Pentagon'dan yeni F-35 anlaşması

ABD Savunma Bakanlığı, Lockheed Martin şirketi ile 478 yeni F-35 savaş uçağı üretimi için 34 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. 478 uçak siparişi bakanlık tarihinde yapılan en büyük tek seferlik alım olarak tarihe geçti.

Pentagon'dan yeni F-35  anlaşması
Pentagon'dan yeni F-35 anlaşması
GİRİŞ 11.06.2019 23:42 GÜNCELLEME 12.06.2019 00:39
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Pentagon ile teknoloji ve havacılık şirketi Lockheed Martin arasında tarihe geçen anlaşma tamamlandı. Pentagon, 34 milyar dolar değerinde 478 F-35 tipi uçak üretimi siparişi verdi.

Pentagon ile Lockheed Martin, F-35'in 12,13 ve 14 üretim lotları için anlaşmaya vardı.

478 F-35 SİPARİSİ

Pentagon ile Lockheed Martin'den yapılan ortak açıklamada, bu anlaşma ile F-35 uçaklarının birim fiyatında bir önceki lotlardan 8,8 oranında daha düşüş olacağını ve böylece uçakların birim fiyatının ortalama 81 milyon dolara mal olacağına dikkat çekildi. 

EN BÜYÜK TEK SEFERLİK ALIMI

Açıklamada ifadelerine yer verilen ABD Savunma Bakanlığı Askeri Alımdan Sorumlu Müsteşarı Elen Lord, anlaşmayı "F-35 girişimi için önemli bir köşe taşı ve Bakanlık tarihinde yapılan en büyük tek seferlik alım" olarak nitelendirdi.

 

Lord, "Bu anlaşmayla lot 11'e nispeten lot 12'de üretilecek F-35A'larda 8,8 oranında bir indirim sağlanacağını belirtmekten gurur duyuyorum. Bu çerçevede lot 13'te F-35A'nın teslimatını 80 milyon doların altına çekebileceğimiz öngörülüyor." ifadesini kullandı.

Bu anlaşmayla F-35’in birim fiyatı Boeing'in yeni F-15X savaş uçağı ile Lockheed Martin'in F-16 savaş uçağının fiyatına yakın bir noktaya gelmiş olacak.

3 VARYANT HALİNDE ÜRETİLİYOR

F-35 uçakları normal iniş kalkış (F-35A), uçak gemileri gibi kısa pistlere (F-35C) ve dikey iniş kalkış (F-35B) yapabilecek şekilde üç varyant halinde üretiliyor.

Üretimin başlangıcında birim fiyatı 105 milyon dolar olan F-35'lerin birim fiyatı daha sonraki üretim lotlarında 100 milyon dolara indirilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Lockheed Martin ile yeniden masaya oturmuş ve uçakların birim maliyetini 90 milyon dolara kadar indirmişti. 

YORUMLAR 39
  • Mehmet Ercan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu nedenle söz konusu raporun dikkate alınarak bu uçukların ülkemize satın alınmasının iptal edilmesi ve yerli üretim aynı özellik benzeri güvenli savaş uçağı üretilmesi gerekiyor.Devlet büyüklerimizin dikkatine sunulur.
    Cevapla
  • Mehmet Ercan 4 yıl önce Şikayet Et
    Yine raporda devamla F-35'teki bir başka sorunun ise ateşlenen füzelerin yönünün düzgün olmadığı, Pilot, kaskının üzerinde öngörülen bilgilere baktığında, füze sistematik olarak hedefin sağına gittiği bunun savaş durumunda düşmanı vurmak yerine, dost birliklerine vurma riskini arttırdığı,Test aşamasının başlangıcından beri F-35'lerde 941 hata listelendiği belirtilmiştir.Söz konusu rapor linki: https://www.pogo.org/investigation/2019/03/f-35-far-from-ready-to-face-current-or-future-threats/
    Cevapla
  • Mehmet Ercan 4 yıl önce Şikayet Et
    raporda devamla uçakların çalışma standartlarını karşılamadığı gibi dayanıklılık testini geçemediği Uçakların, savaşa uygun olmadığı, uçakların bilgisayar sistemlerinin kolayca saldırıya uğrayabileceği, sistem tarafından toplanan ve kaydedilen verilerin güvenilir olmadığı, yazılımının 27 nci versiyonunun hala çalışmadığı ve gelişiminin programın 10 yıl gerisinde kaldığı pilotları tehlikeye sokacağı .
    Cevapla
  • Mehmet Ercan 4 yıl önce Şikayet Et
    Washinton merkezli POGO isimli bağımsız bir araştırma grubu tarafından hazırlanıp ABD Savunma Bakanlığına teslim edilen raporda ;Belçika Ordusu’nun ABD’den sipariş ettiği F-35 uçaklarının hatalı olduğu uçaklarda çatlaklar oluştuğunun tespit edildiği, uçakları üreten lockhead martin firmasının Belçikaya verdiği uçak başına 8 bin uçuş saati sözünün yerine getirilmesinin mümkün olmadığı uçaklarda çok sayıda eksik olduğu,
    Cevapla
  • Veysel 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu 478 adet f 35 savaş uçağını bir s 400 bataryası işini bitirir Türkiye s400 den vazgeçer se sonu geldi demektir Çünkü yıllardır yapılan o gizli hesapları alt üst ettiği için kuduruyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi