ABD’den Türkiye karşıtı bir hamle daha

ABD'de Senato'ya bağlı Silahlı Kuvvetler Komisyonu, 2020 yılı için 750 milyar dolarlık savunma bütçesi tasarısını açıkladı. Bütçede Türkiye'nin F-35 projesinden çıkarılması yer alırken, dünde benzer bir karar tasarısı Temsilciler Meclisinde kabul edilmişti. ABD Dışişleri Sözcüsü Morgan Ortagus ise, Rusya'dan S-400'lerin alması halinde Türkiye'nin "somut ve olumsuz" sonuçlarla karşılaşacağını söylemişti.

ABD’den Türkiye karşıtı bir hamle daha
ABD’den Türkiye karşıtı bir hamle daha
GİRİŞ 24.05.2019 10:31 GÜNCELLEME 24.05.2019 17:31
Bu Habere 205 Yorum Yapılmış

Reuters haber ajansında yer alan habere göre, bu tasarı ABD için daha fazla sayıda F-35 savaş uçağının yanı sıra, Rusya ile yaptığı S-400 savunma sistemi anlaşmasından vazgeçmediği takdirde Türkiye'nin F-35 programına ortaklığına son verilmesini içeriyor.

 

 

Tasarının yasalaşması için Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato ile Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi tasarıları üzerinde uzlaşma sağlanması gerekiyor.

ABD'de Türkiye aleyhine hazırlanan S-400-F-35 tasarısı kabul edildi

 

 

NDAA TASARISI

Temsilciler Meclisi'ne bağlı Silahlı Kuvvetler Komisyonu ise kendi Ulusal Güvenlik Yetki Yasası (NDAA) tasarısını önümüzdeki haftalarda açıklayacak.

Senato, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Mart ayında savunma bütçesi için 750 milyar dolar talebini tasarıda içermiş oldu.

ABD'den Türkiye'ye yeni tehdit! Açıklamalar peş peşe geldi

ABD Kongresi her yıl NDAA yasası geçiriyor. Bu yasa Savunma Bakanlığı'nın politikasını belirliyor.

Senato'nun yasa tasarısı, Pentagon'a 94 adet Lockheed Martin yapımı F-35 savaş uçağı satın alma yetkisi veriyor.

F-35 programı 3000 jetten oluşan bir filo öngörüyor. Bu uçakların ana imalatçısı Lockheed, ABD'nin yanı sıra Türkiye'nin de dahil olduğu 10 ülke için savaş uçağı üretiyor.

TÜRKİYE F-35 ORTAKLIĞINDAN ÇIKARILABİLİR

Reuters'e göre, yeni NDAA yasasının Türkiye'yi, beşinci kuşak F-35 savaş uçağı üretimi için oluşturulan uluslararası ortaklıktan çıkarması bekleniyor.

ABD'nin NATO müttefikleri arasında yer alan Türkiye de diğer ülkeler gibi F-35'lerin hem alıcısı hem de üretim ortağı konumunda.

Ancak Amerikalı yetkililer, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemi satın alma planının F-35'lerin güvenliğini tehdit edeceğini söylüyor.

Washington uzun zamandır Türkiye'yi bu planından vazgeçmeye zorluyor.

Temsilciler Meclisi, bu ay çıkardığı bir yasa tasarısıyla F-35'lerin Türkiye'ye teslimini engellemeye çalıştı.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 205
  • ABDİL 4 yıl önce Şikayet Et
    çıkarırsa çıkarsın rusyadan alırız artık bizim safhımızı belirlememiz gerekiyor bize batıdan hayır yok yönümüzü doğuya çevirmemiz gerekecek çin rusya iran türkiye ittifak olmalı neden istemiyor s400 leri çünkü tüm ülke üzerindeki at oynatmaları bitecekte ondan hiç kimse türkiyeyi saldıramayacak mükemmel bir hava sahası koruma sistemi petroyut satıp istediğinde uzaydan sistemleri kilitleyip herşeyi devre dışı bırakacak ve sistem devre dışı kalacak o yüzden ülkenin etrafı ateş çemberiyken bir an önce alınmalı kararlı duruşumuz ne pahasına olursa olsun devam etmelidirTÜRKİYE MUZ CUMHURİYETİ DEĞİLDİR BAĞIMSIZ KENDİ KARARLARINI KENDİ ALA BİLEN BİR DEVLETTİR BUN HERKES BÖYLE BİLMELİDİR
    Cevapla
  • halil 4 yıl önce Şikayet Et
    ulan kitapsizlar,birdevlet istedigi yerden tank alir,ucak alir,gemi alir..sundan alma benden al denirmi..bu ukalaligi siz nerden buluyorsunuz..
    Cevapla
  • Koç 4 yıl önce Şikayet Et
    Iyi abd ve ab ülkeleri güya bize dost ve müttefik. Onların silahını alırsak onlara karşı kullanamayız. Bizden onu istiyorlar ama onlar teröre verdikleri destekle bize dolaylı olarak fiilen silah kullanıyorlar.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Artık planda ekonomide dahil abd ye göre düzenlemelerden vaz geçelim. Hatta dünyada abd diye bir ülke yok abd diye terörist hiyeraşi yaratan bir örgüt olduğunu düşünelim. Ona göre teknolojilerimizi üstün üretelim. Abd nin teknolojilerini alt edecek sistemlere yönelelim. Örnek : s400 abd nin yüksek irtifa casus uçağını bile görebiliyor. Onlar bu yüzden rahatsız. Bunu görebilen Radar varsa havada elektronik Harp yapabilecek sistemde mümkündür. Yoğunlaşalım bu teknolojiye. Bir iki uçağı hackledikmi akdenizde uçak kaldıramazlar..bu kadar.
    Cevapla
  • HamidiyeSüvarisi 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyemiz kesinlikle s 400 lerden vazgeçmemelidir.Bu siyonist köpeği abdye güven olmaz.f 35 lerde boş teneke teknolojisi.suriyede s200 gibi eski bir teknolojiyle siyon kafir israilin f 35 i vuruldu.s 200 f 35 i vuruyorsa s 400 neler yapmazki.kafir abdnin demek bizi işgal planları varki o yüzden s 400 lerden vazgeçmemizi istiyor.Vazgeçmek yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!