Esed rejimi istihbarat şeflerini 'temize çekti'!

Beşşar Esed rejimi, savaş suçuna karıştıkları bilinen istihbarat şeflerini görevden alarak, yerlerine Avrupa Birliği'nin (AB) yaptırım listesinde yer alan ancak savaş suçuna karışmadığı varsayılan isimleri getirdi.

Esed rejimi istihbarat şeflerini 'temize çekti'!
Esed rejimi istihbarat şeflerini 'temize çekti'!
GİRİŞ 08.07.2019 14:21 GÜNCELLEME 08.07.2019 14:26

AA muhabirlerinin yerel kaynaklardan derlediği bilgilere göre, Esed rejimi istihbarat kadrosunda dikkati çeken bir değişiklik yaptı.

 

Rejimin, kimyasal silah kullanımı gibi savaş suçlarının ve alıkoymalar, işkenceler, zorla kaybettirmeler gibi insan hakları ihlallerinin faili olarak bilinen isimleri görevden uzaklaştırıldı.

Uluslararası Ceza Mahkemesindeki (UCM) "Suriye Davası" avukatlarından Gülden Sönmez'in yaptığı açıklamada, görevden alınanlardan bazılarının UCM'ye sundukları listedeki savaş suçluları olduğunu söyledi.

 

Sönmez, dava dosyasında 17 üst düzey rejim mensubunun isminin olduğunu, alt düzeyde ise çok sayıda ismin dosyaya dahil edileceğini kaydetti.

Bu kişilerin görevden alınıp alınmamalarının onları hukuki sorumluluktan kurtarmayacağını vurgulayan Sönmez, şöyle devam etti:

"Rejim bu değişikliklerle uluslararası yargı mercilerinin kıskacından kurtulmaya çalışıyor. Ancak bu tür girişimler askeri ya da siyasi suçluları yargılanmaktan kurtaramayacaktır. UCM ve diğer ulusal, uluslararası yargı mekanizmalarında Suriyeli mağdurların hak arama süreçleri devam ediyor. Sadece UCM'de yapmış olduğumuz başvuru bin 183 (533 Kadın, 650 Erkek) mağdurun vekaleti ile yapılmıştır. Mağdurlar arasında yaralanmış çocuklar, tecavüze uğramış ve işkence görmüş kadınlar, sakatlanmış ve organlarını kaybetmiş kişiler de bulunmaktadır. Bugüne kadar bizi yetkilendiren 2 bine yakın Suriyeli mağdurun farklı mecralarda yargı süreçlerini takip etmekteyiz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor
205 milyon liralık vurgun! Banka denetiminde ortaya çıktı!