış olan Prespa Anlaşması'nı onayladı. Makedonya'nın ismi Kuzey Makedonya olarak değişecek.

Komşuda tarihi anlaşma onaylandı! Yeni bir sayfa açılıyor
Komşuda tarihi anlaşma onaylandı! Yeni bir sayfa açılıyor
GİRİŞ 25.01.2019 17:21 GÜNCELLEME 25.01.2019 18:46
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Yunan Parlamentosu Makedonya'nın isim değişikliği anlaşmasını onayladı. Yunan halkının karşı çıkmasına rağmen, Parlamento'da yapılan oylamada 146 oya karşı 153 oyla Prespa Anlaşması milletvekilleri tarafından onaylanarak 27 yıllık anlaşmazlık sona erdirildi.

 

 

Yunanistan, Makedonya'nın 1991 yılındaki bağımsızlığından bu yana ülke sınırları içerisinde aynı isimde bir bölgeye sahip oldukları için isim değişikliğini istiyordu.

İSİM SORUNUNUN TARİHİ

 

 

Başta Türkiye olmak üzere birçok ülke Makedonya'yı anayasal adı olan  "Makedonya Cumhuriyeti" adıyla tanısa da Yunanistan'ın itirazı nedeniyle  Makedonya 1993 yılında Birleşmiş Milletlere (BM) geçici referans olarak "Eski  Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM)" adıyla kabul edilmişti.

Yunanistan aynı zamanda 2008'deki Bükreş Zirvesi'nde de Makedonya'nın NATO'dan üyelik daveti almasını veto etmişti.

Yunanistan'ın vetosu nedeniyle AB ve NATO'ya üye olamayan Makedonya, çözüme yönelik son bir yılda attığı adımlarla Avrupa-Atlantik kurumlara entegrasyon yolunu önemli ölçüde açtı.

Gerek Batılı ülke ve kurumların isim sorununun çözümüne yönelik baskısı gerekse iki ülkede de çözümü getirebilecek liderlerin iktidarda bulunması neticesinde, "tarihi" olarak nitelendirilebilecek Prespa Anlaşması'nın  imzalanması ile çözüme yönelik ilk somut adım atıldı.

Makedonya'nın adının "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören bu anlaşma, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’in de katıldığı törenle, iki ülke sınırındaki Prespa Gölü kıyısında 17 Haziran 2018'de imzalandı.

Makedonya Meclisi, 20 Haziran 2018'de isim sorununun çözümüne yönelik  anlaşmayı onaylarken, NATO aynı gün, 11-12 Temmuz'da Brüksel'de yapılacak zirvede  Makedonya'nın ittifaka davet edilmesini oy birliği ile kabul etti. Makedonya  Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ise 26 Haziran 2018'de yaptığı açıklamada, meclisten  geçen anlaşmayı onaylamayacağını bildirdi.

Makedonya, 12 Temmuz 2018'de NATO'dan katılım müzakerelerine başlama  davetini resmen aldı. Brüksel'deki zirvede açıklama yapan NATO Genel Sekreteri  Jens Stoltenberg, Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim sorununun çözümüne  ilişkin uzlaşmanın, katılım müzakerelerinin başlatılmasının önündeki engeli  kaldırdığını söyledi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 9
  • mutlu gs 5 yıl önce Şikayet Et
    durduk yere kuzey olduysa bu demek oluyorki ilerik zamanlarda Makedonya bölünüp güneyide olacaktır.
    Cevapla
  • Dede 5 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistan mekadunyaya Topraklarına goź koymüs
    Cevapla
  • Gılgamış Türk 5 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistanın adıda PELASGİA olsun. Çünkü Yunanlılar italyadan gelmeden önce Yunanistan da pelasglar yaşıyordu. O toprakların adıda "pelasgia"idi.
    Cevapla
  • Hsn 5 yıl önce Şikayet Et
    Natoya girdikten sonra pişman olacaksınız çıkmaya çalışacaksınız cikamayacaksiniz yazık oldu
    Cevapla
  • Serdar 5 yıl önce Şikayet Et
    10 Yila Kadar Yunanistanin Kuzeyinde yani Makedonyanin Güneyinde ic karisikliklar bas gösterecek ve Yunaninstanin Kueyinde yasayan Makedonlar Güney Makedonyayi Kuzeye baglayacaklar . Alt yapi Hazirlaniyor .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süresiz nafakayla ilgili dikkat çeken emsal karar!
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi