Mekke’de ‘İran’ zirvesi

ABD’nin İran’ı kuşatma harekatına Suudi Arabistan da katıldı. Riyad yönetimi, medyası üzerinden İran’a “nokta operasyon” isterken, Körfez İşbirliği Konseyi ve Arap Birliği’ne üye ülkeleri de 30 Mayıs’ta olağanüstü zirveye çağırdı. Suudiler “güvenlik ve istikrar” toplantılarını Mekke’de yaparak İran kuşatmasına dini bir anlam yüklemeyi planlıyor.

Mekke’de ‘İran’ zirvesi
Mekke’de ‘İran’ zirvesi
GİRİŞ 20.05.2019 08:27 GÜNCELLEME 20.05.2019 08:27
Bu Habere 56 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan yönetimi İran’a yönelik gerilim stratejisinin bölgesel ayağını üstlendi. Riyad yönetimi medya üzerinden Tahran’a müdahale talebinde bulunurken, KİK ve Arap Birliği’ne üye ülkeleri 30 Mayıs’ta olağanüstü zirveye çağırdı. Riyad, Mekke’deki çifte zirveyi, İran karşıtı ortak cepheye dönüştürmeyi hedefliyor.

 

 

ABD’nin İran’ı hedef alan maksimum baskı politikasının bölgesel ayağını Suudi Arabistan üstlendi. Riyad yönetimi sahip olduğu medya üzerinden, İran’a yönelik “nokta operasyon” mesajı verirken öte yandan bölge ülkelerini İran’a karşı ortak cephede birleştirmeye çabalıyor.

Bu çerçevede Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Arap Birliği üyesi ülkelerin liderlerini, Mekke şehrinde 30 Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan iki olağanüstü zirveye davet ettiği bildirildi. Mekke’de çifte zirve davetinin Şark’ül Avsat gazetesinin Körfez ülkelerinin “ABD askeri güçlerinin kendi topraklarına konuşlanma talebine” onay verdiğine ilişkin haberinden hemen sonra gelmesi dikkat çekti.

 

 

SALDIRILAR SONRASI KARAR ALINDI

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya konuşan bir yetkili, Kral Selman’ın KİK ve Arap Birliği ülkeleriyle bölgede güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesine ilişkin istişare ve koordinasyon kurmak istediğine işaret etti. Suudi Arabistan’da geçen salı iki petrol pompa istasyonuna “drone” saldırısı düzenlenmesi ve geçen pazar 2’si Suudi Arabistan’a ait 4 ticari geminin Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) kara suları yakınlarında sabotaja uğramasının ardından söz konusu zirvelerin düzenlenmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi. Kralı Selman’ın oğlu Savunma Bakan Vekili Prens Halid bin Selman saldırılardan İran’ı sorumlu tutmuştu.

“İRAN’I ENGELLEYİN” ÇAĞRISI

Suudi Arabistan’ın Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr de dün yaptığı bir açıklamayla İran’ı hedef aldı. Cubeyr, İran’ı bölgeyi istikrarsızlaştırmakla suçladı ve uluslararası topluma İran’ın bölgede bu yönde sürdürdüğü faaliyetlerini engelleme çağrısında bulundu. Cubeyr, Suudi petrol tankerlerine “sabotaj” düzenlenmesi sonrası bölgede savaş istemediklerini ancak taraflar savaşı seçerse de “tüm güçleriyle” yanıt vermeye hazır olduklarını açıkladı.

MESAJ KAYGISI MI?

30 Mayıs’taki çifte zirvenin, Mekke’de 31 Mayıs-1 Haziran tarihlerinde yapılacak 14. Dönem İslam Zirvesi’nden hemen önce düzenlenmesi Suudi Arabistan’ın mesaj verme kaygısı olarak değerlendirildi. Suud yönetiminin 3 zirveyi ard arda düzenleyerek, Washington’a “İslam dünyası emrimde” algısını vermek ve İran’a karşı ortak cephenin liderliğine soyunmayı hedeflediği belirtiliyor.

Yenişafak

YORUMLAR 56
  • CanTürk 4 yıl önce Şikayet Et
    bu alçaklar İngiliz uşakları haçlıları müslümalara saldırıları konusunda finanse ediyor,kim vurmuşşsa iyi yapmış bu suud yönetim Peygamber sav zamanında müslüman olmuş gibi görünen ama asla müslüman olmayan müşriklerdendir bu sebeple İngilzle ABD ile haçlılarla bukadar içli dışlılar Türkiye bunların oyunlarına dikkat etmeli
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Suudi Arabistan çoktan kırmızı çizgiyi aştı ölüm onlara müstahak oldu.BAE de buna dahil.
    Cevapla
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Arap ulkelerindeki muslumanlar nezaman kis uykusunsan uyanacak ulkeleri kralin eliyle gavurlara teslim ediliyor farkindalar ama gormezden geliyorlar neyse suriye,irak,libya, sudan gibi darmadagan olduklari zaman akilari baslarina gelecek ozamanda is isten gecmis olacak
    Cevapla
  • makif 4 yıl önce Şikayet Et
    İRAN sende ABD gibi katlediyorsun SURİYE de 1000.000 SÜNNİ MÜSLÜMAN sivilin katliamından sorumlusun .. KESİN ve NET ..
    Cevapla
  • osman 4 yıl önce Şikayet Et
    İran sadece el kaideci canileri temizler sivilleri değil.
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    yok daha neler 1 milyon öyle mi?
    Cevapla
  • vatandas 4 yıl önce Şikayet Et
    suud lar için, kutsal olan şehir değil, sadece para.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!
Memleket Partili Belediye Başkanı'nın aracına silahlı saldırı