Myanmar ordusu savaş suçuyla itham edildi

Uluslararası Af Örgütünün (Amnesty International) raporunda, Myanmar ordusunun, eyalette özerklik talebiyle silahlı eylemler düzenleyen Budist Arakan Ordusu örgütü ile mücadelede, ocak ayından bu yana ayrım gözetmeksizin devam eden saldırılarda sivilleri öldürdüğü ve yaraladığı ifade edildi.

Myanmar ordusu savaş suçuyla itham edildi
Myanmar ordusu savaş suçuyla itham edildi
GİRİŞ 29.05.2019 12:29 GÜNCELLEME 29.05.2019 16:59
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Raporda, Myanmar ordusu, "yargısız infazlar, keyfi tutuklamalar ve işkence yapmakla" suçlandı.

 

 

Örgüt tarafından belgelenen ihlallerinin çoğundan Myanmar ordusu sorumlu tutuluyor olsa da raporda, Arakanlı Budist isyancı grubun da kaçırma olayları ve tehdit gibi sivillere yönelik birtakım suistimallerde bulunduğu ve sivilleri tehlikeye attığı belirtildi.

Raporda, geçmişte insanlığa karşı suçlara karışan askeri birlikler tarafından işlenen yeni suçlara ilişkin kanıt ortaya çıkarıldığı bildirildi.

 

 

Raporda görüşlerine yer verilen Af Örgütü Doğu ve Güneydoğu Asya Bölge Direktörü Nicholas Bequelin, "Arakan eyaletindeki yeni operasyonlar, pişman olmayan, reform edilmemiş ve sorumsuz bir ordunun, kasıtlı bir taktik olarak sivillere dehşet saçtığını ve yaygın ihlallerde bulunduğunu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

ARAKANLILARA YAPILAN ZULÜMLER

Myanmar ordusu, ocakta 13 polisin öldüğü, 9 polisin yaralandığı saldırıdan sonra Budist Arakan Ordusunu terörist örgüt ilan etmişti.

Eyalette son dönemde örgüt üyeleri ve askerler arasında çıkan çatışmalar nedeniyle 30 binden fazla Budist sivilin yerlerinden olduğu ifade ediliyor.

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasındaki çatışmalarda da çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletlere göre, bu tarihten sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 745 bine ulaşmıştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • A.Colak 4 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim muslumanlara yardim ed biz cahil kullarini bagisla,sen rahman ve rahimsin,amin
    Cevapla
  • alip 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah ım biz müslümanlar aciz kalıyoruz. Sen Arakanlılara ve bütün müslümanlara yardım et.
    Cevapla
  • E.K 4 yıl önce Şikayet Et
    Çoğu kavim helak edilmiştirki, eminim, Vakti beklenmektedir. Hakimiyet Allahındır
    Cevapla
  • Vatan evladı 4 yıl önce Şikayet Et
    O kadar müslümanların kanına girdiniz kafirler yiyin birbirinizi
    Cevapla
  • vatan 4 yıl önce Şikayet Et
    benim anlamadıgım ismini bile bilmediğimiğz bir devletin büyük füzeleri varda dünya sıralamasında sayılı ordular arasında gösterilen türkiyenin ilden ilceye atacagı füze neden yok acaba yıllarca türkiye bunca sene uyutuldumu
    Cevapla
  • hakkaniyet 4 yıl önce Şikayet Et
    temel olarak sağ görüşlü bir insanım. chpkk ya hayatım boyunca hiç oy vermedim. lakin 1950 den beri adamlar doğru dürüst iktidar yüzü göremediler. A.çolak kardeşim neden chp zihniyetine soracağız? iktidar olanlara sormayacak mıyız? tek açıklama tek savunma chp zihniyeti mi?
    Cevapla
  • A.colak 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunu gidcen chp zihniyetine sorcan;”
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ali Koç'tan flaş açıklamalar! "Futbolcularımıza ceza vereceklermiş..."
Seçime son 2 gün kala Goldman Sachs'tan Türkiye raporu!