Sudan'da anlaşma sağlandı!

Sudan’da askeri liderler ve muhalefet seçim yapılıncaya kadar iktidarı paylaşmak için bir anlaşmaya vardı.

Sudan'da anlaşma sağlandı!
Sudan'da anlaşma sağlandı!
GİRİŞ 05.07.2019 13:24 GÜNCELLEME 05.07.2019 13:24
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Sudan'da ara bulucular, askeri liderlerin ülkeyi genel seçime götürecek olan süreçte iktidarı paylaşmak için muhalefet ittifakıyla bir anlaşmaya vardıklarını açıkladı. İki taraf, bu süreçte iktidar konseyini en az üç yıl boyunca dönüşümlü olarak kontrol etmekte karar kıldı. 

 

 

Müzakerelerin son turu bu hafta başlarında başkent Hartum'da gerçekleşti ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ve Afrika Birliği’nin pan-Afrika Parlamentosu üyeleri yoğun bir şekilde ara buluculuk yaptı. Afrika Birliği'nden (AU) yapılan açıklamada, tarafların bağımsız bir teknokratik hükümet kurma ve son haftalarda ülkede yaşanan şiddet olaylarını araştırma sözü verdiği bildirildi. 

Ordunun Nisan ayında Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'i devirmesinden bu yana kargaşa içinde olan Sudan'da anlaşma haberiyle sokaklarda kutlamalar yapılmaya başlandı. 

 

 

İŞTE ALINAN KARARLAR:

AU ara bulucusu Mohamed Hassan Lebatt gazetecilere verdiği demeçte, "İki taraf, üç yıl veya biraz daha uzun bir süre boyunca dönüşümlü olarak bir askeri ve sivil egemen bir konsey kurma konusunda anlaştılar" açıklamasında bulundu. Bu geçiş dönemi sona erdiğinde seçimler yapılacak. Lebatt, "Her iki taraf da ülkenin son haftalarda yaşadığı tüm üzücü şiddet olaylarına ilişkin ayrıntılı, şeffaf, ulusal ve bağımsız bir soruşturma yürütmeyi kabul etti" dedi. 

Taraflar ayrıca bir yasama meclisinin kurulmasını ertelemeyi kabul etti. 

Muhalefetteki Özgürlük ve Değişim Kuvvetlerinin (FFC) lideri Omar El-Degair, "Bunun yeni bir dönemin başlangıcı olmasını umuyoruz" dedi. 

Geçici Askeri Konsey (TMK) Genel Başkan Yardımcısı Gen Mohamed Hamdan Dagalo ise "Bu anlaşma kapsamlı olacak ve kimseyi dışlamayacak. Afrikalı ve Etiyopyalı ara buluculara çabaları ve sabırları için teşekkür ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Üç yıllık geçiş anlaşmasının açıklanmasından sadece birkaç gün önce, iktidardaki askeri konseyin sivil yönetime geçmesi talebiyle büyük kalabalıklar sokaklara dökülmüştü. Devlet medyasında çıkan haberlere göre, çıkan olaylarda 7 kişi öldürülmüş ve ardından çıkan çatışmalarda 181 kişi yaralanmıştı. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 4
  • Baybars 4 yıl önce Şikayet Et
    hayırlı olur inşaallah..
    Cevapla
  • Ağrılı 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayret inşallah doğrudur.
    Cevapla
  • gakko 4 yıl önce Şikayet Et
    ülkenizi misir sudi ve Bae yönetimlerine mahkum etmeyin sahip çikin bu zalimler kimsenin iyiligini istemiyor yahudu dostular Abd uşağilar o yüzden size hayir gelmez bunlardan vataniniza sahip çikin güvenmeyin.
    Cevapla
  • Yakub 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok şükür. Barışta hayr vardır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'