İran'dan ABD'ye: Acil durum masası kuralım!

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, İran ile ABD'li yetkililer arasında Irak ya da Katar'da acil durum masası kurulması gerektiğini belirtti.

İran'dan ABD'ye: Acil durum masası kuralım!
İran'dan ABD'ye: Acil durum masası kuralım!
GİRİŞ 18.05.2019 11:42 GÜNCELLEME 18.05.2019 11:42
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Felahetpişe, İran Meclisi Haber Ajansında (ICANA) yer alan açıklamasında, İran ile ABD arasındaki gerginliğe ilişkin yeni bir öneride bulundu. 

 

 

Amerikalı ve İranlı yetkililerin herhangi bir savaş çıkmayacağı yönünde açıklamalar yaptıklarını hatırlatan Felahetpişe, iki tarafın da savaş istemediğine dikkati çekti. 

İranlı yetkili, iki ülke arasında gerginliği  azaltmak için yeni bir mekanizma önerisinde bulunarak, "İran ve ABD'nin en yüksek makamları savaş ihtimalini reddetti ancak üçüncü oyuncuların, dünyanın büyük bir bölümünün viraneye dönmesi için aceleleri var. İran ile ABD'li yetkililer arasında acil durum masası kurulmalı. Bu masanın özel işi, gerginliğin idaresi olacaktır." ifadelerini kullandı. 

 

 

ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, İran yönetimine nükleer programı terk etmesi konusunda görüşme çağrısında bulunmuş, diğer yandan da iki ülke arasındaki yüksek gerilim dikkate alındığında askeri çatışmayı da muhtemel gördüğü mesajını vermişti.

Nükleer anlaşmadan ayrılmalarından sonra İran ekonomisinin oldukça kötüleştiğini belirten Trump, "Yapmaları gereken şey şu: Beni arasınlar, oturup konuşalım ve adil bir anlaşma yapalım. Nükleer silaha sahip olmalarını istemiyoruz; istediğimiz çok bir şey değil. Bu, onları yeniden iyi bir pozisyona getirebilir. İran'a zarar vermek istemiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

İran lideri Ali Hamaney de  İran'ın da ABD'nin de savaş peşinde olmadığını ve bu mücadelenin "iradelerin çarpışması" olduğunu belirterek,  "ABD bugünkü tavrını sürdürdükçe müzakere zehirdir. Bugünkü ABD hükümetiyle yapılacak müzakere, iki kere zehirdir. " diye konuşmuştu. 

Trump daha sonra Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Eminim ki İran yakında (bizimle) konuşmak isteyecek." cümlesini kullanmıştı. 

Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Siyasi Yardımcısı Yedullah Cevani ise Trump'ın tehdit ve diplomasi mesajlarına, "ABD ile bir müzakere olmayacak ve Amerikalılar İran'a yönelik askeri bir girişime cüret edemeyecek." sözleriyle cevap vermişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Nedense asıl hedef Türkiye diyo kalbim.
    Cevapla
  • Merhaba 4 yıl önce Şikayet Et
    havlayan it isirmaz hesabi ikiside kemciriyor hepsi o kadar olan iran halkina oluyor ambargo halkin belini büküyor imkani olanlara ambargo zaten hicbir zaman işlemez onlar her istedigine ulaşır ÖYLE DEĞIL mi?
    Cevapla
  • Anti satan 4 yıl önce Şikayet Et
    Değil.sen sana öğretileni konuşuyorsun,ezberden .önce parçalamaya çalıştıkları ülke türkiyeydi iranın engellemeleriyle önceliği irana vermiş durumdalar sonra kesinlikle sıra bizde ama sağ gösterip solda vurabilirler dikkatli olmalıyız ama sonuçta bu iki islam ülkesini bitirmeyinceye kadar durmayacaklar.değil merhaba arkadaşım değil.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi