Rusya'dan yeni Adana mutabakatı açıklaması!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Suriye'nin Adana mutabakatını sınır güvenliğinin sağlanması için kullanmasını mümkün gördüklerini söyledi.

Rusya'dan yeni Adana mutabakatı açıklaması!
Rusya'dan yeni Adana mutabakatı açıklaması!
GİRİŞ 28.01.2019 13:30 GÜNCELLEME 28.01.2019 14:27
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Kazakistan Dışişleri Bakanı Beybut Atamkulov'la Moskova'daki görüşmesinin ardından konuşan Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 23 Ocak'taki görüşmesinin ardından gündeme gelen Adana mutabakatının Ankara ve Şam tarafından sınır güvenliğinin sağlanmasını için kullanılabileceğini düşündüklerini ifade etti.

 

 

Lavrov, "Türkiye-Suriye sınırındaki güvenlik sorunu, ABD'nin Suriye'den çekilme kararı ve sonrasında ABD'ye sadık alt birimlerin bu bölgelerden çekilecek olması nedeniyle doğdu. Bu koşullar altında vakum yaşanmasına izin verilmemesi gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda Türkiye ve Suriye'nin 1998 tarihli Adana mutabakatını kullanmasını tamamen mümkün görüyoruz" dedi.

"ESED REJİMİ DE HAZIR OLDUĞUNU AÇIKLADI"

Lavrov, Esed rejiminin de sınır güvenliğinin sağlanması için bu mutabakat temelinde çalışmaya hazır olduğu açıklamasını yaptığını belirtti.

"İDLİB'DEKİ NUSRA VARLIĞI TÜRK-RUS MUTABAKATINI İHLAL EDİYOR"

Bu arada Lavrov, El Nusra militanlarının İdlib'deki varlığının Türkiye ve Rusya arasındaki İdlib mutabakatını ihlal ettiğini belirtti.

Lavrov, "İdlib'de terör yuvasının var olmaya devam ettiği çok açık bir gerçek ve Suriyeli meslektaşlarımız, bunun kökünü kazımakta kararlı olduğunu teyit etti. Gerilimi azaltma bölgesi çevresinde silahsızlandırılmış bölge kurulması da dahil olmak üzere Türk-Rus İdlib mutabakatında öngörülen adımları atmaya biz de hazırız. Ancak El Nusra ve yeni uzantısı Heyet Tahrir el-Şam'ın İdlib'in büyük bölümünü ele geçirmiş olması, İdlib'deki sorunu çözmek için varılan mutabakata uygun değil" diye konuştu.

YORUMLAR 4
  • Aydın 5 yıl önce Şikayet Et
    Rusya yavaşdan ikinci yüzünü göstermeye başladı. Yani aslında gerçek yüzünü. Tabi burda israil ile üstü kapalı anlaşmaları göz ardı etmemek lazım. Doğu almanyayı para karşılığı satan rusyadan herşey beklenir.
    Cevapla
  • Murat 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu açıklamanın anlamı iblibi bize verin suriyenin kuzeyini şimdilik siz kontrol edebilirsiniz. Idlipte elnusra ve tahruri şam örgütleri devre dışı kalırsa iblibi muhalifler koruyamaz.
    Cevapla
  • abdullah 5 yıl önce Şikayet Et
    aynen öyle. amaçları da buya zaten. idlibi en kolay yolla ele geçirmek. en büyük engel hts tabi. hts yi devre dışı bırakarak idlibi kolay lokma yakmak istiyorlar. turkiye yi de hts ye karşı kışkırtıyorlar
    Cevapla
  • Levent 5 yıl önce Şikayet Et
    olay sadece sınır güvenliği ile sınırlı değil 3,5 milyon Suriyeliyi ne yapacağız ? esad sınıra gelirse bize 3,5 milyon Suriyeli hayırlı olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi
Onlar işaret edildi! Erdoğan-Biden zirvesini engellemeye çalışıyorlar