Mısır, ABD güdümlü Arap NATO'su girişiminden çıkma kararı aldı

Mısır, önde gelen Arap müttefikleriyle İran’a karşı ABD güdümlü Arap NATO’su olarak bilinen Ortadoğu Güvenlik İttifakı (MESA) girişiminden çıkma kararı aldı.

Mısır, ABD güdümlü Arap NATO'su girişiminden çıkma kararı aldı
Mısır, ABD güdümlü Arap NATO'su girişiminden çıkma kararı aldı
GİRİŞ 11.04.2019 11:37 GÜNCELLEME 11.04.2019 11:37

Kararın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Beyaz Saray ziyaretinden hemen sonra alınmasının dikkat çektiği kaydedildi. Arap NATO'su olarak bilinen MESA güvenlik ittifakına Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Uman, Kuveyt ve Mısır'ın katılması bekleniyordu. Bazı kaynaklar Kahire'nin ittifaka katılmama kararını, ittifakın Kahire ile İran arasındaki ilişkilere zarar vermesi endişesiyle aldığı ileri sürüldü.

Mısır yönetimine yakın yetkililer, Kahire'nin kararının ABD Başkanı Donald Trump'ın tekrar başkan seçilmesinden emin olmamasından ve Trump'ın İran'la yapılan nükleer anlaşmasından vazgeçtiği gibi halefinin de Arap NATO'su projesinden vazgeçmesi ihtimalinden kaynakladığını ileri sürdü.

Arap NATO'sunun kurulması girişimi, ABD güvenlik danışmanı John Bolton'un desteği ile Rusya ve Çin'in nüfuzunu sınırlandırma maksadıyla 2017 yılında Suudi Arabistan tarafından teklif edilmişti. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye 23 Nisan'ı kutluyor: Numan Kurtulmuş Birinci Meclis'te konuşuyor
İspanya, Filistin'i tanıyacaklarını 3 ülkenin liderlerine iletti