Kıbrıs’ın fethi ilk defa kutlanacak

Kıbrıs adasının fethi Osmanlı Sultanı II. Selim Han zamanında 1 Ağustos 1571 tarihinde Mağosa’nın fethi ile tamamlanmıştı.

 Kıbrıs’ın fethi ilk defa kutlanacak
Kıbrıs’ın fethi ilk defa kutlanacak
GİRİŞ 04.05.2019 10:39 GÜNCELLEME 04.05.2019 10:39

Bu yıl ise Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık’ın açıkladığı belge ve bilgilere göre fethin 448. Yıldönümü kabul edilmekte. Bu yıl Türk Tarih Kurumu’nun açıkladığı belgeler ile Kıbrıs’ın Fethinin 448. Yıldönümü Kutlamalarının çeşitli etkinliklerle gerçekleştirilmesi görüş teatisi ile karara bağlandı.

Kıbrıs Evkaf İdaresinin kuruluş yılı olarak kabul ettiği 1571 tarihi ile de örtüşen belgeler ve Fetihname-i Kıbrıs belgesinin Vakıflar Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter’e hediye edildiği görüşmede, Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı belgeler hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kırpık, Kıbrıs’ın Türkler tarafından fethinin anılmasının bir toplumsal görev olduğunu ve böylesi bir günün millî bir anma günü olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. Fetihname-i Kıbrıs, Kanunname-i Kıbrıs, Ebu’s-Suûd Efendi’nin Kıbrıs’ın fethine dair fetvası, Misak-ı Millî Haritası gibi Kıbrıs tarihi ile ilgili önemli belgelerin paylaşıldığı toplantıda, Türk Tarih Kurumu ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi Müdürlüğü işbirliğinde Kıbrıs tarihine dair ilk defa yapılacak etkinlikler konuşuldu. Bu kapsamda Kıbrıs Vakıfları Belgeseli, Hala Sultan Kitap Günleri, Kıbrıs’ın Fethi’nin 448. Yıldönümü Anma Etkinlikleri gibi tarihi bakımdan önemli ve Kıbrıs tarihinde ilk sayılan önemli faaliyetlere dair hazırlıklar değerlendirildi. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Premier Lig ekibi gözünü kararttı! Galatasaray'a Barış Alper Yılmaz piyangosu
Adalet Bakanı Tunç'tan son dakika parti kapatma açıklaması