Gün aşırı yeni tür keşfediliyordu, şimdi alevlere teslim

Dünyanın oksijen deposu Amazon'daki yağmur ormanları alevlere teslim. Her gün farklı noktalarda çıkan yangınlar karbondioksit emilimini artırıyor, fotosentez kapasitesini de düşürüyor. İki günde bir yeni bir türün keşfedildiği orman, ciddi tehlikelerle karşı karşıya. Ve bu tehlikenin tehdit ettiği alan sadece Brezilya'yla sınırlı değil.

Gün aşırı yeni tür keşfediliyordu, şimdi alevlere teslim
Gün aşırı yeni tür keşfediliyordu, şimdi alevlere teslim
GİRİŞ 24.08.2019 13:23 GÜNCELLEME 24.08.2019 15:56

Brezilya'nın Amazon yağmur ormanları alevlere teslim oldu. Yangının doğuracağı ciddi sonuçlar ise dünyanın aşırı ısınması ve canlı dengesinin bozulması demek.

 

KELİMENİN TAM ANLAMIYLA DÜNYANIN CİĞERLERİ

Dünyanın en büyük ormanı olan Amazonlar, Güney Amerika'nın yüzde 40'ını kaplarken 8 ayrı ülkenin topraklarında bulunuyor. Amazonlar alan olarak ABD'nin yaklaşık 3'te 2'sine denk geliyor.

 

Amazonlar, dünyanın oksijeninin yüzde 20'sini üretiyor. Bu yüzden, "dünyanın ciğerleri" olarak adlandırılıyorlar.

GÜN AŞIRI YENİ BİR TÜR KEŞFEDİLİYOR

Amazonlar 30 milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor. Orman, memeli, kuş, iki yaşamlı ve sürüngenler başta olmak üzere çok fazla hayvana yaşam alanı sunuyor. Bu hayvanların birçoğu ise bölgeye has. Amazonların eşsizliği ve önemine en iyi örnek ise, "her 2 günde 1 yeni bir hayvan veya bitki türü keşfediliyor."

DURUM GİTTİKÇE KÖTÜYE GİDİYOR

2019'un başlarından itibaren, Brezilya'nın Ulusal Uzay Araştırmaları Kurumu, ülkede 72 bin 843 yangın raporladı. Yangınların ise yarısından fazlası, Amazon ormanlarını kül etti.

Geçen yıla göre ise, orman tahripleri yüzde 80 oranında artış gösterdi.

NASA'nın yayınladığı uydu fotoğrafında yangın olan bölgeler turuncuyla işaretlenerek, tüm kıtayı saran yangınların ciddiyeti gözler önüne serildi.

AMAZON YANGINLARI KÜRESEL ISINMAYI HIZLANDIRIYOR

Yok olan ormanın neden olduğu karbondioksit emiliminin, küresel ısınmayı hızlandırması bekleniyor. Daha çarpıcı olanı ise, karbondioksit emiliminin yüzde 20'si orman tahripleri nedeniyle gerçekleşiyor. 

Çekilen uydu fotoğrafında, yangınlar uzaydan da görüntülendi.

Uzmanlar, Amazon yangınlarının insanlar tarafından başlatıldığını ifade ediyor. Çevreciler ise Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'yu suçluyor. Bolsonaro, başkanlık yarışında Brezilya'nın ekonomisini düzeltmek için, Amazon yağmur ormanlarının ekonomik potansiyelini ortaya çıkarmak gerektiğini savunmuştu. Çevrecilere göre Bolsonaro'nun söylemleri, müteahhitleri, çiftçileri ve tomruk ticareti yapanları ormanları yakmak ve yok etmek için teşvik etti.

KAYNAK: HABER 7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti
Macron: Karşımızda çok büyük riskler var Avrupa ölebilir