Dünya bu haberi konuşuyor: Erdoğan'ın tek bir hareketi afallattı

New York Times gazetesi, ABD ile Türkiye arasında artan S-400 gerilimine dair, Washington-Ankara-Moskova hattında yaşanan gelişmeleri analiz eden bir haber yayımladı. Haberde, ABD'nin uyguladığı politikalarla Türkiye'den uzaklaştığı belirtilirken, "Erdoğan'ın çift taraflı kurduğu ilişkilerle Avrupa ve ABD'yi afallattığı" ve "Erdoğan'ın bağımsız ve güçlü bir Türkiye için kararlı bir duruş sergilediği" anlatılıyor.

Dünya bu haberi konuşuyor: Erdoğan'ın tek bir hareketi afallattı
Dünya bu haberi konuşuyor: Erdoğan'ın tek bir hareketi afallattı
GİRİŞ 17.07.2019 14:20 GÜNCELLEME 17.07.2019 17:42
Bu Habere 61 Yorum Yapılmış

New York Times gazetesi S-400 savunma sistemi anlaşmasıyla, Türkiye'nin ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerin nasıl şekillendiğini yazdı.

 

 

Haberde, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini satın almasıyla Ankara'nın müttefiki Washington ile ilişkilerin gerildiğini, Moskova ile ise hem ikili ilişkilerin geliştiği, hem de Suriye'deki savaşın sona ermesinde Türkiye ABD ile ters düşerken, Rusya ile ise ortaklık yaptığı belirtiliyor.

Gazete, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e kıyasla, Türkiye'ye daha mesafeli kaldığını, Putin'in ise ticaret ve bölgede işbirliği ile daha sıcak ilişkiler kurduğunu yazıyor.

 

 

"ERDOĞAN'IN ÇİFT TARAFLI KURDUĞU İLİŞKİLER AVRUPA VE ABD'Yİ AFALLATIYOR"

New York Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın izlediği diplomasiye ilişkin şu ifadeleri kullandı: "Erdoğan, 17 yıllık iktidarı boyunca Türkiye'yi, kendine göre, Çin, Rusya, Avrupa Birliği ve ABD ile rekabete edebilecek kadar, daha güçlü, uluslararası arenada da daha bağımsız bir aktör haline getirmeye çalıştı. Bunu yaparken de, müttefiklerini yabancılaştırma pahasına, çıkarları için tarafları manipüle etmekten çekinmedi. Çift taraflı kurduğu ilişkiler ile kimin tarafını tuttuğu konusunda Avrupa ile Amerika'yı afallatıyor. Bunun yanıtı kısa, kendi tarafını tutuyor. Anlaşmanın altında yatan gerekçe, Erdoğan'ın 2016'da, aralarında Erdoğan'ın yakın arkadaşlarının da bulunduğu 200'den fazla Türk'ün öldüğü darbe girişiminden Washington'ı sorumlu tuttuğu derin devlet şüphesi olabilir."

"ERDOĞAN, BAĞIMSIZ VE GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN KARARLI BİR DURUŞ SERGİLİYOR"

New York Times, Rus hava savunma sistemi S-400'ün satın alınmasıyla ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler kopmasa da "yeniden şekillenebilir" diyor ve anlaşmanın Erdoğan'ın, "sömürgeci Batılı güçlere karşı, bağımsız ve güçlü bir Türkiye oluşturma konusundaki kararlılığını gösterdiği" yorumunu yapıyor.

ERDOĞAN PUTİN İLİŞKİSİ: TRUMP TWİTTER'DAN SALDIRIRKEN, 'PUTİN TİCARET YAPALIM' DİYOR

Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerini de ele alan haberde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Erdoğan'a yakın davrandığına da dikkat çekiliyor: "Analistler ve Türk yetkililer, Rus liderin, çıkarlar ayrışsa da, Türklerin kaygılarını dinlemekte Amerikalılara kıyasla daha hevesli olduklarını ve Putin'in Erdoğan'a "dengi" gibi davrandığını söylüyor. Hemen hemen her sene Trump ve ABD daha katı ve mesafeli iken, Putin diyalog önerisinde bulundu. Diğer yandan Trump'ın Twitter'dan saldırıları, geçen yıl Türk lirasının değer kaybına neden oldu. Bu, Erdoğan'ın Amerika'nın kendisini baltalama girişimi olarak gördüğü örneklerden biri. Putin ise ticaretten bahsediyor. İki ülkenin çatışmanın zıt taraflarında olduğu Suriye'de bile Putin, Türkiye'yi saldırgan bir rakipten işbirliği yapan bir ortağa dönüştürmek için uğraştı."

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 61
  • ülke sevdalısı 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah reyisin ve milletin yâr ve yardımcısı olsun amin
    Cevapla
  • Salih 4 yıl önce Şikayet Et
    Tayyip Erdoğan gece gündüz çalışıyor hiç bir lider bu kadar kosturmadi ciddi anlamda bağımsızlık yolunda mesafe aldık ,muhalefet 15 temmuz kutlamalarına katılmadı çünkü onlar neden darbe olmadı üzüntüsü yaşıyorlar her türlü teröristle beraberler kendileri de zaten anarşist ,beni üzen yalanlara kanip patates soğan dediler düşmanla bir oldular teyidi hayal kırıklığına ugrattilar ,oysa reyis millet ne istemişse yaptı yapıyor , nankörlük bitmiyor malesef
    Cevapla
  • Ülkeci 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD ve AB durup şöyle bir kendilerine bakmalılar. "Biz nasıl böyle çocuk gibi hareket ediyoruz" diye düşünmeliler. Kendilerine baktıklarında bir resimlerini çeksinler. Cahilane çırpınışları nafile. Türkiye'yi eski günlerine dönderemeyecekler.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd terorislere yardim ettigi muddedce hic duzelmez.
    Cevapla
  • Halk 4 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar bizi bizden daha iyi biliyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı