Hindistan İHA'lar konusunda endişeli! Satın almaktan vazgeçebilir

RT'nin yerel basından aktardığı haberlere göre Hint ordusunun, ABD'den insansız hava araçları (İHA) alma konusunda tereddütleri artıyor. Sebebiyse tamamen silahlı savaş uçakları karşısındaki maliyeti ve hayatta kalma ihtimali.

Hindistan İHA'lar konusunda endişeli! Satın almaktan vazgeçebilir
Hindistan İHA'lar konusunda endişeli! Satın almaktan vazgeçebilir
GİRİŞ 29.07.2019 11:40 GÜNCELLEME 29.07.2019 11:40
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Pazar günü Hindustan Times'ta yayınlanan yazıda Yeni Delhi yönetiminin hava kuvvetleri ve ordu için 20 adet Amerikan yapımı MQ-9 Reaper tipi İHA; donanma içinse birkaç uzun mesafeli gözetim uçağı almayı planladığı belirtildi. Beyaz Saray bu talebe yeşil ışık yaktı.

 

 

KEŞMİR HAVA SAHASI VE ÇİN SINIRI ENDİŞESİ

Ancak şimdi ordu, anlaşmanın buna değip değmeyeceğinden şüphe ediyor. Aktarılan bilgiye göre hava kuvvetleri "tartışmalı" Keşmir hava sahası ve uzun Çin sınırında İHA'ların potansiyel performanslarını sergileyip sergileyemeyecekleri konusunda endişeli.

 

 

İRAN'IN ABD İHA'SINI DÜŞÜRMESİYLE ENDİŞELER DAHA DA ARTTI

Gazete, Hindistan'ın Amerikan İHA'ları konusundaki şüphelerinin geçtiğimiz ay İran'ın ABD İHA'sını düşürmesiyle daha da güçlendiğini belirtti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, 20 Haziran'da Umman Körfezi'ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde "İran hava sahasını ihlal eden" ABD Hava Kuvvetlerine ait RQ-4 Global Hawk tipi İHA'nın karadan havaya füzeyle vurularak düşürüldüğünü duyurmuştu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade, 21 Haziran'da yaptığı basın açıklamasında ABD'ye ait insansız hava aracına eşlik eden ve içinde 35 kişinin bulunduğu bir keşif ve saldırı uçağını da tespit ettiklerini ancak vurmaktan kaçındıklarını söylemişti. Hacızade, "ABD'ye ait casus uçağının tespit edildiği an içerisinde 35 kişinin bulunduğu ABD'nin P-8 (Poseidon) tipi bir casus uçağı da vurulan uçağın yakınlarındaydı. Onu da vurabilirdik ancak bunu yapmadık" demişti.

İran'ın düşürdüğü RQ-4 Global Hawk

İRAN'IN "ONU VURMADIK" DEDİĞİ UÇAK, HİNDİSTAN'IN SATIN ALMAYI PLANLADIĞI İHA

Öte yandan CENTCOM, 13 Haziran'da Umman Körfezi'nde iki petrol tankerine saldırı sonrasında bölgede bulunan ABD'ye ait MQ-9 Reaper tipi silahlı İHA'ya İran tarafından ateş açıldığını ancak uçağın isabet almadığını duyurmuştu.

MQ-9 Reaper

MALİYETİ DE YÜKSEK

Hindustan Times'a konuşan askeri yetkililer ABD'nin İHA için istediği yaklaşık 100 milyon doları ve lazer güdümlü bombalar ile Hellfire füzeleri için istediği ek 100 milyon doları çok pahalı buluyor.

HİNDİSTAN İHA ALMAKTAN VAZGEÇEBİLİR

Adı açıklanmayan üst düzey bir savunma yetkilisi, yüksek maliyet sebebiyle Hindistan'ın avcı uçağı satın almayı düşünebileceğini belirtti.

ABD HİNDİSTAN'I S-400 KONUSUNDA BASKILAMAYA ÇALIŞIYOR

RT'nin aktardığına göre ABD, Hindistan'ı Rusya ile yaptığı S-400 anlaşmasından dönmek için ikna etmeye çalışıyor.

Hindistan'ın satın almaya devam edeceğini belritmesi üzerine Washington-Yeni Delhi ilişkileri daha da gerginleşti.

Başbakan Narendra Modi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Ulusal güvenlik konularında herhangi bir baskı veya etkiye kapılmayacağız" dedi .

Hindistan ve Rusya arasında Ekim 2018'de S-400 hava savunma sistemleri için 5,43 milyar dolarlık bir anlaşma imzalandı. Aynı Hindistan, 2017 yılında da ABD ile Amerika'nın Süşmanlarına YAptırımlarla Mücadele Yasası (CAATSA) ile alakalı bir anlaşma yapmıştı.

YORUMLAR 10
  • adını sen koy 4 yıl önce Şikayet Et
    elin gevuruna para kazandirmayin hintli kardesler, alternatif cok ama en iyisi ve makul fiyatlisi bizde , sen yeterki iste biz hallederiz ;)
    Cevapla
  • Ayder Ayder 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizden alın silahlı silahsız,ve daha ucuzzzz
    Cevapla
  • ayhan demir 4 yıl önce Şikayet Et
    biz satalim sayin devlet yetkilileri bi el atin bu ise artik bizde variz diyelim
    Cevapla
  • Nedim 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizden asla almaz biz Pakistan kardeş ülkelen beraberiz ondan.alsa Amerika yı biraz daha kızdıralım
    Cevapla
  • İzmir Kadir 4 yıl önce Şikayet Et
    Amerika hep çıkar menfaat peşinde silah satisa bile yazılım vermez hiçbirşeye yaramaz. Türkiye al.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı