Dünyayı ayağa kaldıran karar: Trump emretti, Netanyahu uyguladı

İsrail, ABD'li Müslüman vekilleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'a ülkeye giriş yasağı getirdi. Yasak getirilme açıklamasını Netanyahu yaparken, karar Trump'ın, Tlaib ve Omar'ı "İsrail ve Yahudi düşmanı" olarak fişlediği tweetinden sonra geldi. Kararın ardından ABD basınında Trump'a sert eleştiriler getirildi. Rashida Tlaib ve Ilhan Omar, kısa bir süre sonra İsrail ve Filistin'e ziyaretlerde bulunacaktı.

Dünyayı ayağa kaldıran karar: Trump emretti, Netanyahu uyguladı
Dünyayı ayağa kaldıran karar: Trump emretti, Netanyahu uyguladı
GİRİŞ 16.08.2019 08:10 GÜNCELLEME 16.08.2019 19:05
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

İsrail, ABD'li Müslüman Temsilciler Meclisi vekilleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'a ülkeye giriş yasağı getirdi.

 

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, ABD'li Müslüman Temsilciler Meclisi vekilleri Rashida Tlaib ve Ilhan Omar'ın ülkeye girişinin yasaklandığını belirtti. Başbakan Netanyahu açıklamasında, İsrail yasalarının, diğer demokratik ülkelerde olduğu gibi ülkeye zarar veren, İsrail'i boykot çağrısında bulunan ve bunu gerçekleştirmek için çalışanların ülkeye girişini engellediğini kaydetti.

Tlaib ve Omar'ın ABD Kongresi’nde İsrail’i boykot ile ilgili yasama alanında çok aktif olduklarına dikkati çeken Netanyahu, ülkeyi ziyaret programlarını birkaç gün önce aldıklarını ve amaçlarının "İsrail'in meşruiyetini reddetmek ve boykotu güçlendirmek olduğunun anlaşıldığını" ifade etti.

 

 

Netanyahu, Tlaib ve Omar'ın, ziyaret edecekleri yeri İsrail değil "Filistin" diye nitelendirdiğini, ABD'li demokrat ve cumhuriyetçi vekillerin aksine herhangi bir İsrail hükumet yetkilisi ya da muhalefetten biriyle görüşme talebinde bulunmadıklarını aktardı.

Tlaib ve Omar'ı İsrail'e zarar verme ve İsrail'e karşı kışkırtmayı güçlendirme niyetiyle program hazırlamakla suçlayan Netanyahu, bu nedenle İçişleri Bakanı'nın ülkeye giriş yasağı kararı aldığını ve kendisinin de Başbakan olarak bu kararı desteklediğini ifade etti.

Netanyahu, ABD'nin de İsrailli vekillere ve dünyadaki diğer vatandaşlara bu şekilde davrandığını savundu.

ÇAĞRI TRUMP'TAN GELDİ

Öte yandan, gün içerisinde Twitter'dan yaptığı açıklamayla Tlaib ve Omar'ı "İsrail ve Yahudi düşmanı" olarak tanımlayan ABD Başkanı Donald Trump, bu vekillerin İsrail'e girişinin engellenmesi gerektiğini söyledi.

Trump, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Eğer İsrail, Vekil Omar ve Tlaib'in ülkeye girişini engellemezse büyük bir zayıflık göstermiş olur. Onlar, İsrail ve Yahudilerden nefret ediyor ve bu fikirlerini değiştirmek için yapılabilecek hiçbir şey yok. Minnesota ve Michigan, bu vekilleri tekrar Kongreye sokmakta çok zorlanacak. Reziller."

ABD'DE TRUMP'A ELEŞTİRİ

Trump'ın bu açıklaması, ABD medyasında ve kamuoyunda yeni tartışmalara neden oldu. Yapılan eleştirilerde, ABD Başkanı'nın kendi ülke siyasetçilerinin başka bir ülkeye girişinin engellenmesini istemesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

KISA SÜRE SONRA FİLİSTİN'E GİDECEKLERDİ

Vekil Tlaib ve Omar'ın 18 ve 22 Ağustos tarihleri arasında İsrail ve Filistin'i ziyaret edeceği, Kudüs'teki Filistinli Müslüman kanaat önderleri ile bir araya geleceği biliniyordu.

Tlaib ve Omar'ın söz konusu kararın ardından programlarına dair nasıl bir adım atacakları henüz bilinmiyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 28
  • HIDIR BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    ISRA SURESI 16NCI AYET ; Bir ülkeyi helâk etmek istediğimizde oranın şımarmış yöneticilerine (iyiye yönlendirici) emirler veririz; onlar ise orada günah işlemeye devam ederler, sonuçta o ülke helâke müstahak olur, biz de oranın altını üstüne getiririz.
    Cevapla
  • cüneyt 4 yıl önce Şikayet Et
    dünyada tekbir müslüman kalsa bile islam yerine gelecektir
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu iki zavallı yaratık islamiyeti bitireceğini sanıyorlar...velevki bittiğini kabul edelim , o gün dünyanın sonu demektir.
    Cevapla
  • rhn 4 yıl önce Şikayet Et
    yanlış... trump emredip netenyahu uygulamadı... trump efendinin ne haddine israile emir vermek. doğrusu netenyahu buyurdu trump dile getirdi şeklindedir.
    Cevapla
  • MEHTAP 4 yıl önce Şikayet Et
    kahrolsun ABD ve İSRAİL
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!