Zorla kısırlaştırdıkları vatandaşlara tazminat ödeyecekler

Japon parlamentosu, geçmişte zorla kısırlaştırma politikası uygulanan mağdurların her birine 3,2 milyon yen (168 bin TL) tazminat ödenmesini taahhüt eden yeni yasayı kabul etti.

Zorla kısırlaştırdıkları vatandaşlara tazminat ödeyecekler
Zorla kısırlaştırdıkları vatandaşlara tazminat ödeyecekler
GİRİŞ 24.04.2019 15:50 GÜNCELLEME 24.04.2019 15:50
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İktidar ve muhalefet partilerinin birlikte hazırladığı yeni yasa tasarısı, "Diet" olarak adlandırılan Japon parlamentosunda yapılan oylamada kabul edildi.

Yasaya göde mağdurun, yasa çerçevesinde tazminat hakkı kazanması için 5 yıl içinde uzmanlar kurulundan onay alması gerekiyor.

Yasada kurbanlardan özür de dileniyor.

Kimi kesimler ise yasayı sorumlunun kim olduğu noktasında belirsiz bir dil kullanıldığı gerekçesiyle eleştiriyor. 

Öte yandan BBC'nin haberine göre Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Avrupa turu sırasında yaptığı açıklamada, geçmişteki uygulama dolayısıyla büyük ızdırap çeken kurbanlardan özür dileyerek, kısırlaştırılan kurbanların büyük psikolojik ve fiziksel zarar gördüğünü kabul etti. 

Yasanın mağdurlarından yaklaşık 20 kişi hükümete dava açmıştı. Bu davalardan birine ait ilk kararın mayıs ayı sonunda verilmesi bekleniyor.

Japonya'da 1948 yılında uygulamaya konulan soy ıslahı yasası kapsamında çeşitli fiziksel ve zihinsel hastalık ve engelleri bulunan vatandaşlar, "toplumun genetik kalitesini arttırma politikası" kapsamında kısırlaştırılmaya mecbur edilmişti. Uygulama çerçevesinde yaklaşık 25 bin kişinin kısırlaştırıldığı ifade ediliyor.

Ülkede 1960'lı ve 1970'li yıllarda sayıca zirveye çıkan kısırlaştırma operasyonlarının sonuncusu 1993'te yapılmıştı. Yasa, 1996'da yürürlükten kaldırılmıştı. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Ender Silil 4 yıl önce Şikayet Et
    O asansörü yapanlarda suç yakalanıp ölüme sebebiyet vermekten tutuklansinlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!