İlk tepkiyi Türkiye gösterdi dünya ayağa kalktı

Beyaz Saray, daha önce İran petrol yaptırımlarından muaf tutulan 8 ülkeye yeni muafiyet hakkı verilmeyeceğini açıkladı. ABD'nin bu kararına başta Türkiye olmak üzere bazı ülkeler karşı çıkarken, İsrail başta olmak üzere bazı ülkeler de destek verdi.

İlk tepkiyi Türkiye gösterdi dünya ayağa kalktı
İlk tepkiyi Türkiye gösterdi dünya ayağa kalktı
GİRİŞ 23.04.2019 17:35 GÜNCELLEME 23.04.2019 17:37
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış

Dün ABD Başkanı Donald Trump, İran'a uygulanan yaptırımlar neticesinde Türkiye dahil toplam 8 ülkeye (Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, İtalya ve Yunanistan) uygulanan muafiyetin uzatılmayacağını açıklamış, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Bu ülkelere tanınan muafiyet mayıs ayından sonra bir daha uzatılmayacak. Ana amacımız İran'ın bir numaralı gelir kaynağı olan petrol ihracatını sıfıra indirmektir. Washington ve müttefikleri İran'a yönelik ekonomik baskıyı en yüksek seviyede tutmaya devam edecek" ifadeleri kullanılmıştı.

 

 

DÜNYA AYAKTA! İLK TEPKİ TÜRKİYE'DEN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin İran'dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi kararına Twitter'dan, "ABD'nin İran'dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi bölgesel barış ve istikrara hizmet etmeyecek ve İran halkına zarar verecek. Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz" diyerek tepki göstermişti.

Bu konu hakkında Belçika Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Didier Reynders ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında tekrar değinen Bakan Çavuşoğlu, "Bu tüm ülkeleri gerçekten etkileyecek. Bu o kadar kolay bir şey değil" dedi.

"Hukuk kuralları üzerinde kurulan bir uluslararası sistemi ve çok taraflılığı destekliyoruz" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, bir ülkenin tek başına aldığı kararlara herkesin uyması yönünde baskı yapmasının uluslararası diplomatik olgunluğa yakışmayan bir hareket olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, AB ülkeleri ve NATO müttefiklerine yönelik buna benzer baskılar bulunduğuna dikkati çekerek, "ABD'nin yaptırım kararlarına karşıyız."

ÇİN

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, düzenlediği basın toplantısında ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlara rağmen Tahran yönetimi ile ticari ilişkilerin devam edeceğini söyledi. Shuang, "Çin, ABD tarafından uygulanan tek taraflı yaptırımlara ve uzun vadeli yargı kararlarına karşı çıkıyor. İran'la işbirliğimiz açık, şeffaf, yasal ve meşru. Bu nedenle saygı gösterilmesi gerekiyor. Çin hükümeti İranlı şirketlerin yasal çıkarlarını ve istikrarlı uluslararası enerji piyasalarına katkısını ve buradaki rolünü koruma eğilimindedir" ifadelerini kullandı.

İRAN

Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İranlılara karşı artan ekonomik terörizm ABD rejiminin paniğini ve çaresizliğini ortaya koyuyor ve de işbirlikçilerinin kronik başarısızlığını" dedi.

Trump'ı da mentionlayan Zarif, onun "fake news (Sahte, yalan haber)" çıkışlarına da gönderme yaptı. Zarif, "Gerçek haber, Donald Trump, antik Pers medeniyetinin mirasçıları, stratejilerini yabancıların ‘tavsiyelerine' dayandırmaz – hele hele Amerikalılara" diye yazdı.

AVRUPA BİRLİĞİ

AB, ABD'nin İran petrol yaptırımlarından muaf tutulan ülkelere yeni muafiyet hakkı verilmemesi kararından üzüntü duyulduğunu açıkladı. AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, günlük basın toplantısında, ABD'nin İran'dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son verme kararına ilişkin, "ABD'nin kararını üzüntüyle karşılıyoruz" ifadesini kullandı.

Kocijancic, İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ettiği sürece AB'nin de nükleer anlaşmayı uygulayacağını söyledi.

İSRAİL'DEN DESTEK

ABD'nin bu kararına ilk destek yine İsrail'den geldi. Kararın "İran'ın terörist rejimi üzerindeki baskıyı artırması bakımından bir hayli önemli olduğunu" söyleyen Başbakan Benyamin Netanyahu, "İran'ın saldırganlığına karşılık ABD'nin kararlılığını destekliyoruz, bunu durdurmanın doğru yolu bu" diye konuştu.

SUUDİ ARABİSTAN'DAN DA DESTEK

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el Fali de, tüketicilere yeterli petrol arzının sağlanmasını garanti altına alacaklarını duyurdu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı İbrahim el-Assaf ise, ülkesinin ABD'nin İran petrol ihracatına uygulanan yaptırım kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 75
  • mhcivelek 4 yıl önce Şikayet Et
    irana yaptırım uygulanıyorsa ve israel buna destek veriyorsa bunun sebebi iran ele geçirilince israelin elinde petrol kaynakları olması içindir. İran ve Türkiye dikkatli olmalıdır.
    Cevapla
  • kürt 5 yıl önce Şikayet Et
    bazı enayi ülkelerin canı sağ olsun neden birlik olmuyorlar
    Cevapla
  • hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    Arapların kontrolünü elinde tutan abd arap petrolü üzerinden bizi sürekli tehdit edecek , hem ayrıca ortadoğu da ayakta kalan iki devlet kaldı biri iran diğer Türkiye . İran düşerse sıra Türkiye ye gelecek. Buna razı olamayız. Biz abd nin emri altındaki eyaletlerinden biri değiliz . Bunu yakın gelecekte anlayacaklar. Dayatmalara ne zaman boyun eğdik ki bugün eğeceğiz.
    Cevapla
  • nevzat 5 yıl önce Şikayet Et
    petrol fiyatları arttı eğer biz irana destek olacaksak oda petrolu bize çok ucuz vermesi lazım
    Cevapla
  • Anlamayanlara Özet: 5 yıl önce Şikayet Et
    1.5 milyon Müslümanı "kimyasal silah var" diyerek katleden ABD, bir damla kimyasal bulamadı ve pardon bile demedi. Böyle bir ülke, bir Müslüman ülkeye "terörsit" diyor, meşru askerlerini "terörsit listesine" ekliyor. Yanıbaşımızdaki komşumuzdan ucuz petrol almayıp, onun istediği ülkelerden çok daha pahalıya alıp, bizim ekonomimizin de bozulmasını istiyor. Yahudi nükleer silah üretmeye ve hiçbir kurala uymamaya devam ederken, Müslüman ülkeleri nükleer silah üretmemeleri için tehdit ediyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı