Mahkemeden 'mezar' engeli! Onay alınamıyor...

İspanya'da Yüksek Mahkeme, 10 Haziran'da diktatör Franco'nun kalıntılarının anıt mezardan çıkarılıp başka mezarlığa taşınmasına ilişkin hükümetin aldığı kararı geçici olarak durdurdu.

Mahkemeden 'mezar' engeli! Onay alınamıyor...
Mahkemeden 'mezar' engeli! Onay alınamıyor...
GİRİŞ 05.06.2019 02:35 GÜNCELLEME 05.06.2019 02:36

Sosyalist azınlık hükümetinin, diktatör Francisco Franco'nun kalıntılarının anıt mezardan çıkarılarak başka yere taşınması için yaklaşık 10 aydır yürüttüğü mücadele bir kez daha mahkeme engeline takıldı.

 

 

Diktatör Franco'nun ailesinin onayını almayı bir türlü başaramayan  hükümet, nisanda kendi inisiyatifiyle aldığı kararla, Valle de los Caidos'da  (Şehitler Vadisi) bazilikanın içindeki anıt mezarda olan diktatör Franco'nun  kalıntılarının 10 Haziran'da çıkarılıp, Madrid'in El Pardo ilçesindeki  Mingorrubio mezarlığında, eşi Carmen Polo'nun da gömülü olduğu aile mezarlığına  taşınacağını duyurmuştu.

Hükümetin bu kararına ilişkin diktatör Franco'nun ailesinin yaptığı  itirazı görüşen Yüksek Mahkeme ise mezar değişikliğine 6 gün kala geçici durdurma kararı verdiğini açıkladı.

 

 

Geçici durdurma kararının gerekçelerine ilişkin detay vermekten  kaçınan mahkeme, taraflar arasında olası bir yasal anlaşmazlıkta devletin ve  anayasal kurumların zarar görebileceğine işaret etti.

Madrid'deki 3 numaralı İdari Mahkeme de geçen şubat ayında "güvenliğin  sağlanamadığı" gerekçesiyle diktatör Franco'nun mezar yeri değişikliğine geçici  durdurma kararı vermişti.

İspanya'da Haziran 2018'de iktidara gelen sosyalist azınlık hükümeti,  24 Ağustos'ta diktatör Franco'nun mezar yerinin değiştirilmesi için kanun  hükmünde kararname çıkarmıştı.

İspanyol meclisinde de onaylanan kararname sonrası hükümet  yetkilileri, ilk aralık sonunda daha sonra da ocak ayı sonunda diktatör  Franco'nun kalıntılarının çıkartılacağına ilişkin açıklamalar yapmış ancak bunu  sonuçlandıramamıştı.

İspanya'da 28 Nisan'daki erken genel seçimleri kazanan ancak tek  başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edemeyen Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE),  temmuz ayında yeni hükümeti kurması ve sonrasında diktatör Franco'nun mezar  yerinin değişikliğine ilişkin yeni adımlar atması bekleniyor.

İspanya'da iç savaş ve sonrasında, 1936-1975 yılları arasında ülkeyi  yöneten diktatör General Francisco Franco'nun kemikleri, kendisinin ölmeden  önceki vasiyeti doğrultusunda Madrid'in 52 kilometre kuzeyindeki Valle de los  Caidos'da (Şehitler Vadisi) bazilikanın içine defnedilmişti.

Bazilikada diktatör Franco'nun yanı sıra faşist Falange partisinin  kurucusu Jose Antonio Primo de Rivera'nın mezarı ile İspanya İç Savaşı'nda  hayatını kaybeden 33 binden fazla kişinin toplu mezarı da bulunuyor.

Hükümet, bu mezarların da açılıp cesetlerin kimlik tespitlerinin  yapılarak ailelerine teslim edilmesini planlıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk SİHA'lar başrolde: Türkiye, Afrika ülkelerinin devlet gücünü artırıyor!
EURO 2024'te görev yapacak hakemler belli oldu! Türkiye'den tek hakem...