ABD ikinci düşmanını belirledi: İran'ın ardından sıra Türkiye'de

İran ile sert çatışmalara girerek bir süreliğine Türkiye’yle tartışmalara ara veren ABD’nin şimdi yeniden Ankara’ya darbe indirmeye niyetlendiğini yazan Azerbaycan Haber Ajansı Haqqin, Washington’un bu kez itaatsizliğin karşılığında verilecek ceza olarak Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’ni (GSP) seçtiğini belirtti.

ABD ikinci düşmanını belirledi: İran'ın ardından sıra Türkiye'de
ABD ikinci düşmanını belirledi: İran'ın ardından sıra Türkiye'de
GİRİŞ 28.05.2019 14:01 GÜNCELLEME 28.05.2019 14:01
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Zaur Rasulzade’nin imzasını taşıyan makalede, Washington’un Türkiye'yi ABD ile ticarette vergi avantajı sağlayan GSP kapsamındaki ülkelerin listesinden çıkaracağını daha geçen martta duyurduğunu, fakat buna rağmen beklemede kaldığı, ancak Ankara’nın hiçbir şekilde Rus S-400 füze savunma sistemlerini satın almaktan vazgeçmediğinden emin olunca kararı uygulamaya koyduğu kaydedildi.

 

 

Yazıya göre Beyaz Saray, bu kararına gerekçe olarak Türkiye'nin artık 'ekonomik açıdan gelişmiş olması'nı gösterirken Türk yetkililer konuyla ilgili farklı değerlendirmelerde bulunuyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a göre ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yi GSP kapsamındaki ülkelerin listesinden çıkarma kararı, Türkiye ekonomisine 63 milyon dolarlık ek vergi yükü getirecek.

Ancak bazı güçlerin Türkiye’nin vergi avantajlarından yoksun kalmasından çok memnun oldukları belirtilen yazıda, ABD’deki Ermeni ve Rum çevrelerinin Beyaz Saray’ın kararını takdir ettikleri ve Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin bu konuyu Facebook sayfasına taşıdığı ifade edildi.

 

 

Yazar, şöyle devam etti:

"Türkiye ve dışındaki herkes, vergi avantajlarını kaldırma nedeninin ülke ekonomisinin başarılı gidişatının olmadığını ve bunun sadece bir bahane olarak kullanıldığını anlıyor ''. 

SETA Dış Politika Araştırmacısı Can Acun’a göre Türkiye'nin bağımsız dış politika çabası ve kendi çıkarlarını ön planda tutması, ABD'yi ciddi bir şekilde endişelendiriyor:

"ABD Türkiye’yi her zaman küçük ortağı olarak değerlendirirdi, şimdiyse büyük ortağın isteklerine itaat etmek istemeyen farklı bir ülke görüyorlar. Ve bu nedenle Beyaz Saray, Türkiye’yi cezalandıracak yöntemler arıyor. Buna ek olarak Trump, bize yaptırım uygulayarak gerçek bir ekonomik savaş içinde olduğu Çin’i de cezalandırıyor. Çin, ulusal para birimlerini kullanarak Türkiye ve Rusya'dan alüminyum ve demir ithal edeceğini açıkladı. Çin’in ardından Rusya ve İran da Türkiye’yi desteklediklerini açıkladılar. Bu durumda özellikle Türkiye'nin en büyük arz pazarı olan Avrupa Birliği'nin (AB) duruşu önem taşıyor. Ve AB, özellikle de Almanya, Türkiye’nin ekonomik açıdan zayıflatılmasına karşı çıkarak, burada yaşanacak bir krizden AB ülkelerinin de büyük ölçüde nasibini alacakları için bu ülkeyle işbirliğine devam etmeye hazır olduklarını dile getirdi."

‘Türkiye, topraklarındaki ABD üslerinden kurtulup Atatürk dönemindeki gibi etrafında barış kuşakları oluşturmalı’
Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal da, ABD’nin Soğuk Savaş’ın başlangıcından bu yana Türkiye’yi ‘sömürgesi’ gibi gördüğünü ifade ederek, benzer bir görüş ortaya koydu.

Ünal, “Ancak artık eski Türkiye yok. Türkiye ve ABD hemen hemen hiçbir konuda aynı fikirde değil. Buna ABD'nin Kıbrıs meselesinde Türk askerinin adadan çekilmesi konusunda yaptığı baskı, Ege Denizi'nde Türkiye'ye destek vermemesi, Ermeni soykırımı iftiralarında neredeyse hasım tarafta yer alması ve daha da önemlisi PKK ve bununla bağlantılı olan Büyük Kürdistan projesini doğrudan yürütmesi de dâhil” vurgusunda bulundu.

Görüldüğü üzere ABD, Türkiye’nin yeni rolüne ve konumuna, eski ortaklarını ve NATO’daki müttefikini olası bir düşman olarak görmeye psikolojik açıdan henüz hazır değil. Bu nedenle Washington, Türkiye’yi kendi etki alanında tutmak için elinden gelen tüm çabayı gösteriyor.

KAYNAK: SPUTNİK
YORUMLAR 17
  • istanbul 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizdsavaşahazırızconilerle
    Cevapla
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    İçimizde ki kinlerimizi dışarı atmamışız bu iki büyük mileti bir birine düşman gösterdikçe durum değişmeyecektir Hey sen İran düşmanlığı yap Amerika ikinizide rahat lokmalasin çünkü biliyor bu iki ülke bir olursa onların kökü gelir Yinede sen Irana kâfir de....
    Cevapla
  • batmanlı 4 yıl önce Şikayet Et
    karslı kardeş abd dünyada tek atom ulkesidir nasıl yenecen
    Cevapla
  • Turko 4 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş bizde güçlü olan değil ALLAH kimin yanındaysa o kazanır..abd nin gücünden değil hilelerinden korkun yoksa abd tüm dünya dan karma paralı asker toplamış milliyet inanç şehadet kavramlarını bilmeyen manevi silah olarak bizim çok çok gerimizde olan bir ülke.. holywood sinamasi algılarından siyril ve düşün..
    Cevapla
  • Karslı 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd 'nin sonu inanın Allah nasip ederse biz türkler getircegiz buna ben cok inaniyorum bazıniza hayal.olarak geliyor fakat unutmayalım Fatih Sultan Mehmet 'de istanbulu almak icin hayal kuruyordu ve bu amaçda calıştı ve başardı Bizler canakale 7 ülke ordusunu yenmiş ecdadının torunlarıyız istesek yaparız....
    Cevapla
  • Erdoğan 4 yıl önce Şikayet Et
    terörist işkalci zalim abd oğlum git bak oğlum git bak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! SGK anlaşmayı duyurdu
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde