'Kaç tane Yahudi Filistinlilerle empati kuruyor'

Ünlü Slovenyalı felsefeci Slavoj Zizek fikir ve tartışma özgürlüğü hakkındaki yazısında çarpıcı sorular sordu. Zizek yazısında, "İngiliz Yahudilerden bazıları İngiltere İşçi Partisi'ndeki Yahudi aleyhtarlığından rahatsız oldu. Fakat onlardan kaç tanesi, Batı Şeria'daki Filistinlilerle empati kuruyor” ifadelerine yer verdi.

'Kaç tane Yahudi Filistinlilerle empati kuruyor'
'Kaç tane Yahudi Filistinlilerle empati kuruyor'
GİRİŞ 12.07.2019 15:17 GÜNCELLEME 12.07.2019 15:20

Slovenyalı felsefeci Slavoj Zizek, “Antisemitizm ve MeToo yakınmaları tartışma özgürlüğüne meydan okuyor” (Anti-Semitism & MeToo complaints challenge freedom of debate) isimli yazısında önemli noktalara dikkat çekti. Zizek İngiliz İşçi Partisi’ndeki "antisemitizmden (Yahudi aleyhtarlığı) rahatsız olan Yahudilerden kaçının Batı Şeria’daki Filistinlilerle empati kuracağını" sordu. 

 

 

Tarih boyunca popüler fikirlerden farklı düşünmenin rağbet görmediği ve riskli olduğu; ama belli bir dereceye kadar tolere edildiğine değinen Zizek, bugünse farklı düşünmenin geçmişe nazaran çok daha az kabul edilebilir durumda olduğunun altını çizdi.  

YALNIZCA AYNI DÜŞÜNENLERE TARTIŞMA ÖZGÜRLÜĞÜ VERMEK İKİYÜZLÜLÜK

 

 

Zizek, “Bununla birlikte, son deneyimlerimiz (çok da son değil) farklı düşünenlerin özgürlüğünün şu anda yalnızca baskın sosyal paktın kısıtlamaları içinde kabul edilebilir olduğunu göstermiyor mu?” diye sorarak, insanların yalnızca onlarla aynı fikirde olanların düşünce özgürlüğünü savunduğuna dikkat çekti. Zizek, bu tarz ikiyüzlülüklerden nefret ettiğini de yazdı. 

"YAHUDİLER FİLİSTİNLİLERİN ŞİKAYETLERİNİ DİNLEMEYE HAZIRLAR MI"

Slavoj Zizek yazısının son bölümünde şu ifadeleri kullandı: 

“Yahudi aleyhtarlığı meselesini ele alalım: İncinmiş hisseden İngiliz Yahudilerin şikayetlerini ciddiye almalıyız. Fakat, onlar Batı Şeria’daki Filistinlilerin şikayetlerini ciddiye almaya hazır mı? Yoksa bu durum mağdurun sözüne güvenilmeyen başka türlü bir durum mu? 

Fransız felsefeci Gilles Deleuze'nin yıllar önce söylediği gibi, kısıtlı bir grubun nadir deneyimleri üzerine kurulu her türlü siyaset daima reaksiyonerdir.” 

ANTİSEMİTİZM NEDİR

Yahudilere karşı düşmanca duygular besleyen ve Yahudilere karşı ayırt edici önlemler alınmasını isteyen görüş. İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sının Yahudilere karşı olan tutumu, antisemitizmin en uç boyutu olarak ifade ediliyor.

"Sadece Hristiyanlar girebilir, Yahudiler giremez" yazan bir tabela.

İNGİLİZ İŞÇİ PARTİSİ’NE ATFEFİLEN YAHUDİ ALEYHTARLIĞI  

İngiltere’de Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi’nde “antisemitizm” tartışması giderek alevleniyor. Corbyn, göreve geldiği ilk günden itibaren İsrail meselesindeki Filistin yanlısı tutumu nedeniyle bazı çevreler tarafından eleştiriliyordu. En son partiden yedi milletvekili istifa etti. Vekillerin kararında, İşçi Partisi lideri Corbyn'in Brexit politikaları ve parti içindeki antisemitizm tartışmaları etkili oldu. 

SLAVOJ ZIZEK KİMDİR 

21 Mart 1949’da Slovenya’da doğdu. Marksist sosyolog, filozof ve kültür eleştirmenidir. Doktorasını felsefe üzerine yaptı ve Paris Üniversitesi’nde psikanaliz eğitimi gördü. Büyük bir kuramcı olarak anılan Zizek’in çıkışını yakaladığı ilk kitabı “the Sublime Object of Ideology” (İdeolojinin Yüce Nesnesi) oldu. Dünya çapında ve akademide çok okunan bir yazar haline geldi. Yazarın ideoloji, hoşgörü, küreselleşme ve insan hakları gibi birçok alanda kaleme aldığı eserleri bulunmaktadır. 

Batılı ülkeler ve akademisyenler tarafından oldukça saygı gören Zizek, halen Ljubljana Üniversitesi sosyoloji bölümünde dersler vermektedir. 

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor