Türkiye'yi oyaladı İsrail'e yığınak yaptı! F-35'ler teker koydu

Proje ortağı Türkiye, bahanelerle oyalanırken ilk uçaklar İsrail’e verildi. 8 ülkede daha F-35 var.

GİRİŞ 20.07.2019 07:56 GÜNCELLEME 20.07.2019 10:17
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alınması gerekçe gösterilerek F-35 projesinden dışlanması gündemdeki yerini koruyor. Türkiye’nin 2000’li yılların başında 8 ülke ile birlikte proje ortağı olarak katıldığı F-35 programında bugüne kadar 10 Türk savunma şirketi uçakların üretiminde aktif rol oynadı. Proje parçalarının yüzde 10’unu karşılayan Türkiye, program kapsamında görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirdi. Ancak önce ‘teknik sebepler’ ardından ise Rusya’dan S-400 hava savunma sisteminin alınması bahane gösterilerek Türkiye’nin söz konusu projedeki üretim ortaklığı askıya alındı. Bazı proje ortağı ve projeye sonradan dâhil olan İsrail gibi ülkeler hâlihazırda sipariş ettikleri F-35 uçaklarını filolarına eklerken, Türkiye ise toplam 116 adet F-35 sipariş etti, 4 uçak teslim edildi ama Türkiye’ye gönderilmedi.

 

 

DOKUZ ORTAK FİNANSE EDİYOR

F-35 savaş uçağı 1993’te kurulan Müşterek Taarruz Uçağı programı kapsamında üretiliyor. Programı ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, İtalya, Hollanda, Norveç, Danimarka ve Türkiye ortak şekilde finanse ediyor.  Programın 9 ortak ülkesi dışında İsrail, Japonya, Güney Kore ve Belçika da sonradan dâhil oldu. ABD programın birincil müşterisi ve destekçisi durumunda. Türkiye, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Danimarka, Avustralya ve İngiltere programa toplam 4 bin 375 milyar doları katkıda bulundu. Programın toplam maliyeti ise yaklaşık olarak 40 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

 

 

İSRAİL’E AYRICALIK RAHATSIZ ETTİ

F-35 proje ortaklarından ABD, İtalya, İngiltere, Hollanda, Norveç ve Avustralya F-35’leri teslim alarak kullanmaya başladı. İsrail ise ABD’den sonra F-35 siparişleri karşılanan ilk ülke oldu. Sipariş ettiği 50 uçaktan ilk 2’sini 2016’da teslim alan İsrail’e bugüne dek 16 adet F-35 teslim edildi.  Bu uçaklara üretici ülkelerden bile önce sahip olan İsrail’in bu imtiyazı ise proje ortaklarını rahatsız ettiği belirtiliyor. Bugüne kadar ABD 269, İngiltere 15, Norveç 8, İtalya 7, Avustralya 6, Hollanda 5, Japonya 5, Güney Kore ise 2 adet F-35 uçağını teslim alarak hava kuvvetleri filosuna ekledi.

20 YIL EMEK VERİLDİ

Dünyanın önde gelen silah üreticisi Lockheed Martin tarafından geliştirilen F-35 Lightning- II Savaş Uçağı Projesinde 20 yıldan fazladır katkı sağlayan Türkiye’nin projeden çıkartılacağı öne sürülüyor. Bugüne 1,4 milyar dolar harcanan F-35 projesine 10 Türk savunma şirketi 937 parça üreterek katkı sunuyordu. Projede, Türkiye’den ana ve alt yükleniciler yer alıyordu. Orta gövde ile kanat üretimi, elektro optik hedef sistemi, iniş takımları, kokpit, ekranı teçhizat gibi sistemler Türkiye’deki şirketlerce üretiliyordu. Projeye, ASELSAN, TUSAŞ, Alp Havacılık, Kale Havacılık, AYESAŞ, FOKKER ELMO, HAVELSAN, ROKETSAN-TÜBİTAK SAGE, MİKES AŞ parça üreten firmaların başında geliyor. 

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 72
  • Mehmet Gür 4 yıl önce Şikayet Et
    Yahu arkadaş bizimkiler hâlâ uyanmayacakmi bizim kitabımıza Yahudiler ve hiristiyanlar bir birinin dostu der onlardan bize hayır gelmez kardeşim
    Cevapla
  • Huseyin 4 yıl önce Şikayet Et
    Yahudi ve hiristiyanlar bizim hic bir zaman dostumuz ve muttefikimiz OLMAZLAR birturlu anlatamadik
    Cevapla
  • Muhammed baba 4 yıl önce Şikayet Et
    yahu bir savaş uçağının kaynak kodları eğer o uçağı üreten ( locked martin) de ise alsanız ne olur almasanız ne olur! pekeke ye vurma! İsraile vurma! şuna vurma buna vurma! eeee? toplamda 70 milyar $ para vereceksin bu yoklukta ondan sonra tırt
    Cevapla
  • Afyok 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim paralarla israil f35 sahibi oldu nasıl bi dunya
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    İsrail'in dostu Amerikayla bizim ülkedeki şirketler ortaklık yaparsa olacağı bu!
    Cevapla
  • Timeless 4 yıl önce Şikayet Et
    Yüklenin tf x yerli 5. Nesil jete, durmak yok, bir saniye durma Türkiye, zaman senin zamanın Allah var gam yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı