ABD'nin yeni tehdidine cevap: Türkiye'nin işine gelir

ABD'li Senatör Menendez'in Türkiye'deki Amerikan üslerini Yunanistan'a taşıyabilecekleri açıklaması bir çok soruyu da beraberinde getirdi. Bu açıklamanın ardından Yunanistan, üç şehrinde üs kurmasını ABD'ye teklif etti. ABD'nin Güney Kıbrıs ve Yunanistan'da üs aradığını söyleyen Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Türkiye'nin soğuk savaş dönemindeki gibi ABD'ye boyun eğmeyeceğini belirterek "S-400 füzeleri ve F-35 uçakları üzerinden Türkiye’ye karşı yürütülen tehdit diplomasisi; Güney Kıbrıs ve Yunanistan'da üs arayışları gibi gelişmeleri üst üste koyduğumuzda Amerika'yı dostluk kalıbına asla koyamayız" ifadesini kullandı.

ABD'nin yeni tehdidine cevap: Türkiye'nin işine gelir
ABD'nin yeni tehdidine cevap: Türkiye'nin işine gelir
GİRİŞ 25.04.2019 14:51 GÜNCELLEME 25.04.2019 14:53
Bu Habere 65 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz hafta ABD’li senatör Robert Menendez’in açıklamasının ardından gündemde gelen Türkiye’deki Amerikan üslerinin Yunanistan'a taşınabileceği konusu tartışmaları da beraberinde getirdi.

 

 

Menendez, "Türkiye'yle ilişkilerin iyice gerilmesi halinde, ABD'nin, bu ülkedeki üslerini Yunanistan'a taşımayı dahi değerlendirebilir" ifadesini kullanmıştı.

3 ÜS TEKLİFİ

 

 

Açıklamanın ardından Yunanistan'dan bir adım geldi. Yunan Savunma Bakanı Kammenos, Washington’a Yunanistan'da üç askeri üs kurmasını önerdi.

Yunanistan medyası, Girit’teki Suda üssünün ABD için Türkiye’deki İncirlik üssüne alternatif olabileceğini iddia etti. Amerika'yla ilişkilerin bozulmasını fırsat bilen Yunanistan, üç şehrinde üs kurulmasına ilişkin öneri verdi.
ABD'li Senatör Bob Menendez

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, gündeme oturan taşınma konusuna önemli açıklamalarda bulundu. Dünyada yeni dengelerin kurulduğunu ifade eden Emekli Tümamiral Gürdeniz, soğuk savaş sonrası oluşan tek kutuplu düzenin artık yerini çok kutuplu düzene bıraktığını belirterek söz konusu taşınma gerçekleşirse bunun Türkiye’nin yararına olacağını vurguladı.

ÜSLERİN TAŞINMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Gürdeniz, "Büyük fay hatları kırılıyor ve bunun sancıları yaşanıyor. Dünya 300 yıl aradan sonra tekrar Asya yüzyılına geri dönüyor. Yeni düzenin kurulmasında en önemli faktör şüphesiz Rusya ve Çin jeopolitik ortaklığı. Türkiye’nin özellikle 15 Temmuz 2016 yani FETÖ darbe girişimi sonrası Türkiye’nin yaşamsal çıkarlarını koruyan ve gözeten bu bloğa haklı yönelişi ABD liderliğini son derece rahatsız ediyor" açıklamasında bulundu.
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz

ABD, MÜTTEFİK GİBİ DAVRANMIYOR

ABD’nin müttefik gibi davranmadığını hatırlatan Gürdeniz, "Bunun açık sonuçlarını hem ekonomi, hem savunma, hem güvenlik alanında çok açık görüyoruz. Güneydoğumuzdaki PKK ve PYD’ye açık silah yığınağı; Doğu Akdeniz’de Türk Mavi Vatanına açık tehdit ve bloklaşma; Karadeniz’de Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni zedeleyecek tarzda NATO ve bilhassa Romanya üzerinden kışkırtıcı hamlelerde bulunulması; ABD Kongresinde hemen hemen her hafta Türkiye aleyhinde bir görüşmenin ya da bir karar veya kanun tasarısı teklifinin gündeme getirilmesi; ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü’ndeki bir eğitici kitapta dahi Türkiye aleyhinde Türk Amerikan Ege Savaş senaryosu yazılması; S 400 füzeleri ve F 35 uçakları üzerinden Türkiye’ye karşı yürütülen tehdit diplomasisi; Güney Kıbrıs ve Yunanistan’da üs arayışları gibi gelişmeleri üst üste koyduğumuzda ABD’nin Türkiye politikasını dostluk ve müttefiklik kalıbına koyabilmemiz mümkün değildir” dedi.

1 YILDIR ÜS ARIYOR

ABD’nin Güney Kıbrıs ve Yunanistan’da üs aradığını söyleyen Emekli Tümamiral, Türkiye’nin soğuk savaş dönemindeki gibi ABD’ye boyun eğmeyeceğini belirtti. ABD, İncirlik üssü açık tutulsa dahi İran üzerinden kullanılmayacağının farkında.
İncirlik Üssü

ÜSLER KAPANSA TÜRKİYE’NİN YARARINA OLUR

Gürdeniz, "Rusya ve Çin ile ilişkilerin geliştirilmesi bakımından bu üssün kapanması büyük fayda sağlar. Zaten başlangıçtan itibaren ABD’ye neden üsler verildiğinin sorgulanması gerekir. Türkiye ABD veya batı tarafından kurtarılmış bir ülke değildir. Anayasamız Almanya veya Japonya gibi ABD tarafından yazılmamıştır" dedi.

ABD, TÜRKİYE’YE SAVAŞ İLAN EDEMEZ

Gürdeniz şöyle devam etti; "ABD son demarşları Türkiye’yi tehdit etmekle; Türkiye’yi sindirmekle eşdeğerdedir. Pratikte bu üssün Türkiye’ye müttefiklik ilişkisi içerisinde güvenlik ve savunma avantajı sağladığını söyleyemeyiz. Zira Türk -Rus ilişkileri tarihinin en iyi dönemindedir. Türkiye İran ilişkileri aynı şekilde her geçen gün gelişmektedir. Dolayısıyla bu üssün varlığı Türkiye için bir güvenlik çarpanı olmaktan ziyade aksine Türkiye’ye risk ve tehdit oluşturan bir şekle dönüşmüştür. Bu üssün taşınmasından sonra ABD Türkiye ilişkilerinin bugünden daha kötü olacağını söylemek mümkün değildir. ABD’nin Türkiye’ye karada açık bir savaş ilan etmesi hayal bile edilemez. Ancak denizde Yunanistan ile çıkarılacak suni bir kışkırtma sonrası onların yanında (koruyucu rolde) yer alarak donanmamızın bazı gemilerine sınırlı saldırı yapabileceği ve zarar verebileceği de göz ardı edilemez. Tarihte buna benzer vakalar yaşanmıştır."

GEÇMİŞİ UNUTMAMALIYIZ

Kıbrıs Barış Harekatı sonrası 30 Aralık 1974 tarihinde 1978 yılına kadar devam eden ABD silah ambargosuna maruz kalındığını anlatan Gürdeniz, "Bu gelişme ile birlikte Türk Hükümeti, 25 Temmuz 1975 günü ABD ile Türkiye arasındaki askeri işbirliği anlaşmasının tek taraflı olarak feshetti ve 21 Amerikan üssü ve tesisinin faaliyeti durduruldu. Bu tesisler Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tam denetim ve gözetimine devredildi. ABD Hükümeti, bu tarihsel olayın da bilincinde. Gerçekten ihtiyacı olduğunda Türkiye’nin böyle bir karar alması risk yönetimi açısından kabul edilebilir bir şey değil. Yunanistan da zaten üsleri var." şeklinde tarihte yaşanan benzer bir süreci hatırlattı.

TÜRKİYE’NİN YEDİ BÖLGESİNDE ABD ÜSSÜ VAR

Türkiye'deki ABD üsleri, İstanbul, Diyarbakır, İzmir, Adana, Malatya ve Ankara’da birden fazla yabancı askeri tesisin olduğu ve Türkiye’nin yedi bölgesine mevcut. Sadece Karadeniz Bölgesi’nde ABD ve NATO’ya bağlı askeri üslerin bulunmuyor.

İncirlik üssü
Türkiye'de en bilinen üs, İncirlik Hava Üssü. Denetimi Türk Silahlı Kuvvetleri'nde NATO'nun depo üssü. Türk Hava Kuvvetleri 10. Ana jet üssü ve ABD hava kuvvetleri 39. Ana jet üssü burada görev yapmaktadır. Adana'ya 10 km uzaklıkta. Amerika'nın tek harekat üssü.

İzmir Hava Üssü
İzmir Çiğli'de bulunan ABD hava kuvvetleri'ne bağlı. 42 uçak ve 300 personel bulunuyor. İzmir Hava Üssü NATO'nun Türkiye'deki en eski üssü durumunda.

Şile üssü
Uluslararası standartlarda bir atış alanı.

Konya
Irak savaşı sırasında NATO tarafından AWACS'lar (Havadan erken uyarı ve kontrol) burada korunmaktadır.

Balıkesir
9. Hava Jet Üssü'nde 6 adet füze rampası bulunmakta.

Muğla
Aksaz Deniz Üssü olarak kullanılmakta.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 65
  • HIDIR BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    S. Arabistan’ın sözde İran’ı durdurmak için ABD ipine sarılmaktadır. Aslında tuzağın en büyüğü SUUDİ ARABİSTAN’adır. Saddam’a geçmişte “Kuveyte girebilirsin” diyenler şimdi de S. Arabistan’ı parçalamak, birkaç devlete bölmeyi planlamaktadır.Tabi daha sonra İran ve Türkiye için de aynı hesaplar devreye alınacaktır. Arap iç savaşı, İslam iç savaşı, İran-Suud savaşı “Müslümanın Müslümana kırdırılması projesidir”. Bu işin sonu Mekke Savaşları’na kadar uzanabilir. Büyük hesap da budur.
    Cevapla
  • Wan Minit... 4 yıl önce Şikayet Et
    yunanistan kendini güvende hissetmek için ABD yi ülkesinde vede adalar üzerinde üs kurmaya davet ediyor.eyyyy yunan arkana başka bir güce dayayacağına,komşunla iyı geçin sana bir şey olamz abd gelirse seni sömürmeye gelir.
    Cevapla
  • Turan ŞENGÜL 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD incirlik üssünde kovularak incirlik üssü ABD alternatif olarak Rusya ya verilsin
    Cevapla
  • ihsan 4 yıl önce Şikayet Et
    ilkm incirlik kapansın def olup gitsin bu müttrefikmi saçam halen savaş halinde değilmiyiz abd ile pyd üzerinden
    Cevapla
  • Ers61 4 yıl önce Şikayet Et
    Keşke gitseler ama gitmezler. Keşke onları biz kendi irademizle kapı dışarı edebilsek ama nerde...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den uyarı! Kara bulut gibi çökecek! Dışarı çıkmayın...
Memleket Partili Belediye Başkanı'nın aracına silahlı saldırı