ABD - İran geriliminde Katar'ın rolü: Kullandırtmayacak

ABD ile İran arasındaki gerilimde gözler 13 bin askeri personelle Ortadoğu'daki en büyük ABD Üssü El-Udeyd'i barındıran Katar'a çevrildi. Katar ise topraklarının bir komşu ülkeye karşı kullanılmasını istemiyor.

ABD - İran geriliminde Katar'ın rolü: Kullandırtmayacak
ABD - İran geriliminde Katar'ın rolü: Kullandırtmayacak
GİRİŞ 30.05.2019 11:57 GÜNCELLEME 30.05.2019 11:57

Katar, 13 bin ABD askeri personelinin görev aldığı Ortadoğu'daki en büyük ABD askeri üssü El-Udeyd'e ev sahipliği yapıyor. Birleşik Devletler operasyonlarının birçoğu buradan yürütülüyor.

ABD, İran'la yaşadığı gerilimde askeri teçhizatını bölgeye taşımaya devam ederken İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Araghchi, Katarlı mevkidaşıyla Doha'da bir araya gelerek Tahran'ın Körfez ülkeleriyle diyaloğa hazır olduğunu açıkladı.

İranlı Ortadoğu Uzmanı ve analist Mosayeb Naimi, ABD güçlerinin Katar’a ve diğer ülkelere yerleştirilmiş olmasına rağmen, bu ülkelerin İran'a yapılacak bir müdahale için topraklarının kullanılmasına izin vermeyeceğini, çünkü kimsenin bölgesel bir savaşa katılmak istemediğini ileri sürdü.

Naimi, ''Bölgedeki gerilim, ABD’nin bölgede bir savaş oluşturmasına izin vermedi. Katar daha önce İran’a ve Amerika’ya, ABD’nin topraklarını kullanmasına izin veremeyeceklerini söylemişti. İran’la savaşa giren herhangi bir ülke büyük kayıplara maruz kalacak ve kimse savaş istemiyor. Diğer yandan ABD'nin bölgedeki en güçlü müttefikleri Suudi Arabistan ve BAE buna izin verirse, sorumlu tutulacaklar ve İran tarafı kesinlikle yanıt verecektir'' dedi.

''KATAR, İRAN'IN DESTEĞİNİ UNUTMAYACAK''

Bölgede olası bir savaşın mevcut dengeyi sarsacağını belirten Naimi, Katar'dan şimdiye kadar İran'a karşı ABD ve müttefikleri ile bir koalisyon kurabileceğine dair herhangi bir açıklama, yaklaşım olmadığını ifade etti.

Naimi, ''Katar'daki üsler Irak krizi sırasında kuruldu. Katar, üslerin komşu ülkelere karşı kullanılmayacağını ABD'ye söylemişti. Katar bunu vurguluyor ve ABD müttefikleri BAE ve Suudi Arabistan'ın ekonomik ablukası sırasında İran'ın verdiği desteği unutmayacağını söylüyor.'' dedi.

Katar, Haziran 2017'den bu yana Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır tarafından abluka altında. Ablukacılar Doha ile diplomatik ve ekonomik ilişkileri kestiler ve teröre destek vermekle suçladılar.

''KATILIMCI SAYISI ARTTIKÇA, SAVAŞIN BOYUTU BÜYÜR''

Naimi, İran’ın Basra Körfezi’nde coğrafi ve stratejik konumu bakımından baskın bir güç olduğunu ve bölgedeki tüm ülkelere ABD’nin taleplerini karşılamayı reddetme konusunda tavsiyede bulunduğunu belirtti.

İran'ın uzlaşmacı yaklaşımının şiddet istemediğinden kaynaklandığını belirten siyasi analist, bölgesel bir savaş başlatacak olan ülkelerin bunu bitiremeyeceği, çünkü katılımcı sayısı arttıkça savaşın daha da büyüyeceğini savunuyor.

Naimi'ye göre bu nedenle Katar, asla böyle bir risk almayacak ve ülke güvenliğinden taviz vermeyecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti