İki lider konuştu: Türkiye ile Çin arasında 3. nükleer santral projesi

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, İHA'ya yaptığı özel açıklamada, 3. nükleer santral projesinin Erdoğan-Xi görüşmesinde gündeme geldiğini belirterek, "İnşallah kısa zamanda iyi bir haber duymayı hedefliyoruz" dedi.

İki lider konuştu: Türkiye ile Çin arasında 3. nükleer santral projesi
İki lider konuştu: Türkiye ile Çin arasında 3. nükleer santral projesi
GİRİŞ 07.07.2019 11:43 GÜNCELLEME 07.07.2019 11:43
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Pekin Büyükelçisi Önen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin'e geçtiğimiz Salı günü yaptığı ziyaret ve Türkiye ile Çin arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yapılan Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) Zirvesi'nde, Japonya'daki G20 Zirvesi'nde ve son ziyaret kapsamında olmak üzere yaklaşık bir ay içinde üç kez bir araya geldiğini hatırlatan Büyükelçi Önen, ''İki cumhurbaşkanının bu kadar sık görüşmesi bile aslında ikili ilişkilerin geldiği düzeyi açıkça gösteriyor. İki liderin hem verdiği mesajlar hem de çizdiği vizyon, bundan sonra nelerin gerçekleştirilmesiyle alakalı bize ipuçları veriyor'' dedi.

Büyükelçi Önen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çin ziyaretinin çok başarılı ve verimli geçtiğini, Çin tarafının ziyarete çok büyük önem verdiğini de belirtti.

"ÇİN İLE İLİŞKİLER BATI'NIN ALTERNATİFİ DEĞİL"

Türkiye'nin Asya ve Çin ile olan ilişkilerinin Batı ile ilişkilerinin alternatifi olduğu görüşüne katılmadığını ifade eden Büyükelçi Önen, ''Hiçbir ülke ya da hiçbir siyasi ilişki birbirinin alternatifi olmamalıdır, değildir'' dedi. Türkiye'nin hem Batı ile hem de bölgesinde çok iyi ilişkileri bulunduğunu, Asya ile de ilişkilerini bu şekilde geliştirmesi gerektiğini dile getiren Önen, ''Türkiye, lojistik olarak da, jeostratejik olarak da bölgesine baktığınız zaman 360 derece etrafına bakabilen, bölgesinde lider ve global anlamda da önemli bir oyuncu olarak elbette Asya ile ilişkilerini, Çin ile ilişkilerini geliştirecek'' ifadesini kullandı.

"ÇİN EKONOMİSİNİN BÜYÜKLÜĞÜNÜN FARKINDA DEĞİLİZ"

Türkiye'nin Çin karşısında verdiği ticaret açığının kapanması için ticareti artırmanın tek başına yeterli olmayacağını söyleyen Pekin Büyükelçisi Önen, ''Çin iş adamlarını, Çin yatırımcılarını Türkiye’ye davet ediyoruz. Şu an ülkemizde binin üzerinde Çin şirketi var. Ama yeter mi, hayır yetmez. Hem bu şirketlerin yatırım miktarlarını artırmalarını istiyoruz hem de yeni şirketleri Türkiye’ye gelerek yatırım yapmaya teşvik ediyoruz'' dedi.

"3. NÜKLEER SANTRAL İLE İLGİLİ İYİ HABERLER UMUYORUZ"

Çin'in İpek Yolu’nu yeniden canlandırma projesi olan Kuşak ve Yol Girişimi ile Türkiye'nin Orta Koridor Projesi'nin eklemlenmesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü söyleyen Büyükelçi Önen, uyumlaştırma ile beraber ticaretin önünün daha fazla açılacağını kaydetti. 3. nükleer santral projesinin Erdoğan-Xi görüşmesinde de gündeme geldiğini hatırlatan Pekin Büyükelçisi Önen, ''Anlaşmayla ilgili iki ülkenin enerji bakanlıkları karşılıklı olarak çalışmaya başlamışlardı. Bu çalışmalar, şu an yarıyı geçti diyebiliriz. Yerinden tutun, fizibilite çalışmalarına, fiyatlandırmaya kadar çok fazla detaylı görüşmeler gerçekleşiyor. İnşallah kısa zamanda iyi bir haber duymayı hedefliyoruz'' dedi.

Pekin Büyükelçisi olarak görevine başlayalı 1,5 yıldan fazla süre olduğunu dile getiren Önen, ''Geldiğim andan itibaren gözlemlediğim, Türkiye hakkında burada menfi bir kanaat yok. Bilmeyen hiç bilmiyor, bilen de olumlu biliyor. Biz bunu daha da olumluya çevirmeye, bilmeyenleri de daha fazla bilgilendirmeye çalışıyoruz. Aslında bir anlamda ortada herhangi bir algı olmadığı için de pozitif algıyı, pozitif gündemi çok hızlı yaratmak mümkün'' diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 8
  • Taci 4 yıl önce Şikayet Et
    Ruslara bagli kalmayiz, iyi olur, elimiz guclenir.
    Cevapla
  • İstanbullu 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyeti 3.nükleer santrali Çin liler ile beraber yapacak ve mutlaka kendi milli nükleer santral teknolojimizi üreteceğiz, bundan sonrada yüzlerce nükleer santralimizi kendi milli teknolojimiz ile inşaa edeceğiz, Allah yar ve yardımcımız olsun...
    Cevapla
  • salim 4 yıl önce Şikayet Et
    cinin turkiyede nukler santral acmasi cok yanlis cin muslumanalrin en buyuk dusmani cin develtine bogle bir sey yaptirsak buyuk hata yapmis oluruz
    Cevapla
  • dayı 4 yıl önce Şikayet Et
    Çin malı nükleer santral çalışmayan cihazlarla kazıklayan huawei ürünlerine benzemese bari.
    Cevapla
  • Bayburtlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Reis işini bilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
Bir partiden daha Cumhur İttifakı kararı! 4 il için resmen duyurdular