Süreç 9 ay sürdü! Lübnan'da yeni hükümet kuruldu

Lübnan'da yaklaşık 9 ay süren çalışmaların ardından yeni hükümet kuruldu.

Süreç 9 ay sürdü! Lübnan'da yeni hükümet kuruldu
Süreç 9 ay sürdü! Lübnan'da yeni hükümet kuruldu
GİRİŞ 01.02.2019 15:19 GÜNCELLEME 01.02.2019 17:21
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Lübnan'da 6 Mayıs 2018'de yapılan genel seçimler sonrasında yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Saad Hariri, kabine listesini sunmak için akşam saatlerinde Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çıktı.

 

 

Hariri'nin ardından Meclis Başkanı Nebih Berri'nin de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ulaşmasıyla üçlü görüşme gerçekleştirildi.

 

 

Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri başbakanlığında kurulan yeni hükümet, Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın onayından sonra açıklandı.

Bakanlar Kurulu Sekreteri Fuad Filfil, Baabda Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Avn ve Başbakan Hariri tarafından imzalanan yeni hükümetin 30 üyesini duyurdu.

HARİRİ: "SÜRECİN UZAMASINDAN DOLAYI ÖZÜR DİLERİM"

Başbakan Hariri de düzenlediği basın toplantısında, hükümeti kurma sürecinin beklenenden uzun sürdüğünü belirtti ve bundan dolayı Lübnan halkından özür diledi.

Lübnan'ın 2019 fotoğrafını oluşturan bir hükümet kurduklarını ifade eden Hariri, sosyal ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduklarını, dolayısıyla bakanlar kurulu olarak dayanışma içinde çalışacaklarını kaydetti.

Hükümetin eylem planının ertelemelere dayanıklı olamayacağını söyleyen Hariri, kabine üyeleri arasındaki iş birliğinin önemine vurgu yaptı.

Hariri, kabinenin oluşturulmasına katkı sunan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve siyasi güçlere teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın partisi Özgür Yurtsever Hareketi'nin 9 bakanla en çok temsiliyet gösterdiği yeni kabinede, Başbakan Hariri liderliğindeki Müstakbel Hareketi'nden 6 isim yer aldı.

Hükümette, Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi 4, Şii Hizbullah ve Emel Hareketi 3'er, Dürzi lider Velid Canbolat'ın İlerlemeci Sosyalist Partisi 2, Ermeni Taşnak Partisi, Hristiyan Marada Partisi ve Sünni bağımsız vekiller de birer bakanla temsil ediliyor.

HALK COŞKUYLA KARŞILADI

Lübnan'da 9 aydan sonra kurulan yeni hükümet coşkuyla karşılandı. Lübnanlılar başkent ve diğer birçok bölgede araçlarla korna çalarak sevinç turları attı.

Beyrut'un dört bir yanında havai fişeklerle kutlamalara uzun süre devam edildi.

HARİRİ BABASININ KABRİNDE

Bu arada Başbakan Hariri, yeni hükümeti açıkladıktan hemen sonra 14 Şubat 2005'te suikast sonucu hayatını kaybeden babası eski Başbakan Refik Hariri'nin Beyrut'taki mezarını ziyaret etti.

Kendisine eşlik eden yeni İçişleri Bakanı Raye el-Hasan ile babasının kabri başında dua eden Hariri, burada çektirdiği fotoğrafı sosyal medyada paylaştı.

Lübnan'da geçen yıl mayıs ayında yapılan genel seçimlerin ardından siyasi güçler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yeni hükümetin bir türlü kurulamaması ekonomi ve halkın hayat koşullarını olumsuz etkilemişti.

Siyasi partilere tepki gösteren Lübnan halkı, geçen aydan beri birçok gösteri düzenlemiş ve genel greve giderek yeni hükümetin bir an önce kurulması talebinde bulunmuştu.

"HÜKÜMETİN KURULMASINDAN DOLAYI MEMNUNUZ"

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt yaptığı yazılı açıklamada, yeni Lübnan hükümetinin kurulmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti ve Hariri'yi hükümetin kurulmasıyla sonuçlanan istişare toplantılarındaki başarısından dolayı tebrik etti.  

Son aylarda ülkedeki siyasi partiler arasında yürütülen müzakerelere verdiği destekten dolayı Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ı takdir eden Ebu Gayt, çeşitli tarafların yeni hükümete ekonomik ve siyasi destek vermesinin ve Lübnan anayasal kurumlarının desteklenmesinin önemine vurgu yaptı.

Ebu Gayt, bir sonraki aşamada, Lübnan halkının omuz omuza verdiğini görmeyi istediğini belirtti.

"EMPATİ VE ANLAYIŞIN BİR SONUCU"

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, yaptığı yazılı açıklamada, Lübnan'da hükümetin kurulmasını "ülkedeki gruplar arasındaki empati ve anlayışın bir sonucu" olarak memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Lübnan hükümetini ve halkını yeni hükümetin kurulmasından dolayı tebrik eden Kasımi, "Bu sadece hükümetin kurulmasıyla sınırlı bir başarı değil. Bu, bir ulusun ve liderlerinin kendi geleceklerini bağımsızlık çerçevesinde ve dış baskı olmadan uzlaşma, anlayış ve empati ile çizmek için gösterdikleri iradenin bir işaretidir." ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Ordulu 5 yıl önce Şikayet Et
    Göreceğiz hak dan yana mi kafirlerden yana mı ?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
ROKETSAN yeni lazer silahını test etti! İşte o anlar...
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!