Kudüs'ü Yahudileştirmeye devam ediyorlar! 30 yıllık hukuk garabeti...

İsrailli yetkililer Filistinli aileyi evlerinden zorla çıkardı ve evi Yahudi işgalcilere teslim etti. İsrail mahkemesi, Filistinli Siyam ailesinin temyizini reddederek, 30 yıl süren davaya son noktayı koydu ve ailenin evini Yahudi yerleşim birimi örgütü Elad'a verdi.

Kudüs'ü Yahudileştirmeye devam ediyorlar! 30 yıllık hukuk garabeti...
Kudüs'ü Yahudileştirmeye devam ediyorlar! 30 yıllık hukuk garabeti...
GİRİŞ 11.07.2019 15:48 GÜNCELLEME 11.07.2019 20:42

İsrail polisi çarşamba günü Mescid-i Aksa'nın güneyindeki Silvan mahallesinde ikamet eden Filistinli Siyam ailesini evlerinden zorla çıkardı. Tahliyenin sebebi, Kudüs yerel mahkemesinin Siyam ailesinin evini İsrailli yerleşim birimi örgütü Elad'a vermiş olması. 

 

Silvan mahallesindeki Siyam ailesinin bulunduğu bölgeyi kuşatma altına alan İsrail polisi, Filistinli aileyi 25 yıldır yaşadıkları evi Yahu işgalcilere teslim etmek üzere boşaltmaya zorlarken, polise tepki gösteren Cevad Siyamı da gözaltına aldı.

 

İsrailliler Elad'ın davayı kazanmasını sembolik bir olay olarak nitelendiriyor: Binadan çıkarılan aile Silvan mahallesinin lideri addedilen, sosyal hizmet çalışanı ve aktivist Cevad Siyam'ın akrabaları.  

Cevad Siyam Doğu Kudüs Silvan'daki evinde, Ekim 2017. Fotoğraf: Olivier Fitoussi

ELAD'IN KURNAZLIĞI 

Yahudi yerleşim birimi örgütü Elad, Filistinli aileyi evlerinden çıkarmak için tam olarak 6 ayrı dava açtı. Örgüt Elad önce tüm binayı Siyam ailesinin büyükannesinden satın aldığını iddia etti. Örgüt satışın gerçekleştiğine dair bir sözleşmeyi de mahkemeye sundu; ancak mahkeme sözleşmenin geçerli olmadığına hükmetti ve Elad davayı kaybetti. 

Dava konusu evde 8 kişinin hissesi mevcuttu. Elad 8 hissedardan 3 erkek hissedarınkini satın aldı. Satıştan sonra tekrar mahkemeye başvuran örgüt, kadın mirasçıların haklarını erkek mirasçılara devrettiğini söyleyerek evin tamamının kendisinin olduğunu iddia etti. Mahkeme ise iddiayı kabul etmeyerek Elad'ın hala evin 8'de 3'üne sahip olduğu hükmüne vardı. 

GAİPLİK YASASI YAHUDİ İŞGALİNİ KOLAYLAŞTIRIYOR

1950 yılında İsrail hükümeti tarafından çıkarılan, "Gaiplik Yasası" (The Absentees’ Property Law), İsrail’in yurt içi ve dışındaki Filistinlilere ait toprakları ve devlet genelinde Müslüman vakıf mülklerine ait araziyi ele geçirmek için kullandığı başlıca yasal enstrümanlardan biri. Bu kanun başta savaş nedeniyle olmak üzere taşınır ve taşınmaz malların yanı sıra 29 Kasım 1947’den sonra ülkeden kovulan, kaçan veya ülkeden ayrılan kişileri kapsıyor. Kanuna göre mevcut olmayan kişilerin malı yeddiemine teslim ediliyor.  

Gaiplik yasasına göre geri kalan 4 hissedardan 2’sinin yurt dışında olduğunu söyleyen Elad, dava süresi içinde bir hissedarın daha payını satın aldı. Böylelikle Elad örgütü, evin yarısına sahipken evin 4’te 1’i de yeddiemine geçmiş oldu. Evin son 4’te 1’i ancak ailede kalabildi. 

Geçtiğimiz sene yeddiemin elindeki 2 hisseyi Elad’a sattı. Sonunda evin 4’te 3’üne sahip olan Elad aileyi tahliye işlemlerini başlattı. 

ELAD İLE İSRAİL HÜKÜMETİ ARASINDAKİ SIKI İLİŞKİ

Anadolu Ajansı (AA) geçtiği haberde İsrail'in Kudüs'ü Yahudileştirme çabalarında etkin rol oynayan "Elad" yerleşim birimi örgütünün, son yıllarda Filistinlilere ait ev ve arazilere yönelik baskınlarda öne çıktığının altını çizdi.

Kudüs'ün güneyindeki "Elad" yerleşim birimine bağlı örgüt, İsrail tarafından 1986'da kuruldu. İsrail dernekleri sicil defterinde yer alan bilgilere göre, örgütün kuruluş amaçları arasında "Nesiller, rehberlik çalışmaları ve yerleşim yoluyla Kudüs ile Yahudiler arasındaki bağları sağlamlaştırmak ve Yahudileri buraya yönlendirmek" gibi ifadeler yer alıyor.

Türkçe "Davud Şehri'ne doğru" anlamına gelen İbranice ifadenin kısaltması olan Elad isminin de bu hedefler doğrultusunda özellikle seçildiği belirtiliyor.

Elad'ın resmi internet sitesinde, Yahudi inancına göre Hazreti Davud'un 3 bin yıl önce Kudüs'ü inşa ettiği ve özellikle Mescid-i Aksa'nın güneyindeki tepeyi "Yahudi halkı için dini ve ruhani başkent" olarak seçtiği aktarılıyor.

Bu bakış açısıyla hareket eden Elad isimli örgüt için Silvan bölgesinde bulunan Vadi Hilve Mahallesi ayrı bir öneme sahip. Örgüt, faaliyetlerini yoğunlaştırdığı bu bölgede sık sık tarihi eser kazıları yaparak Yahudi ajandasını uygulamaya çalışıyor.

DAVA SÜRECİ TARİHİN BİR YANSIMASI GİBİ 

Elad’ın 30 yıl boyunca İsrail’in kendi oluşturduğu hukuki koşullardan yararlanarak Filistinli aileyi evinden çıkarmaya çalışması ve en sonunda fahiş fiyatlarla zorlama şekilde toprak satın alması, akıllara Yahudi işgalcilerin yavaş yavaş Kudüs’e yerleşmeye başlamasını ve Filistinlileri topraklarından ve haklarından mahrum ederek İsrail devletini kurmasını akıllara getirdi. Siyam ailesinin yaşadığı, bütün Filistinlilerin nekbeden beri yaşadığının mikrokozmozu niteliğinde hafızalarda yer alacak. 

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ, AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde