Bilim insanları, tuzu sudan arıtan yeni bir yol buldu

Bilim insanları, endüstriyel su atıklarındaki tuzlu suyu arıtarak küresel su kıtlığı ile mücadelede yeni bir yol bulduklarını duyurdu.

Bilim insanları, tuzu sudan arıtan yeni bir yol buldu
Bilim insanları, tuzu sudan arıtan yeni bir yol buldu
GİRİŞ 09.05.2019 12:58 GÜNCELLEME 09.05.2019 15:43
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Columbia Üniversitesi’nden araştırmacılar, okyanus suyundan yaklaşık on kat daha tuzlu olan endüstriyel su atığını arıtmanın yeni bir yolunu bulduklarını açıkladı.

 

 

Araştırmacılar, ‘Temperature Swing Solvent Extraction’ (TSSE) adını verdikleri bu yöntemle aşırı tuzlu sıvılardaki tuzu ayrıştırabildi. Bu da gelecekte deniz suyu gibi tuzlu suyun içilebilecek bir duruma gelebileceğine ve endüstriyel su atıklarının doğaya daha az zararlı hale gelebileceğine işaret ediyor. Endüstriyel su atıkları, toprağa zarar veriyor, sebze ve meyvelerin besin tuzlarını emmesini engelliyor ve hayvanları zehirliyor.

 

 

Cnet.com’daki habere göre, araştırmanın başındaki Profesör Ngai Yin Yip, çözücü (solvent) kullanarak aşırı tuzlu su örneğini karıştırdı. İki sıvı da kabın içersinde ayrı ayrı katmanlandı. Ancak kabı ısıtarak çözücüyü ayıran araştırmacılar, diğer kaptaki çözücüyü yeniden ısıttıklarında içinde temiz bir su katmanı elde ettiler.

Araştırmada, TSSE yönteminin, çözücü kullanıldığında başarılı sonuçlar verdiği ifade edildi.

Habere göre, araştırmacılar, bu çalışmayla sudaki tuzun yüzde 98.4’ü ayrıştırmayı başardılar. İşlemin gerçekleşmesi için 70 dereceli bir sıcaklık yeterli oldu.

Bu gelişmenin, atık suyun arıtması ve insanların tüketimi için içme suyu kazanılması açısından bir çığır açacağı belirtiliyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 2
  • ADO 4 yıl önce Şikayet Et
    bu çok iyi
    Cevapla
  • nuri 4 yıl önce Şikayet Et
    su önemli arkadaş. ben dünya üzerindeki araçların radyatöründeki suyu bile düşünüyorum hapis olmuş bir su.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?