Çin İngiltere'ye sert tepki! Kendini bekçi sanıyor

Çin'den İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt'ın Hong Kong'da hükümet karşıtı gösterilere ilişkin yaptığı açıklamaya tepki geldi.

Çin İngiltere'ye sert tepki! Kendini bekçi sanıyor
Çin İngiltere'ye sert tepki! Kendini bekçi sanıyor
GİRİŞ 03.07.2019 16:28 GÜNCELLEME 03.07.2019 16:34
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, düzenlediği basın toplantısında, Hunt'un "İngiltere sömürgeciliğinin solgun görkeminin tadını çıkarıyor ve ötekilere ders vermeye çalışıyor" göründüğünü belirterek İngiltere'nin, Hong Kong'daki bölge meselelerini tartışma yetkisi bulunmadığını söyledi.

 

 

Gıng, "İngiltere kendini bekçi sanıyor ama bu yanılgıdan başka bir şey değil. Hong Kong'un özgürlüklerinin İngiltere tarafından onlar için müzakere edildiğini söylemek sadece yüzsüzlüktür." diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hunt, Hong Konglu yetkililerin, bir grup göstericinin Yasama Meclisi binasını basmasını "baskı için bahane" olarak kullanmaması çağrısında bulunmuş, yaşananların altında yatan nedenlerin anlaşılması gerektiği ve Hong Kongluların temel haklarının saldırı altında olduğu endişesi taşıdığı yorumunu yapmıştı.

 

 

Hong Kong'un yönetiminin İngiltere'den Çin'e devredilişinin 22'nci yıl dönümünde binlerce kişi hafta başında protestolar için sokaklara çıkarken, protestocuların gündeminde kısa süre önce kentte yine büyük gösterilere neden olan ve bu gösteriler nedeniyle askıya alınan zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasal düzenleme vardı. Yasama Meclisi önünde oturma eylemi yapan bir grup protestocu, binanın cam kapılarını ve metal bariyerlerini kırarak içeri girmiş, binada maddi zarara sebep olmuştu. Eylemciler ayrıca Hong Kong Özel İdare Bölgesi amblemini de renkli spreylerle boyamıştı.

ŞÜPHELİLERİN İADESİ YASA TASARISI

Protestolara sebep olan, şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Düzenlemeler, zanlıların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesini kolaylaştırıyor.

Hong Kong parlamentosunda, değişikliğe karşı çıkan milletvekilleriyle değişiklik yanlıları arasındaki kavgada çok sayıda milletvekili yaralanmıştı.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong'un özgürlüklerini ortadan kaldıracağını savunurken, Hong Konglu yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan'a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini belirtiyor.

Muhalifler yasanın çıkması halinde bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endişe ediyor.

Hong Kong Özel İdari Bölge Baş Yöneticisi Lam, 15 Haziran'da yaptığı basın toplantısında, tasarının, toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını ifade ederek yasal düzenlemenin askıya alındığını duyurmuştu. Bu kararı yeterli bulmayan göstericiler tasarının tamamen iptal edilmesini istiyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    Asyada ve afrikada her devlet ingiltereden ve fransadan nefret ediyor sebebide sömürgeci katliamci barbar olduklari icin ama devir degisti gücsüz asya gittikce gücleniyor nükleer silah lari gittikce artiyor denizde kum asyada asker dolu
    Cevapla
  • recep 4 yıl önce Şikayet Et
    Üst akıl ingiliz derin devletinin dünyaya yaydığı ekonomik krizin ve terörün çözümü bir lider etrafında toplanarak islam birliğini kurmaktır
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Aysever'den CHP'li belediye başkanlarına: Ekrem'in tetikçisi olamazsınız
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!