Erdoğan'dan NATO'ya tarihi çağrı: Bize destek olmanızı bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NATO Konseyi Toplantısı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO'ya Doğu Akdeniz konusu ile alakalı çağrıda bulundu. Erdoğan, S-400 meselesiyle alakalı da kısa bir açıklama yaptı.

Erdoğan'dan NATO'ya tarihi çağrı: Bize destek olmanızı bekliyoruz
Erdoğan'dan NATO'ya tarihi çağrı: Bize destek olmanızı bekliyoruz
GİRİŞ 06.05.2019 17:06 GÜNCELLEME 06.05.2019 17:08
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Ankara'da düzenlenen NATO Konseyi Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO'ya çağrı yaparak, "Türkiye'nin ve KKTC'nin Doğu Akdeniz’deki meşru hakları da tartışma götürmez. NATO'nun bize gerilimlerin önüne geçmek için destek olmasını bekliyoruz. Ülkemizin bazı alanlarda farklı görüşleri olabilir. Ancak ortak tehditlerle birlikte tutarlı şekilde mücadele etmek bu ittifakın öncelikli şartıdır. Burada yaşanan aksaklıklar en büyük zararı ittifakımıza, ittifakın itibarına verecektir" dedi.

TOPLANTI BAŞLAMADAN ÖNCE ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE GÖRÜŞMÜŞLERDİ

Toplantı öncesi Erdoğan, Çankaya Köşkü'nde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i kabul etmişti. Görüşmeye,  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanı Fahrettin Altun ve Stoltenberg'in beraberindeki heyet de katılmıştı.

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında satır başları;

Siber savaş gibi hibrit savaş yöntemlerine daha fazla başvurulduğunu görüyoruz. Sizlerin de bildiği gibi uluslararası güvenlik ortamında ciddi kırılmalar yaşanıyor. İttifakın güvenliğini doğrudan ilgilendiren terör gibi asimetrik tehditlerin de arttığı dönemdeyiz. Böylesi bir ortamda varoluş gayesi küresel güvenlik ve istikrarı korumak olan yapılarda ise çok ciddi aksamalar yaşanıyor. Bu kurumlar ya karar alamıyor ya da aldığı kararları hayata geçiremiyor. Bunun bedelini masumlar ve bizim gibi krizlere komşu ülkeler ödüyor.

DÜZENSİZ GÖÇ MESELESİ

Türkiye son 8 yıldır Suriye kaynaklı tehditlerde, söz konusu tıkanıklığın acı yansımalarını yaşamış, ekonomiden güvenliğe siyasete kadar iliklerine kadar hissetmiş bir devlettir. Aramızda bulunan Ürdünlü dostumuzun bizi bu meselede çok daha iyi anlayacağına inanıyorum. Düzensiz güç ve terör tehdidiyle mücadelede Türkiye’nin gösterdiği olağanüstü çabalar ortadadır. Bugün 4 milyon mülteciyle, dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumundayız.

"AVRUPA'YI SARSACAK DÜZENSİZ GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇTİK"

Mültecilere 35 milyar dolarlık bir rakam harcadık. Aynı zamanda Fırat Kalkanı Harekatı düzenledik. DEAŞ ile göğüs göğüse savaşan tek NATO ülkesi biz olduk. Zeytin Dalı harekatı ile Afrin bölgesini PKK’nın Suriye kolunun işgalinden kurtardık. Güvenli bölgelere 320 bin civarında Suriyeli sığınmacının geri dönüşünü sağladık. Büyük bir insani felaketin eşiğine gelen İdlib’de de inisiyatif alarak tekrar sükunetin sağlanmasını temin ettik. Böylece yüz binlerce masumun ölümünü engellediğimiz gibi Avrupa’yı sarsacak düzensiz göç akımının önüne geçtik.

"İTTİFAKIN ÜYELERİ TERÖR SORUNUNU TEK BAŞINA ÇÖZMESİNİ BEKLEMEK NATO'NUN VAROLUŞUNA AYKIRIDIR"

Bizler aynı güvenlik şemsiyesinin altında bulunan devletleriz. İttifak üyesi ülkelerin terör gibi ciddi sınamalarını tek başına çözmesini beklemek NATO’nun varoluşuna aykırıdır. Türkiye, terör organize suçlar ve düzensiz göç gibi tehditlerin tam kavşağında yer alıyor. PKK ve onun Suriye’deki uzantısı YPG, DEAŞ ve FETÖ ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Bugüne kadar 40 binin üzerinde vatandaşımızı PKK terörüne şehit verdik. Son üç gün içinde 6 askerimiz ve iki sivil vatandaşımız PKK’nın Suriye uzantıları tarafından şehit edildi.

İSLAM DÜŞMANLIĞI

DEAŞ yayınladığı videolarla ülkemizi hedef alıyor. FETÖ, yurt dışında ülkemize yönelik yıkıcı faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor. Maalesef bu terör örgütlerinin ele başlarına, adaletten kaçabilecekleri imkanlar sunuluyor. Batıda İslam düşmanlığı, yüz binlerce insanın can ve mal güvenliğini de tehdit ediyor. Sri Lanka ve Yeni Zelanda’da meydana gelen terör eylemleri sorunun geldiği boyutları göz önüne koymuştur. Önlem alınmazsa, terör belası büyümeye devam edecektir.

NATO ÜZERİNDEN DOST ÜLKELERE ÇAĞRI

Müttefiklerimizden tek bir beklentimiz var. Biz NATO’daki dostlarımızdan sadece ittifak ruhuna uygun davranmalarını, kurucu değerlerine sahip çıkmalarını bekliyoruz. Müttefiklerimizin terör örgütü olarak kabul ettiği yapılara karşı tedbir almalarını istiyoruz. Burada şu gerçeği ifade etmek istiyorum. Namlusunu ülkemize çeviren, vatandaşlarımızın canına kast eden terör örgütlerinin müttefiklerimizce donatılmasının, silah ve mühimmata boğulmasının, örgüt elebaşının kimi ülkelerde kırmızı halılarla ağırlanmasının hiçbir haklı gerekçesi yoktur.

DOĞU AKDENİZ'DEKİ GERİLİM: NATO'NUN BİZE GERİLİMLERİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN DESTEK OLMASINI BEKLİYORUZ

DEAŞ ile mücadele bahanesiyle atılan yanlış adımların meşrulaştırılması asla mümkün değildir. Ayrıca Türkiye’nin ve KKTC’nin Doğu Akdeniz’deki meşru hakları da tartışma götürmez. NATO’nun bize gerilimlerin önüne geçmek için destek olmasını bekliyoruz. Ülkemizin bazı alanlarda farklı görüşleri olabilir. Ancak ortak tehditlerle birlikte tutarlı şekilde mücadele etmek bu ittifakın öncelikli şartıdır. Burada yaşanan aksaklıklar en büyük zararı ittifakımıza, ittifakın itibarına verecektir.

Bosna, Kosova ve Makedonya’da NATO misyonlarındaki rolü yanında Türkiye; Afganistan’da da barışın inşasında önemli bir rol üstlenmiştir. Afganistan’daki NATO güçlerinin komutanlığı iki defa ülkemiz tarafından yürütüldü. Ülkemiz ayrıca NATO’nun çok yüksek hazırlıklı müşterek görev kuvvetinin komutasını 2021 yılında devralacaktır.

S-400 MESELESİ

Türkiye’nin farklı ülke ve bölgelerle geliştirdiği ilişkiler birbirinin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır. S-400’ler meselesi yüzünden böyle tartışmanın alevlendirilmeye çalışılmasını kabul etmiyoruz. Eğilimimiz hakkında spekülasyonlar üretmek; bizi tarihimizi ve coğrafi konumumuzu anlamamaktır. Medeniyetin beşiği olarak gördüğümüz Akdeniz havzasının barış içinde olmasını önemsiyoruz.

İttifakın güneydoğusundaki Akdenizli bir ülke olan Türkiye için, ortaklarımız aynı zamanda birim komşularımızdır. Üzerimize düşeni yapmaya devam edecek, yeni fikirler geliştirme gayreti içinde olacağız. Kısa vadeli hesaplardan ziyade, orta ve uzun vadeli çıkarlarımıza odaklanarak, NATO’yu daha da güçlendireceğimize inanıyorum.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 14
  • makif 4 yıl önce Şikayet Et
    terör devleti HAYDUT ABD NATO için en büyük tehlikedir ..
    Cevapla
  • Furcanary 4 yıl önce Şikayet Et
    Kimi kime şikayet ediyoruz ???
    Cevapla
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Reis doğru söylüyor.nato arada bir çıkıp açıklama yapan kuruluşa eyvallah ta.sorunları çözen ve üyelerine gerekli desteği sağlayan kuruluşsa - ki öyle.Türkiyeye gelince iki kelime açıklamayla desteklemiş olmaz.kısaca iki yüzlü ve lüzumsuzlar, sözleri kıymetsiz düşmandır.
    Cevapla
  • Fetih 1453 4 yıl önce Şikayet Et
    nato görevini yap terörist abd yi uyar
    Cevapla
  • Yoldaş.... 4 yıl önce Şikayet Et
    Nato = Amerika Amerika= Nato.....
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    İslam düşmanlığı nedeninin altında çok farklı olaylar vardır. Yüzeysel geçilmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bediüzzaman’ın yakın akrabası ve Nur Cemaati'nin önemli isminden ‘seçim’ açıklaması!
İstanbul ilçe başkanlığı seçimi anketi belli oldu: İşte İstanbul ortalaması...