Oy sayımında usulsüzlük yapıldı! Belçika'da seçimler yenileniyor

Belçika’nın 14 Ekim 2018’de de yapılan yerel seçimlerde Limburg eyaletinde yer alan Bilzen şehrinde oy sayımında hata yapıldığı gerekçesiyle yeniden seçim yapılacak.

Oy sayımında usulsüzlük yapıldı! Belçika'da seçimler yenileniyor
Oy sayımında usulsüzlük yapıldı! Belçika'da seçimler yenileniyor
GİRİŞ 11.05.2019 10:13 GÜNCELLEME 11.05.2019 10:14
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

Belçika’nın Limburg eyaletinde yer alan Bilzen şehrinde yapılan son yerel seçim sonuçları, oy sayımında hata yapıldığı gerekçesi ile Yüksek Mahkeme tarafından iptal edildi. Geçtiğimiz yıl 14 Ekim’de yapılan yerel seçimlerde oy sayımında hata yapıldığı gerekçesi ile Yeşiller Partisi ve yerel Bilzen ile Durur Duyanlar Partisi itirazda bulunmuştu.

 

 

Yeni Flaman İttifak (N-VA) Partisinin çoğunluğu temsil ettiği yeni mecliste AP eski Milletvekili Frieda Brepoels belediye başkanlığını üstlenmişti. Bilzen şehrinin ünlü politikacılarından biri olan ve uzun yıllar belediye başkanlığı yapan Johan Sauwens tarafından seçim sonuçlarına yönelik sayımda usulsüzlük yapıldı itirazını değerlendiren yüksek mahkemenin verdiği karar Belçika gündemine bomba gibi düştü.

Bilzen’de seçmenler 16 Haziran’da tekrar sandık başına gidecek. 

 

 

"DANIŞTAYIN VERDİĞİ KARARDAN MEMNUNUM"

CD&V partisinden Jojan Sauwens, danıştay'ın verdiği karardan memnun olduğunu söyledi.

Sauwens, "Seçimlerde oy sayımında hata yapıldığından dolayı şikâyetçi olduk. Çünkü belediye meclisinde önemli bir sandalye için beş oy farkı vardı ve çok sayıda usulsüzlük bildirildi. Seçimleri denetleyen konsey seçimlerin geçersiz olduğuna karar vermiş ve seçimlerle ilgili incelemelerin yapılacağını bildirmişti. İncelemeler sonucunda çeşitli listeler arasında sandalye dağılımını etkileyebilecek çeşitli usulsüzlükler tespit edildi. Danıştay seçimin tekrarlanması yönünde kararını verdi. Hiç kimse kısa zamanda böyle tekrar sandığa gitmek istemez. Elbette rahatsız edici bir durum. Ancak yüksek mahkemenin kararı Bilzen’de yaşayan seçmenler için bir kazanç olarak görülmeli. Çünkü oy sayımında seçim sonucunu ciddi bir şekilde etkileyecek yanlışlıklar yapıldı. Şimdi bu durumu düzeltmek ve seçmenin gerçek iradesini yansıtma şansı doğdu. Gelişmelere bu açıdan bakmak gerekir’’ dedi. 

NEUFCHATEAU TEKRAR SANDIĞA GİDİYOR

Belçika’nın Lüksemburg Eyaleti Valisi Olivier Schmitz geçtiğimiz 14 Ekim’de yapılan Neufchâteau şehrindeki belediye seçimlerinin sonuçlarını geçersiz kıldı. Vali Schmitz, yerel seçimin sonuçlarını geçersiz sayması nedeniyle Neufchâteau halkı tekrar sandık başını gidecek.

Neufchâteau'da Belediye Başkanı Dimitri Fourny'nin 14 Ekim yerel seçimlerinde olası bir seçim sahtekarlığından şüpheleniliyor. Fourny’ın yaşlılar yurdunda kalan sakinler adına oy kullandığı veya yanlış yönlendirdiği için seçimleri tekrarlanacağı belirtildi.

Bu nedenle Neufchâteau sakinleri en geç 16 Haziran'da tekrar oy kullanacak. Vali Schmitz, 56 oyun geçersiz sayılması gerektiğine inanıyor. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 93
  • Cüneyt Mardin Hatay 4 yıl önce Şikayet Et
    İlahi adalet. Aradaki fark müslüman olmamız ve reisimizin olması. Boşuna mı bundüşmanlık.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupanın her yaptığını neden örnek alıyoruz.
    Cevapla
  • cevo 4 yıl önce Şikayet Et
    onlarda adalet tam onun için kimsenin sesi çıkmıyor
    Cevapla
  • neeeeee 4 yıl önce Şikayet Et
    hadi ABD bunu da bir kenara not etsene.
    Cevapla
  • Sezgin 4 yıl önce Şikayet Et
    Belçika da demokrasiye gölge düşmüştür... Seçim yenilenme eli... Duruma halk tarafından kanaat edilmeli... Yoksa demokrasi kalmaz... Ayrıca basın özgürlüğü olmalı.. Varsa terörist ler çıkarılmalı... Avro değer kaybetmeli.. Mevcut başkan bir daha seçime giremeyecek şekilde istifa etmeli... AB kararlarına aykırı bu durumu derhal değerlendirmeli.. Hile yapanlar yapmamıştır denilmesi... Bu durumdan derin endişe duyuyoruz... Kaygı verici...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!