ABD'den sert tepki: Limiti aştınız!

ABD yönetimi, zenginleştirilmiş uranyum limitini nükleer anlaşmada belirtilen 300 kilogram stok limitinin üstüne çıkardığını duyuran İran'a sert tepki gösterdi.

ABD'den sert tepki: Limiti aştınız!
ABD'den sert tepki: Limiti aştınız!
GİRİŞ 02.07.2019 01:39 GÜNCELLEME 02.07.2019 01:40
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Beyaz Saray ile ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stok limitini aştığını duyurmasının ardından ayrı ayrı açıklamalarla kararı kınadı.

 

 

Beyaz Saray Basın Sözcülüğünden yapılan açıklamada, İran'ın herhangi bir düzeyde uranyum zenginleştirmesine izin verilmesinin büyük bir hata olduğu kaydedilerek, Tahran'ın anlaşmadan önce de anlaşma koşullarını ihlal ettiği öne sürüldü.

"İRAN'IN NÜKLEER SİLAH EDİNMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

 

 

Açıklamada, "İran için zenginleştirmenin olmadığı nükleer silahların yayılmasını önleme standartlarına geri dönmemiz gerekiyor. ABD ve müttefikleri İran'ın nükleer silah edinmesine asla izin vermeyecektir." değerlendirmesi yapıldı.

İran'a karşı "maksimum baskı" kampanyasının devam edeceği vurgulanan açıklamada, "İran rejimi nükleer emellerinden vazgeçmeli." ifadesine yer verildi.

Öte yandan yazılı bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da İran'a uranyum stok limitini aşmama çağrısı yaptı.

İran'ı "bölgesel anlamda teröre sponsor olmakla" suçlayan Pompeo, "Hiçbir nükleer anlaşma, İran rejimine hiçbir seviyede uranyum zenginleştirme imkanı tanımamalıdır." değerlendirmesini yaptı.

"POMPEO'DAN "URANYUM ZENGİNLEŞTİRMESİNE KARŞIYIZ" VURGUSU

2006 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) alınan kararlara atıf yapan Pompeo, uranyum zenginleştirmesiyle ilgili söz konusu kararların halen geçerli olduğunu belirtti. 

"Trump yönetimi, uluslararası topluma, İran için zenginleştirmenin olmadığı nükleer silahların yayılmasını önleme standartlarının yeniden uygulanması çağrısında bulunuyor." ifadesini kullanan Pompeo, nükleer silahlara sahip bir İran'ın bölge ve tüm dünya için büyük bir tehdit olacağını savundu.

"ABD MÜZAKERE YAPMAYA HAZIR"

Pompeo, "ABD, İran'ın uluslararası barış ve güvenliğe oluşturduğu tehdidi çözmek için bu ülkeyle yeni ve kapsamlı bir anlaşma müzakeresi yapmaya hazırdır." yorumunu yaptı.

İran yönetimi, zenginleştirilmiş uranyum limitini nükleer anlaşmada belirtilen 300 kilogram stok limitinin üstüne çıkardığını duyurmuştu.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars'ın haberine göre, Tahran yönetimi yüzde 3,67 zenginleştirilmiş uranyum seviyesini nükleer anlaşmada belirlenen 300 kilogram stok limitinin üstüne çıkardı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 46
  • toto 4 yıl önce Şikayet Et
    israil abd nin müttefikimi patronumu?
    Cevapla
  • Demokrat 4 yıl önce Şikayet Et
    Iran atom bombasini kime atacak? Israil atom bombasiyla vurulamayacak kadar kucuk ve sekilsiz. ABD+Israil ile Iran'in atismasi tamamen kayikci dovusu. Onlar asla birbiriyle savasmazlar. Iran ve Israil bolgedeki varliklarini birbirlerine borclular. Iran tarihinde Sunni Muslumanlardan baskasina kilic cekmemistir. 1948-56-67-73 Arap-Israil Savaslarinin hicbirine girmedigi gibi savasan 5 Arap ulkesini arkadan vurdu, tipki Osmanli Balkanlarda savasirken yaptigi gibi.
    Cevapla
  • Wan Minit... 4 yıl önce Şikayet Et
    sömüreceği ülke kalamadı galiba salyalarını akıtarak ülkeler üzerinde baskı kurmaya çalışıyor itler.
    Cevapla
  • Halil 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD siz kendinizi ne sanıyorsunuz.Siz istediğiniz kadar her şeyi üreteceksiniz,istediğiniz yeri bobalayacaksınız,istediğiniz gibi öldüreceksiniz.çıkarınıza göre uluslar arası hukuku deleceksiniz.tehdit edeceksiniz,Diğer milletlerde size boyun eğecek.Geçti o devir ABD işine bak.Artık uşaklığını yaptığın syonistlere kolay yem bulamayacaksın.Syoniste uşaklığı bırakta trilyonlarla ifade edilen borca soktuğun halkına bak.Bir gün kendi ZULMÜNÜzde boğulursunuz İnşaallah.
    Cevapla
  • murat 4 yıl önce Şikayet Et
    İslam düşmanları hep böyledir işte, sana hep kendi koyduğu kurallara uymanı söyler durur, diğer yandan kendisi ise kendi koyduğu kanunları gizli gizli çiğner durur, işine geldi mi uymaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar