Türkiye'den ABD, S-400, F-35, NATO, Su-35, Rusya ve Doğu Akdeniz resti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TGRT Haber televizyonunda gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Trump'ın Türkiye'ye yaptırım uygulamak istemediğini söylerken, dış politika ile ilgili çok sayıda konuya açıklık getirdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin olası yaptırımlarına ise "Bize yönelik hasmane tavır sergilerlerse biz de karşı adımları atarız" diyerek misilleme kartını açtı.

GİRİŞ 22.07.2019 14:01 GÜNCELLEME 22.07.2019 17:40
Bu Habere 83 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TGRT Haber televizyonunda İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın gündeme dair sorularını yanıtladı.

 

 

İşte Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

ABD Başkanı Trump, Türkiye ve Erdoğan ile ilişkilere önem veriyor. S-400, F-35, Münbiç konusunda ABD içinden çok farklı sesler geliyor. Ama Trump'ın Osaka'daki görüşme sonrası yaptığı açıklamaların ardından bu sesler azaldı. ABD'liler S-400 ile F-35'ler bir arada olamaz diyor. Komite kuralım dedik ama henüz cevap vermediler. Trump, Türkiye'ye yaptırım uygulamak istemiyor. Hava savunma sistemleri bizim olmazsa olmazımız. Bu anlaşma bitti. Trump'ın Türkiye'ye yaptırım uygulamamak için çaba sarf ettiğini biliyoruz. S-400'ler önümüzdeki yılın başında aktif olacak. S-400'ler Patriot'lardan çok daha ileri bir teknoloji. S-400'ler aktif bir şekilde kullanılacak.

 

 

CAATSA YAPTIRIMLARI

Şu anda herhangi bir netlik yok. Ama Trump yaptırım uygulamak istemiyor. Trump'ın bunu erteleme hatta uygulamama yetkisi var. ABD'nin Türkiye'ye olası yaptırımı uygulaması kabul edilemez.

OLASI YAPTIRIM DURUMUNDA TÜRKİYE'NİN ATACAĞI ADIMLAR: KARŞI ADIMLARI ATARIZ

ABD'nin bize yönelik adımları olursa bizim de ABD'ye vereceğimiz cevaplar olacaktır, bu gayet doğal ama bu bizim tercihimizdir, tercih etmeyiz. İki NATO müttefiki olarak sürdürmek isteriz. Bize yönelik hasmane tavır sergilerlerse biz de karşı adımları atarız.

F-35 PROJESİ

F-35 projesinden çıkarılma konusunda bir adım yok. Tüm ortaklar F-35 projesinden Türkiye'nin çıkarılmasına zaten karşı. Türkiye çıkarılırsa, her bir F-35'in maliyeti 7-8 milyon dolar artacak. Ancak Türk pilotlara bazı kısıtlamalar getirildi.

RUSYA'NIN SU-35 TEKLİFİNE YANIT

F-35 projesinin ortağı olarak 1.4 milyar dolar para ödedik. Diyelim ki en kötü senaryo oldu o zaman nasıl S-400 için başka arayışlara girdiysek Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyacını başka kaynaklardan gidermek en doğal hakkıdır.

TÜRKİYE NATO'DAN ÇIKARILACAK MI?

Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması mümkün değil. Bir ülke bile itiraz etse karar alınamaz.

TÜRKİYE EKSEN KAYMASI MI YAŞIYOR?

Avrupa ve NATO toplantılarında da söylüyoruz "Eksen kayması" nedir? Türkiye'nin AB'nin kapısında 50 yıl beklemesi mi gerekiyor? Afrika, Latin Amerika açılımımız ortaklık politikasına dönüşüyor. Ortaklık politikalarımız devam da edecektir. Eksen, Türkiye'nin kendisidir.

DOĞU AKDENİZ

Yunanistan'da artık yeni bir hükümet var, Miçotakis hükümeti... Yunanistan'la ilişkilerimizi daha iyi hale getirmek, var olan sorunları bir paket halinde çözmek isteriz. Yunanlı mevkidaşlarımızın bu yöndeki olumlu konuşmalarını da destekliyoruz. Yunanistan'da ve Rum kesiminde ciddi bir kamu baskısı var. AB dahil, BM gibi örgütlerde işbirliğine varız. KKTC'nin en son önerisi Rum Kesimi tarafından reddedilmiştir. Rum Kesimi hiçbir şeyi Türk tarafıyla paylaşmak istemiyorlar. AB'ye de aynı şeyi söyledik, Doğu Akdeniz'de gaz ve petrol paylaşımı konusunda adım atacaksanız biz bunu destekleriz. Yeter ki KKTC ve buradaki halkın hakları garanti altına alınsın. Kaynak paylaşımı için atılan adımları destekleriz. Bölgede sismik gemimiz ve iki tane de sondaj gemimiz var. Tersine adım atılırsa varlığımızı artırırız. Kendi kıta sahanlığımızdaki hakları kimseye sorgulatmayız. 

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'a bu konuda inisiyatif almalarını elbette isteyeceğimizi söyledik. İsviçre de arabuluculuk yapmak istediğini söyledi. Yeter ki objektif, tarafsız olsunlar. Bu paylaşım konusunda adım atmalarını isteriz. Eğer olumsuz adım atarlarsa, biz tehdit değil, orada daha fazla adımlar atar ve bulunuruz. Ege'deki faaliyetlerimizi kimseye sorgulatmayız. Kıbrıs Türklerinin hakkını kimseye yedirmeyiz.

GERİ KABUL ANLAŞMASI

Geri kabul anlaşmasını askıya aldığımızı AB'ye yazılı şekilde ilettik. Vize serbestisi ile aynı anda yürürlüğe girecekti.

SURİYE'DE GÜVENLİ BÖLGE

Güvenli bölge için ABD ile görev gücü oluşturduk. Son zamanlarda yavaşlama görüyoruz. İdlib bölgesindeki sorunları bahane göstererek bu görüşmeleri savsaklamanın bir faydası olmayacağını ABD'lilere de söylüyoruz. ABD'nin sözünde durmadığını birkaç defa gördük. Bunlardan biri de Münbiç. Somut bir adım yok. Yol haritasının amacı YPG/PKK'lıları çıkarmak ve yerel halka Münbiç'e teslim etmek. Yaklaşık 14 ay oldu, sonuç yok. Güvenli bölge oluşmaz ve teröristler temizlenmezse harekatı başlatırız. ABD'liler Jeffrey'i gönderdiler, Bugün başlayacak toplantılarda yeni önerileri olduğunu söylediler. Artık bu konuda net bir adım atmamız lazım. Bizim güvenliğimiz bakımından önemli Suriye'nin toprak bütünlüğü bakımından önemli. Suriye'de YPG yüzünden bugüne kadar Türkiye'ye gelip dönemeyen insanlar var. O nedenle artık bu işi sürüncemede bırakmamamız lazım.

İDLİB

Rusya'yla sürekli olarak her düzeyde konuşuyoruz. Cumhurbaşkanımız Putin'e Osaka'da bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi. İdlib'deki saldırıların durdurulması gerekiyor. Rejimin saldırılarını durdurma sorumluluğu komşumuz Rusya'nındır. Rusya, İran'la beraber rejimin garantörüdür. İdlib mutabakatının sağlıklı şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Esas sorumluluk Türkiye ve Rusya'da.

LİBYA

Türkiye BM çalışmalarına destek veriyor.Burada belirlenen UMH şu anda BM ve herkesin meşru olarak tanıdığı yönetimdir. Bu yönetimle ticari ve siyasi ilişkileri geliştiriyoruz. Büyükelçilik açtık. Libya'nın birliği ve beraberliği için bu çatışmaların durması gerekiyor.

CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİ

Cesedin yerinin söylenmemesi, iş birlikçinin isminin verilmemesi ve davanın asıl seyrettiğinin takip edilememesi uluslararası camia tarafından da izleniyor. Biz başından beri ilkeli tutum izledik. Bazı ülke ve kurumlar gibi parayı görünce susmadık. Kaşıkçı'nın cesedi bulunmalı. Kaşıkçı cinayetinde sorumlular hesap vermeli.

MISIR

Biz darbeye karşıyız. Mursi mahkemede şehit oldu, kaderine terk edildi. Bunları söyleyince Mısır yönetimi bizimle ilişkilerini daha da kötüleştirdi. Batı ülkeleri demokrasi diyor işine geldiği gibi davranıyor. Müslüman kardeşlerimizin hiçbirine ön yargımız da yok. 1.8 milyar ümmete yönelik sorumluluğumuzun da bilincindeyiz. Ümmetin tek umudu Türkiye'dir. İhvan seçimleri kazandı gayet de iyi ilişkilerimiz oldu. Askeri darbeyle devrildi Biz buna itiraz ettik. İlla Müslüman Kardeşler seçilsin anlayışında değiliz. Laiklik Mısır'ın geleceği için önemli. 

HAKAN ATİLLA

Prosedürler uygulanıyor. Geri gönderme merkezine gönderilecek. Süreci yakından takip ediyoruz. Ailesi ve banka ile temasımız sürüyor. New York'taki mahkeme süreci devam ediyor. Washington'da devam eden bir süreç var. Biz bu süreçlerin sona ermesi gerektiğini söylüyoruz. Bu konuda en son Osaka'da Trump kendi çalışma arkadaşlarına döndü ve bu işleri halledin dedi.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 83
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Trump da ülkesinde bizim eski 28 şubat medyası gibi bir medya ile uğraşıyor. Hemen her ülkede menfaat düzeni kurmuş bir çıkarcı kesim vardır. Bu çıkarcı kesim ister ki ülkede hükümet hep kendi menfaatine göre kararlar alsın, halkın menfaatine göre değil. Eğer öyle yapmazsa o zaman basın ve dedikodu yoluyla kötüleme yoluna giderler. Esasında tarih boyunca gelen bütün peygamberle hep böyle toplumlara gelmiştir, yani toplumda bir kesim insan halkı gizli yalanalar ile sömürmektedir.
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Asıl misilleme kendi milli ve tamamen yerli olan, F-35 ve SU 35 den kat kat iyi uçağı yaptığında olur. Bunu inanarak ve samimi söylüyorum. Türkiyenin böyle bir uçağı kendisi yapması elzem oldu. Hiçte bahanesi kalmadı. Tehlike büyük. Ayrıca uzun orta menzilli balistik ve nükler başlıklı, kıtalar arası mesafeli füzeleride üretmeliyiz. Hemen kendi yerli milli hava savunma sistemini üretip ülkemizin her yerine yerleştirmeliyiz. Devletin asıl sahipleri büyüklerime sesleniyorum. Ben inanıyorum. Siz devlet büyükleride inanın.
    Cevapla
  • Türkiye, 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunun için ABD'ye süre verin. Bizim hava araçlarımızı yenilememiz gerekiyor deyip, X tarihe kadar resmi cevabınızı açıklayın diyeceksiniz. Sonra Rusya'nın teklifine hızlıca programa alıp bir kaç uçak alımı yapılabilir. F35 projesindeki tek taraflı fesihten gelecek olan bütçe de yine bu programda değerlendirilebilir. Aksi durumda ABD salladıkça sallar, biz yine geç kalırız.
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir iş başaran kimseyi bazı kısım insanlar sevmez, ona engel olmak ister, amerika zaten hep öyle oldu, kendisi haricinde hiç kimsenin ilerlemesine razı değil, NATO müttefikleri dahil. Haliyle sen onun lafına bakacak olursan o sana karın tokluğundan fazla olan her şeyi fazla görür ve elde etmene de engel olmak ister. PKK'ya binlerlce tır silah gönderen bir devletin sana uçak vereceğini beklemek boş işten başka ne olabilir?
    Cevapla
  • Çavuş 4 yıl önce Şikayet Et
    İşte Adam,İşte Siyasetçi,İşte bilgi ve beceri, İşte cesaret,İşte inanç,Bize yakışanı söyledi teşekkürler yolun açık olsun vatan evladı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil