ABD, Fransa, Yunanistan, AB, Mısır ve Mogherini'den Türkiye'ye gözdağı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerinden ve Yavuz sondaj gemisinin Karpaz açıklarına ulaşmasından "endişe duyduğunu" bildirdi. ABD'nin yanı sıra Yunanistan, Mısır, Fransa ve Mogherini'nin açıklama yaptığı ortamda, Avrupa Birliği'nin (AB) de, Türkiye'ye karşı uygulanabilecek yaptırımlara ilişkin bir liste hazırladığı belirtildi.

ABD, Fransa, Yunanistan, AB, Mısır ve Mogherini'den Türkiye'ye gözdağı
ABD, Fransa, Yunanistan, AB, Mısır ve Mogherini'den Türkiye'ye gözdağı
GİRİŞ 10.07.2019 11:48 GÜNCELLEME 10.07.2019 11:48
Bu Habere 135 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleriyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

 

 

Ortagus, açıklamasında, "ABD, Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında sondaj faaliyetleri yapmak için devam eden girişimlerinden ve son olarak sondaj gemisi Yavuz'un Karpas Yarımadası açıklarına sevk edilmesinden derin endişe duymaktadır" ifadelerini kullandı.

Yavuz gemisinin bölgeye gönderilmesini "provokatif" ifadesiyle tanımlayan Ortagus, "Türk yetkilileri bu operasyonları durdurmaya çağırıyor, tüm tarafları da sakin davranmaya ve bölgede gerilimi artıracak adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz" değerlendirmesini yaptı.

 

 

Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarıyla ilgili süreçlerin iki toplum ve komşu ülkeler arasındaki diyalogla yürütülmesi gerektiğini savunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Ada'nın petrol ve doğal gaz kaynaklarının, diğer kaynakları gibi iki toplum arasında adil bir şekilde paylaşılması gerektiğine inanıyoruz." ifadesini kullandı.

YUNANİSTAN

Geçtiğimiz günlerde yapılan seçimde Aleksis Çipras'ı geride bırakarak Yunanistan'ın yeni Başbakan'ı seçilen Kiriakos Miçotakis ile birlikte Dışişleri Bakanı Nikos Dendias oldu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Kıbrıs karasularında yaptığı sondaj çalışmalarını kınayarak derhal son verilmesini talep etti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Bu yasadışı eylem uluslararası hukuka ve deniz hukukuna meydan okurcasına aykırı ve uluslararası toplum onu kınadı. Bu, Doğu Akdeniz bölgesinin istikrarını ve güvenliğini bozan gerilimin devamıdır" ifadelerine yer verildi.

MISIR

Türkiye'nin sondaj faaliyetlerine Akdeniz'e kıyısı olan Mısır da tepkisini dile getirdi. Mısır Dışişleri Bakanlığı uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek "Türkiye'nin tek taraflı olarak yaptığı çalışmalar bölgedeki tansiyonu artırmaktadır" denildi.

FRANSA

Fransa ise Kıbrıs Rum Yönetimi ile dayanışma içerisinde olduklarını belirterek, Türkiye'ye uluslararası hukuka saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

AB YÜKSEK TEMSİLCİSİ MOGHERİNİ

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de konuyla ilgili "Türkiye bölgenin istikrarını tehlikeye sokacak her türlü hareketten kaçınmalıdır" ifadelerini kullandı.

AB'DEN YAPTIRIM LİSTESİ

Bir geminin daha gönderilmesinin ardından Avrupa Birliği de harekete geçti. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'yle (GKRY) dayanışma için Ankara'ya yönelik yaptırım önerilerini masaya yatırmaya hazırlanan AB Komisyonu, Türkiye'ye karşı uygulanabilecek önlemlere ilişkin bir liste hazırladı.

Komisyon, sondaj çalışmalarının devam etmesi halinde son dönemde Türkiye ile gerçekleştirilen tek somut faaliyet olan üst düzey siyasi diyalog toplantılarını askıya almayı, üyelik sürecine destek amaçlı fonlarda yeni bir kesintiye gidilmesini ve Avrupa Yatırım Bankası kredilerinin sınırlandırılmasını olası yaptırımlar arasında görüyor.

TÜRKİYE HAMLESİNİ YAPTI

Türk Ajansı Kıbrısın (TAK) haberine göre, Türkiye'nin "Milli Enerji ve Maden Politikası" kapsamında, denizlerdeki arama ve sondaj faaliyetlerinin artırılması amacıyla TPAO'nın satın aldığı sondaj gemisi Yavuz, Karpaz açıklarına ulaşmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğu Akdeniz'deki süreçlerle ilgili olarak, "(Doğu Akdeniz'de) Şu anda sondaj gemilerimiz arama, tarama çalışmaları ile koordineli olarak kendi yol haritası içinde bu süreci devam ettiriyor. Bu konuda sağdan soldan bazı rahatsız edici sesler çıkabilir ama bu seslerin hiçbirisinin bizi bu yolumuzdan alıkoymayacağını daha önce de zaten açıkladık. Bugün de aynı noktadayım, aynı şeyleri söylüyorum" değerlendirmesini yapmıştı.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ, AA
YORUMLAR 135
  • Musul Musul 4 yıl önce Şikayet Et
    Musul'un ve Kerkük'ün petrollerı tatlı geldi, yemeye doyamadılar, şimdi D.Akdenizde petrolün kokusunu aldılar, Akbaba sürüsü oldular, geliyorlar.
    Cevapla
  • Mehmet Uğuz 4 yıl önce Şikayet Et
    Yaptırım, ben bunu anlamış değilim. Mesela, göçmenler konusunda Yaptırım tehdidinde bulundular, bizde "Geri Kabul Anlaşması" imzaladik. Bu yaptıkları Yaptırım tehditi rafa kalktı mı, yoksa aynı tehditleri D.Akdeniz içinde kullanmaya devam ediyorlar mı. Eğer aynı tehditleri kullanıyorlarsa bizim "Geri Kabul Anlasmasi" nın bir anlamı kalmaz. Yok başka tehditler sunuyorlarsa o başka. Aynı tehditleri başka başka işlerde kullanıp sözleşme imzalatıyorlarsa kerizligimize doymayalım. Ben olsam bana tehdit olarak neyi kullanıp sözleşme imzalattiysa bir daha o tehditi kullandığında sözleşmeyi fesh ederim
    Cevapla
  • fırat23 4 yıl önce Şikayet Et
    Reis duygularımıza tercüman olarak şunu söylemişti. TOPUNUZ GELİN. aynen arkasındayız. aç susuz kalırız ama boyun eğmeyiz vesselam.
    Cevapla
  • temel 4 yıl önce Şikayet Et
    haçlı köpekler ve onların payandası olan fakat kendisi zaten çökmüş olan mısır israil vb ülkeler havlamaları bizi bağlamaz. HOOOŞT der işimişze bakarız. ab nin doğu akdenizde HIRLAMA hakkı zaten yok
    Cevapla
  • abdulhamidhan hz 4 yıl önce Şikayet Et
    biz en başta ne demiştik TOPUNUZ GELİN siz çoksunuz biz mülüman türk üz...bizim analarimiz üzülür aglar kucagına taş basarlar ama boz şehit olmak için 1 dakka düşünmeyiz ya siz!!!! çanakkale savaşındaki gibi afrikalilarida getiremessiniz artik onlarda türkleri iy biliyor iyi niyetli ve yardimsever oldugumuzu....bu sefer kimi süreceksiniz küffar toplulugu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor