'İdlib'de varil bombası kullanımında ölümcül bir artış var!'

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'de "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi"ne son 15 ayın en yoğun varil bombasının atıldığını, sivil kayıplar ve insani durumdan derin endişe duyulduğunu bildirdi.

'İdlib'de varil bombası kullanımında ölümcül bir artış var!'
'İdlib'de varil bombası kullanımında ölümcül bir artış var!'
GİRİŞ 04.05.2019 11:12 GÜNCELLEME 04.05.2019 11:12
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Esed rejimi ve destekçilerinin, son bir haftada "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi"ne düzenledikleri yoğun saldırılar siviller üzerinde yıkıcı etkiler oluşturmaya devam ediyor. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Suriye Krizi Bölge Temsilciliği Sözcüsü David Swanson, AA muhabirine İdlib'deki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Özellikle Hama ve İdlib'in güneyinde tırmanışa geçen şiddetin pek çok sivilin yerinden edilmesini tetiklediğine dikkati çeken Swanson, "BM, gerginliği azaltma bölgesi veya yakını da dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeybatısında tırmanışa geçen şiddetten endişe duyuyor." dedi.

BU SİLAHLARIN KULLANILMASI TİKSİNDİRİCİ

Sözcü Swanson, "Geçen birkaç gün boyunca, hava saldırıları, bombardıman ve artan yoğunlukla düşen varil bombalarında ölümcül bir artış gördük. Bu, geçen eylül ayında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmesinden bu yana en ağır savaş. Son günlerde rapor edilen varil bombası kullanımı da ayrıca son 15 ayın en yoğun olanı." ifadesini kullandı.

"Bu yoğun nüfuslu alanda rapor edilen söz konusu silahların kullanımı kesinlikte tiksindirici." ifadesini kullanan Swanson, uluslararası insan hakları hukukuna uyulması çağrısında bulundu.

323 BİN SİVİL YERİNDEN OLDU

Swanson, son 24 saatte, Hama, Halep ve İdlib'e yönelik hava saldırıları ve bombardımanın yoğunlaştığına ilişkin geniş kapsamlı bilgiler geldiği, varil bombaları da dahil farklı türden mühimmatların kullanıldığı bilgisini paylaştı.

İdlib'de perşembe günü en az 6 kişinin öldüğünü ifade eden Swanson, onlarca sivilin de yaralandığını kaydetti. Swanson, son üç ayda İdlib ve çevresinde yüzlerce sivilin yaşamını yitirdiğini anımsattı. Swanson, şubat ayından bu yana yaklaşık 138 bin kişinin Hama'nın kuzeyi ve İdlib'in güneyindeki evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

Suriye'nin kuzeybatısında geçen eylül ayından bu yana tahmini 323 bin kişinin yerinden edildiğini ifade eden Swanson, güvenliğin izin verdiği müddetçe bölgedeki sivillerin temel ihtiyaçlarının karşılandığını sözlerine ekledi. 

4 SAĞLIK KURULUŞU KULLANILMAZ HALDE

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke ise BM'nin bölgede insani durumun bozulması, sivil kayıplar ve hayati öneme sahip sivil altyapı tesislerinin hasar görmesinden derin endişe duyduğunu vurguladı. 

Sözcü Laerke,  yapılan saldırılar neticesinde 4 sağlık kuruluşunun kullanılamaz hale geldiğine işaret etti.

Binlerce sivilin "hayat kurtarıcı" sağlık hizmetlerinden mahrum kaldığını anlatan Laerke,  İdlib ve Hama'da okulların da vurularak zarar gördüğünün altını çizdi.

Laerke,  "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi"nde şiddete son verilmesi çağrısı yaparak, "BM, çatışan taraflara, uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülükleri kapsamında sivillerin ve sivil altyapı tesislerinin korunmasını hatırlatıyor." değerlendirmesinde bulundu.

WFP'DEN İDLİB AÇIKLAMASI

Öte yandan BM Dünya Gıda Programı (WFP) Sözcüsü Herve Verhoosel da "Dünya Gıda Programı, sivillere yönelik yardımlarına devam ediyor. İdlib içinde yerinden edilen sivillerin ihtiyaçlarını karşıladık. Türkiye üzerinden sınır ötesi operasyonlarımız her zaman olduğu gibi devam ediyor." dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Melhame-i Kübra 4 yıl önce Şikayet Et
    Hz.Peygamber buyurdu ki: " İki azatlı, Arab azatlısı ve Rum azatlısı Melik olduklarında, onların elleri ile melhameler  doğar.  “Hz. İbn-i Amr RA” "Melhameler vuku bulduğunda Allah-u Teàlâ Şam cihetinden, Mevali kabilesinden bir grubu gönderir ki onlar Arap'ın en iyi ata binenleri ve silahlı olanlarıdır. Allah onların sebebi ile bu dini kuvvetlendirir.  “Hz. Ebû Hüreyre RA” " İnsanlar için üç temerküz noktası vardır. Antakya Amik'inde olan Melhame-i Kübrâ'da toplanma merkezi Şam olur. Deccal vak'asında merkezleri Kudüs; Ye'cüc ve Me'cüc hadisesinde Tur-i Sinâ. “Hz. Hüseyin RA”
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'
Kassam görüntüleri yayınladı, İsrail karıştı! Netanyahu’nun evinin önüne yığıldılar