157 kişinin öldüğü uçak kazasında kritik gelişme!

Çin Halk Cumhuriyeti'nin ardından Endonezya ve Etiyopya, son 5 ayda meydana gelen 2 uçak kazasında uçak modelinin "Boeing 737 Max 8" olması nedeniyle ülkelerinde yer alan aynı tip uçakları yere indirdi. Kazanın sebebi olarak ise o korkunç şüphe gösteriliyor. Öte yandan düşen uçağın kara kutusunun hasarsız olarak bulunduğu duyuruldu.

157 kişinin öldüğü uçak kazasında kritik gelişme!
157 kişinin öldüğü uçak kazasında kritik gelişme!
GİRİŞ 11.03.2019 13:29 GÜNCELLEME 11.03.2019 16:00
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Dün 149 yolcu ve 8 mürettebatı taşıyan Etiyopya'nın Addis Ababa kentinden Kenya'nın Nairobi kentine dün uçuş yaptığı sırada düşen Boeing 737 Max 8 tipi uçaktan kurtulan olmadı. 2018 yılı üretim tarihli uçağın aynı modeli de 29 Ekim 2018'de adı büyük bir kazaya daha karıştı. Endonezya Lion Havayolları'na ait Boeing 737 Max 8 tipi uçak, Jakarta-Pangkalpinang seferini yaparken denize düştü. Kazada 181 yolcu ve 8 mürettebat yaşamını yitirdi.

Etiyopya devlet televizyonu ve Endonezya Boeing 737 tipi uçağın kara kutusunun hasarsız olarak bulunduğunu duyurdu.

Çin ve Etiyopya Boeing 737-8 Max'ları yere indirdi

Aynı model uçağın son 5 ayda iki büyük kazada uçuş yapması üzerine Çin Halk Cumhuriyeti, ülkedeki havayolu şirketlerinin filosunda yer alan 96 adet Boeing 737 Max 8 tipi uçağın uçuşlarını güvenliği temin etme gerekçesiyle geçici olarak durdurdu. Çin Sivil Havacılık Otoritesi, yerel saatle 18:00'a kadar bu tip uçakların uçuşlarının durdurulduğunu duyurdu. Uçakların ne zaman yeniden uçuş yapacağının ise daha sonra duyurulacağı kaydedildi.

 

 

Etiyopya ve Endonezyalı yetkililer kazanın ardından tüm Boeing 737 Max 8 tipi uçakların yere indirileceğini duyurdu.

Kazanın sebebi kontrol yazılımı olabilir

Boeing, Avrupalı rakibi Airbus'ın orta mesafede daha verimli yakıt kullanan A321 model güncellemesine karşı geliştirdiği 737 Max modellerinde, uçak motorunu daha etkin hale getirmek için daha büyük bir motor inşa etmişti. Yeni motorun idaresi için de yeni bir uçuş kontrol yazılımı geliştirilmişti. Söz konusu yazılımın "kontrol yasası" adı verilen otomatik pilot aktifken pilotların müdahalesini devre dışı bırakan bir sistem içerdiği biliniyor.

Kazanın 737 Max 8'lerin uçuş kontrol yazılımındaki pilot kontrolünü devre dışı bırakan bu özellikten kaynaklanmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Endonezya'da yaşanan kaza sonrası 737 Max'in bu özelliğiyle ilgili pilotların daha fazla bilgilendirilmesi gereğine vurgu yapılmış, pilotlara bu konuda kurslar verilmişti. Etiyopya Havayolları pilotlarının söz konusu kursları alıp almadığı bilinmiyor.

KAYNAK: DHA, AA
YORUMLAR 6
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Bütün dünya kullanıyor ama neden müslüman ülke uçakları düşüyor?? Pilot da devre dışı kalıyor??
    Cevapla
  • Abdulhamit 5 yıl önce Şikayet Et
    Kim bilir içlerinde işlerine gelmeyen ne beyin takımları var
    Cevapla
  • Bilmem 5 yıl önce Şikayet Et
    Onu bunu bilmem ama thy de bu uçaktan var ihtimaller doğruysa hemen bir şeyler yapılmalı
    Cevapla
  • Arif 5 yıl önce Şikayet Et
    Yüzlerce insanın ölümüne sebep ol sonrada çıkp kaza sebebi kontrol yazılımı olabilir diyerek dalga geçer gibi açıklama yap.
    Cevapla
  • sevgi 5 yıl önce Şikayet Et
    Amerika ve mossadın işi olduğunu düşünüyorum kimbilir gene neyin peşindeler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Putin Türkiye'ye geliyor
Erdoğan'dan İran açıklaması: Kınanması gereken İran değil! Emeklilere de seslendi!