Bangladeş: Arakanlı Müslümanlar geri dönse iyi olacak!

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Cox's Bazar bölgesindeki kamplarda kalan Arakanlı Müslümanların ülkelerine güvenli ve hızlı şekilde dönmeleri gerektiğini kaydetti.

Bangladeş: Arakanlı Müslümanlar geri dönse iyi olacak!
Bangladeş: Arakanlı Müslümanlar geri dönse iyi olacak!
GİRİŞ 03.04.2019 16:36 GÜNCELLEME 03.04.2019 16:36
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Hasina, başkent Dakka'da bir kabul sırasında yaptığı konuşmada, Arakanlı Müslümanların ülkelerine güvenli ve hızlı şekilde dönmelerinin onlar için iyi olacağını söyledi.

 

 

Kamplarda yaklaşık 40 bin bebeğin dünyaya geldiğini belirten Hasina, Myanmar yönetimine Arakan eyaletinde barış ve istikrarın sağlanabilmesi için Birleşmiş Milletlerin (BM) eski Genel Sekreteri Kofi Annan başkanlığındaki Arakan Komisyonu'nun önerilerinin uygulanması çağrısı yaptı.

ARAKANLI MÜSLÜMANLARA ETNİK TEMİZLİK

 

 

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemlerini başlatmıştı. 

BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 745 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı. 

Bangladeş, ülkedeki Arakanlı mültecilerin yurtlarına dönüşü için Myanmar ile vardığı anlaşmayı uygulamaktan vazgeçerken, uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının Arakan bölgesine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti ise Arakanlı Müslümanların dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri yerine getirmedi. 

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor. 

İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların güvenli ortam sağlanmadan Myanmar'a dönmelerinin yeni bir etnik temizlik kampanyasına yol açacağı endişesini taşıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Yakub 4 yıl önce Şikayet Et
    Arakanlılar kendilerine ait bölgede eyalette kalmadı. Yeni yerleşimlerde kalmalılar.
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada akan hep müslüman kanı bi insan hakkı müslümanlar için yok
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Göz göre göre onları katil Myanmar devletinin kucağına atamazsınız. Akıllı olun.
    Cevapla
  • Selçuklu 4 yıl önce Şikayet Et
    Eyyyyy Bangladeş Başbakan’ı biliriz ki sizde geçim derdindesiniz, lakin Arakanlı kardeşlerimizin geçim derdi yanı sıra can derdi vardır. Bizden yardım istersen, biz Arakanlı kardeşlerimiz için gönderdiğimiz yardımları artırırız. Ülkeden göndermek de nedir
    Cevapla
  • Ofliahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Allahım sen yardím eyle bu kardeşlerimize.amin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi