Çin'den 'Yeni İpek Yolu' çıkarması: İtalya ile anlaştılar!

Resmi bir ziyaret çerçevesinde İtalya'da bulunan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve beraberindeki üst düzey heyet, Roma hükümetiyle ekonomi ağırlıklı olmak üzere birçok anlaşmaya imza attı.

Çin'den 'Yeni İpek Yolu' çıkarması: İtalya ile anlaştılar!
Çin'den 'Yeni İpek Yolu' çıkarması: İtalya ile anlaştılar!
GİRİŞ 24.03.2019 10:25 GÜNCELLEME 24.03.2019 10:47
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

ABD ve Avrupa Birliği'nin Pekin'le yapılacak olası anlaşmalara yönelik tepkilerini gözardı eden İtalyan hükümeti, özellikle Kuşak ve Yol projesi kapsamında Çin'le iş birliğini öngören "İyi Niyet Anlaşması"nı imzaladı

 

 

Mutabakatı İtalya adına Başbakan Yardımcısı ve Sanayi Bakanı Luigi Di Maio, Çin tarafı adına da Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı He Lifeng imzaladı.

İtalya böylece G-7 ülkeleri içerisinde Çin'in yeniden canlandırmaya çalıştığı ve "Kuşak ve Yol" olarak adlandırılan İpek Yolu projesine destek veren ilk ülke oldu.

 

 

Toplamda 29 alanda imzalanan anlaşmaların, Washington'la ateşli bir ticaret savaşı içerisinde olan Pekin'e sembolik destek sağlayacağı belirtildi.

Bununla birlikte Çinli ve İtalyan firmaları, enerji, çelik ve gaz boru hattı sektörleri dahil olmak üzere 10 farklı alanda işbirliği üzerinde anlaşma sağladı. Bir hükümet yetkilisi ise anlaşmaların potansiyel olarak 20 milyar Euro (22.62 milyar dolar) civarında olduğunu belirtti.

Anlaşmaların imzalanmasının ardından İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve Çin Devlet Başkanı Şi Cimping, düzenlenen kutlama töreninde el sıkıştı.

ABD VE AB KARŞI ÇIKIYOR: İTALYA TRUVA ATI MI?

Pekin'le yapılan işbirliğine karşı çıkan Batılı ülkelere tepki gösteren aşırı sağcı İtalya hükümeti, AB ülkelerinin yarıdan fazlasının Çin'le yakın ekonomik işbirliği içerisinde olduğunu öne sürüyor.

Batılı kaynaklar, Çin'in ekonomik olarak son 10 yılda 3'üncü durağan dönemini yaşayan İtalya'yı 'kullanarak' Batı Avrupa'ya sızmaya çalıştığını iddia ediyor. Ayrıca Romayı eleştirenler, söz konusu anlaşmaların Çin'in Avrupa'nın hassas teknolojilerine ve altyapısına ulaşmasına olanak sağlayacak bir Truva Atı olduğunu söylüyor.

Çin lideri Şi, 3 gün sürecek İtalya'daki temaslarının ardından Monaco'ya ardından Fransa'ya geçecek. 26 Mart'ta Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşecek Şi'nin; Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile bir araya geleceği 4'lü toplantıda AB-Çin ilişkilerini ele alması bekleniyor.

KAYNAK: EURONEWS
YORUMLAR 6
  • Güçlü Türkiye 5 yıl önce Şikayet Et
    Çin-Rusya ile Türkiye arasında ticaret hacmi karşılıklı olarak 900 milyar tl çıkmalı kendi para birimi ile Çin-Rusya ve Türkiye arasında %100 dost ülke sıfır sorun olmalı ayni zamanda komşu ülkelerle sıfır sorun olmalı
    Cevapla
  • adsiz 5 yıl önce Şikayet Et
    cinle ticari isbirligi yapan devlet esasli devlet degildir, caresizlikdir, caresizlikse udkun kücük demekdir. cin hangi teknoljiyi kendi üretmis, sanayisi almanyanin eskimis artiklari, yapdigi urunler bir nevi ucuz kopyalama. ucuz diye alin, bir gün evinde isin olmazsa aldigin kopyayi yersin. dengesiz politikalar.
    Cevapla
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Ticaret ticarettir , her konu kendi içerisinde değerlendirilmeli, ülkeler arasında çok farklı konular arasında anlaşmalar yada anlaşmazlıklar olabilir. her konu kendi mecrasında değerlendirilmeli , her konunun takipçisi de konusunda uzmanlaşmış insanlar olmalıdır. ülke böyle kazanır. Dünya siyah yada beyaz değildir
    Cevapla
  • Avşar 5 yıl önce Şikayet Et
    Biz neden bu yola seviniyoruz. Şimdi çinin ucuz malları bize hem daha ucza hemde daha kısa sürede gelecek !!! Biz buna sevinmelimiyiz ???
    Cevapla
  • Vaah ki ne vah 5 yıl önce Şikayet Et
    Doğu Türkistan hiç gündemde bile değil, orda katliam var milli ve etnik kıyım var,orda neler olup bittiğinin arastirilamamasi da bu işin isbatı, Allah mustehaklarini versin,
    Cevapla
  • FB12 5 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanlar özelliklede Türk’ler katledildiği zaman herkes susar çünkü hoşlarına gidiyor ama kendilerine birşey oldumu dünyayı ayağa kaldırır bunlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar